ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Εντυπωσιάζουν για μία ακόμη φορά οι Έλληνες φοιτητές, φτιάχνοντας τρόφιμα για αστροναύτες!

Ο Αυγουστίνος Πανταζίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η Μαρία Κοντογιάννη, προπτυχιακή φοιτήτρια του ίδιου τμήματος, είναι οι δύο νέοι που βρήκαν λύση στο πρόβλημα των αστροναυτών. Ειδικότερα, οι Έλληνες φοιτητές σχεδίασαν το ‘Space Agrobox‘, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους αστροναύτες να καλλιεργούν μόνοι […]

Neopolis Team

18 Ιουνίου, 2018

Ο Αυγουστίνος Πανταζίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η Μαρία Κοντογιάννη, προπτυχιακή φοιτήτρια του ίδιου τμήματος, είναι οι δύο νέοι που βρήκαν λύση στο πρόβλημα των αστροναυτών.

Ειδικότερα, οι Έλληνες φοιτητές σχεδίασαν το ‘Space Agrobox‘, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους αστροναύτες να καλλιεργούν μόνοι τους τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. 

Ο Αυγουστίνος και η Μαρία παρουσίασαν το project στον Εθνικό Διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών «Act in Space» που πραγματοποιήθηκε τέλος Μαΐου και μάλιστα κατέλαβαν την τρίτη θέση. Ο εν λόγω διαγωνισμός, διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES), και το ESA BIC Sud France, ενώ διεθνείς χορηγοί είναι μεταξύ άλλων: Airbus Defence and Space Air Zero G, CLS, GSA, EBAN, Invivo, Qwant, FabSpace, Invest In Toulouse, Copernicus Masters και Toulouse Business School.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο φοιτητές ανέφεραν πως «πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωνομένη κάψουλα, στην οποία είναι εφικτή η καλλιέργεια microgreens σε συνθήκες μικροβαρύτητας, αξιοποιώντας βέλτιστα τον διαθέσιμο όγκο».

«Για να καταφέρουμε να βρούμε λύση σε αυτό, έπρεπε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της ιδέας να απαντήσουμε σε αρκετά πρακτικά ερωτήματα, τα οποία συνδέονταν τόσο με τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται στις συνθήκες μικροβαρύτητας όσο και με τη διαχείριση του κόστους της σταδιακής ανάπτυξης ενός τέτοιου προϊόντος», πρόσθεσαν.

Τι ήταν αυτό όμως που του έκανε να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό;

«Ήταν η επιθυμία μας να κοινοποιήσουμε την ιδέα μας στους διοργανωτές και παράλληλα σε σημαντικούς διεθνείς διαστημικούς παίκτες, όπως είναι η Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η Airbus και η CNES» και υπογράμμισαν πως αυτός ήταν και «ο λόγος που δεν σταθήκαμε μόνο στον εγχώριο τοπικό διαγωνισμό, αλλά καταθέσαμε και υποψηφιότητα για άλλα πέντε ειδικά βραβεία, έχοντας ως στόχο να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των παραπάνω εταιρειών».

Όπως αναφέρουν, η κατάκτηση μιας διάκρισης σε αυτές τις κατηγορίες σίγουρα θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον εταιρειών και οργανισμών του εξωτερικού θέτοντας έτσι το πρότζεκτ σε μια εντελώς νέα βάση.

Στόχος των δύο Ελλήνων φοιτητών είναι να προωθήσουν την ιδέα τους και σε άλλους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, καθώς όπως τονίζουν, στην χώρα μας υπάρχουν αδυναμίες για την υλοποίηση αντίστοιχων ιδεών αυτή τη στιγμή.

Ανάμεσα στα όσα δήλωσαν, δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τα μέλη της Πρυτανείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το ενδιαφέρον που έδειξαν αλλά και για την βοήθεια που έδωσα στην προώθηση της ιδέας τους.

Παράλληλα, ανέφεραν πως για το διαστημικό μέλλον της Ελλάδας, είναι αισιόδοξοι αλλά με ‘αστερίσκους’.

«Μέλλον υπάρχει καθώς υπάρχει και η γνώση αλλά και πολλά και ικανά άτομα τα οποία είτε ασχολούνται είτε θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας». 

«Πρέπει να ξεφύγουμε από το στερεότυπο της αξιοποίησης του διαστήματος μόνο για επίγειες εφαρμογές. Να αντιληφθούμε πως το διάστημα αποτελεί έναν κλάδο με τεράστιο διεπιστημονικό εύρος. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να συμβάλλει με το υπόβαθρό του, τόσο στην εξερεύνηση όσο και στην σταδιακή κατάκτηση του από τις επόμενες γενιές».

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην ερωτηθούν για το επαγγελματικό τους μέλλον, κάθως είναι κάτι που προβληματίζει ένα μεγάλο ποσοστό των νέων που έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τη φυγή στο εξωτερικό.

Οι ιδιοι απαντάνε πως και οι δύο βλέπουν το μέλλον τους εδώ. «Ποιος θα ήθελε να αφήσει τη χώρα του και μαζί την οικογένεια και τους φίλους τους και να φύγει στο εξωτερικό» λένε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όμως ζητούν από την πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει η μετανάστευση νέων εν δυνάμει επιστημόνων ‘με συγκεκριμένα απτά και ουσιώδη κίνητρα‘. 

«Πόσο ακόμη θα μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, επενδύοντας επιστημονικά, ενώ παράλληλα πρέπει να ψάχνουμε άλλες δουλειές, άσχετες με τα αντικείμενα που έχουμε σπουδάσει, για να επιβιώσουμε», διερωτώνται.

Πάντως οι ίδιοι, παρά τις ό,ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν, κυρίως το ότι η έρευνα χρειάζεται σοβαρή οικονομική υποστήριξη, δεν το βάζουν κάτω καθώς όπως δηλώνουν «αυτή τη στιγμή, προετοιμάζουμε την ιδέα μας για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Space Exploration Masters της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA)».

Τέο, αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα ξεκινήσει η υλοποίηση της ιδέας, η οποία χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. «Το πρώτο εξ’ αυτών και αυτό που έχει τεθεί ως στόχος για την επόμενη χρονιά» αναφέρουν «είναι η πρώτη δοκιμή της καλλιέργειας των microgreens σε ειδικούς θαλάμους».

Σημειώνουν πως μαζί και με άλλους συνεργάτες έχουν έρθει ήδη σε επαφή με το σχετικό ερευνητικό δίκτυο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος το οποίο «έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον στην προοπτική του να εντάξει στα μέλη του το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και όπως υποστηρίζουν «από την πλευρά της ESA μας έχει κατατεθεί ήδη συγκεκριμένη πρόταση για την απόκτηση του κατάλληλου εξοπλισμού. «Ευελπιστούμε πως οι διαπραγματεύσεις θα ευοδωθούν σύντομα και πως το ΓΠΑ θα στηρίξει έμπρακτα την προσπάθειά μας μέσω της αγοράς του» καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, μια τέτοια κίνηση «θα ενισχύσει τη θέση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο χώρο της ευρωπαϊκής διαστημικής έρευνας» δήλωσαν σχετικά.

 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Η Elite φέρνει νέα αλμυρά snacks και croutons που απλά ξέρουμε ότι θα γίνουν αγαπημένα μας!

Είναι viral

77χρονη παντρεύτηκε τον εαυτό της στην τελετή των ονείρων της μετά από 40 χρόνια single!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET