ΕΛΛΑΔΑ

Ξέχνα τα παντιλίκια – Τα πατίνια «μπαίνουν» στον Κ.Ο.Κ, θα πέφτουν και πρόστιμα!

Τα ηλεκτρικά πατίνια ήρθαν στην Ελλάδα και έχουν διχάσει κόσμο και κοσμάκη. Αλίμονο! Υπενθυμίζουμε πως το υπουργείο Μεταφορών αρχικά εισηγήθηκε για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, να μην βγαίνουν τα πατίνια στο δρόμο και η μέγιστη ταχύτητά τους να είναι έως και τα 25χλμ. την ώρα, δίνοντας επίσης τη ….δυνατότητα […]

Neopolis Team

15 Μαΐου, 2019

Τα ηλεκτρικά πατίνια ήρθαν στην Ελλάδα και έχουν διχάσει κόσμο και κοσμάκη. Αλίμονο!

Υπενθυμίζουμε πως το υπουργείο Μεταφορών αρχικά εισηγήθηκε για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, να μην βγαίνουν τα πατίνια στο δρόμο και η μέγιστη ταχύτητά τους να είναι έως και τα 25χλμ. την ώρα, δίνοντας επίσης τη ….δυνατότητα να επιτρέπεται η κυκλοφορία τους κατά βάση σε ποδηλατοδρόμους. Τους ποιους;

Επειδή βέβαια στην Αθήνα ποδηλατοδρόμους ΔΕΝ έχουμε, η κυκλοφορία των πατινιών επιτρέπεται επίσης σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπου διεξάγεται δηµόσια κυκλοφορία ύστερα από απόφαση του αρµόδιου κατά περίπτωση οργάνου λήψης µέτρων κυκλοφορίας, εκτός εάν οι κατά τόπους δήµοι προσδιορίσουν οδούς στις οποίες θα επιτρέπεται η κυκλοφορία τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η χρήση κράνους θα καταστεί υποχρεωτική για την οδήγησή τους.

Που στέλνουμε να πούμε ευχαριστώ;

Με λίγα λόγια, τα ηλεκτρικά πατίνια αναµένεται να αντιµετωπιστούν από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), καθώς θα ενταχθούν στην κατηγορία των Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχηµάτων (ΕΠΗΟ) και θα διαχωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Εκείνα των οποίων η µέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 6 χιλιόµετρα την ώρα, τα οποία θα θεωρούνται ως πεζοί και θα µπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε πεζοδρόµια και κάθε άλλο χώρο που προορίζεται για πεζούς.
  • Εκείνα µε µέγιστη ταχύτητα µεταξύ 6 και 25 χιλιοµέτρων την ώρα, τα οποία θα αντιµετωπίζονται ως ποδήλατα.
  • Εκείνα µε ταχύτητα που υπερβαίνει τα 25 χιλιόµετρα την ώρα και θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στον δρόµο.

Επιπλέον οι οδηγοί των ΕΠΗΟ θα:

  • απαγορεύεται να µεταφέρουν επιβάτες στα οχήµατά τους.
  • Πρέπει να είναι πάνω από 15 ετών ή πάνω από 12 ετών εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα.
  • Υποχρεούνται να φορούν εγκεκριµένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεµένο.

Για την κυκλοφορία των οχηµάτων αυτής της κατηγορίας µε ταχύτητα άνω των 6 χιλιοµέτρων σε πρώτη φάση θα προβλεφθεί αυτοκόλλητο σήµα, στο οποίο θα αναγράφεται µεταξύ άλλων η µέγιστη ταχύτητα και ο κωδικός ταυτοποίησης του οχήµατος, και βεβαίωση του οικονοµικού φορέα αναρτηµένη στην ιστοσελίδα του, στην οποία θα αναφέρεται κατ’ ελάχιστο η µέγιστη ταχύτητα κατασκευής ανά κωδικό ταυτοποίησης. Παράλληλα το σχέδιο εξετάζει και την επιβολή τσουχτερών προστίµων στους παραβάτες, τα οποία θα κυµαίνονται µεταξύ 40 και 400 ευρώ.

Ετσι, για όσους παρανόµως θέτουν σε κυκλοφορία ή οδηγούν πατίνια µε ταχύτητα άνω των 6 και έως 25 χιλιοµέτρων την ώρα, θα προβλεφθεί διοικητικό πρόστιµο 40 ευρώ, ενώ για τους παραβάτες που θέτουν σε κυκλοφορία ή οδηγούν ΕΠΗΟ µε ταχύτητα άνω των 25 χιλιοµέτρων την ώρα, το ύψος του προστίµου εκτοξεύεται στα 400 ευρώ.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το τοπίο παραµένει σήµερα εντελώς αρρύθµιστο, έχοντας αιφνιδιάσει διεθνώς τις νοµοθετικές Αρχές. Αποτέλεσµα είναι σε πολλές χώρες µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να µην έχει διευκρινιστεί ακόµα ως τι εισάγονται αυτά τα οχήµατα. Δεδοµένου ότι δεν υπάρχει έγκριση τύπου, δεν µπορεί κανείς να πει µε βεβαιότητα εάν εισάγονται ως οχήµατα ή ως παιχνίδια.

Στα ερωτήµατα αυτά καλείται να δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις η Σύνοδος που θα πραγµατοποιηθεί στις 15 Μαΐου. Αν και µία σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν θα πρέπει να αναµένεται σύντοµα, οι εθνικές Αρχές περιµένουν κάποιες κοινές κατευθύνσεις ώστε στη συνέχεια να ληφθούν τα πρώτα µέτρα κυκλοφορίας και προστασίας.

Το ζήτηµα απασχολεί και τους συγκοινωνιολόγους, µε πολλούς εξ αυτών να ζητούν ρύθµιση των όρων κυκλοφορίας των ηλεκτρικών πατινιών χωρίς όµως έξωσή τους από τους δρόµους:

«Προφανώς τα ηλεκτρικά πατίνια δεν µπορούν να κυκλοφορούν στα ελληνικά πεζοδρόµια, τα οποία είναι είτε ανύπαρκτα είτε µε δυσκολία χρησιµοποιούνται ακόµα και από τους πεζούς. Η θέση των ηλεκτρικών πατινιών είναι στο οδόστρωµα και γι’ αυτό πρέπει άµεσα να γίνουν δρόµοι ή λωρίδες ήπιας κυκλοφορίας, µε όριο ταχύτητας τα 30 χλµ./ώρα. Αυτή η λύση θα έκανε τους δρόµους πιο ασφαλείς για όλους τους χρήστες (πεζούς, ΑΜΕΑ κ.λπ.) αλλά κυρίως για τους χρήστες των πατινιών και τους ποδηλάτες.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πατινιών θα περνούσε ένα πολύ αρνητικό µήνυµα στην ελληνική κοινωνία σε µια περίοδο που τα Σχέδια Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας 170 πόλεων είναι σε εξέλιξη και η µικροκινητικότητα αποτελεί ένα σηµαντικό εργαλείο άσκησης πολιτικής για πόλεις µε λιγότερα αυτοκίνητα» επισηµαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Ευθύµιος Μπακογιάννης, δρ πολεοδόµος-συγκοινωνιολόγος της Μονάδας Βιώσιµης Κινητικότητας του ΕΜΠ.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Ιτέα: Κοπέλα σώζει νεογέννητο γατάκι που βρήκε ασφυχτικά δεμένο σε σακούλα σκουπιδιών!

SPILL THE TEA

Ο Damiano των Måneskin χώρισε και πιάστηκε να φιλιέται με άλλη σε κλαμπ της Ισπανίας!

ΕΛΛΑΔΑ

Μπουνιές και κλωτσιές παίχτηκαν σε συναυλία του Sidarta, έριξε κι ο ίδιος μερικές!

ΕΛΛΑΔΑ

Μαρούσι: 8 χρόνια φυλακή στη 18χρονη που σκότωσε τη φίλη της – Θέλει να περάσει Ιατρική!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 | Οι προτεινόμενες απαντήσεις στα Λατινικά Προσανατολισμού

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 | Οι προτεινόμενες απαντήσεις στην Πληροφορική Προσανατολισμού

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET