ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΚΠΑ: Στο παγκόσμιο top10 για την πολιτική του στην «Ισότητα των Φύλων»!

Πρώτη φορά 10άδα!

Neopolis Team

6 Ιουνίου, 2023

Η παρουσία των ελληνικών πανεπιστημίων σε διεθνείς κατατάξεις είναι ένα συχνό φαινόμενο, αλλά η ύπαρξή τους στο top10 όχι τόσο!

Το ΕΚΠΑ ξεπέρασε τον εαυτό του λοιπόν, αφού αυτή τη φορά δεν εξασφάλισε απλά μια decent θέση ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα ονόματα, αλλά μπήκε στην κορυφαία δεκάδα, κατακτώντας την 9η θέση. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που έχει σημειώσει ποτέ, αφού για πρώτη φορά βρίσκεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου!

Το ρεκόρ του σημειώθηκε στη διεθνή κατάταξη ‘THE University Impact Rankings’ που δημοσιεύτηκε για 5η συνεχή χρονιά από τους Times Higher Education, όπου τα πανεπιστήμια αξιολογούνται σε συνάρτηση με τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η εντυπωσιακή θέση του ΕΚΠΑ σημειώθηκε στο Στόχο 5, ο οποίος αφορά την πολιτική και τις ενέργειες των ΑΕΙ για την «Ισότητα των Φύλων», καταλαμβάνοντας την 9η θέση μεταξύ 1.081 πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα βρέθηκε στην 27η θέση στο Στόχο 4: «Ποιοτική Εκπαίδευση» (Quality Education) και στην 69η θέση στον Στόχο 10: «Μείωση Ανισοτήτων».

Μιλώντας για αυτή τη διάκριση, ο πρύτανης του Ιδρύματος, Θάνος Δημόπουλος, τη χαρακτήρισε «Ξεχωριστή» και «ιδιαίτερης σημασίας». «Αφενός διότι το Ίδρυμα για πρώτη φορά στην ιστορία του βρίσκεται στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως σε μία κατάταξη, αφετέρου διότι αναδεικνύονται στην πράξη οι προσπάθειες της διοίκησης του Ιδρύματος για ένα ανθρωποκεντρικό πανεπιστήμιο που σέβεται την διαφορετικότητα, επιδιώκει την ισότητα, δημιουργεί και καινοτομεί συνεχώς και αποτελεί ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον για το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του», επισημαίνει ο ίδιος.

Προσθέτει ακόμα ότι τα εύσημα ανήκουν σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, και ιδιαίτερα στο διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, «το οποίο εργάζεται άοκνα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σημαντική αποτελεσματικότητα, παρά την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Ιδρύματος».

«Η άνοδος στις παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων είναι απόρροια της δικής του δουλειάς», επεσήμανε.

Γενικότερα, όσον αφορά στα ελληνικά πανεπιστήμια που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη, και τις θέσεις που καταλαμβάνουν συνολικά, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται πρώτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και βρίσκεται στις θέσεις 301-400 παγκοσμίως (μεταξύ 1.406 πανεπιστημίων), ανεβαίνοντας 200 θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ακολουθούν στη 2η θέση το Πανεπιστήμιο Κρήτης (θέσεις 401-600) και στην 3η θέση το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας κατατάσσονται στις θέσεις 601-800.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φετινή έκδοση της κατάταξης είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε συμμετοχή πανεπιστημίων, περιλαμβάνοντας πάνω από 1.700 ιδρύματα από 110 χώρες και περιφέρειες, σε 18 πίνακες -έναν για κάθε έναν από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), καθώς και μία συνολική κατάταξη.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: 8 στους 10 αποφοίτους βρίσκουν αμέσως δουλειά, οι περισσότεροι στο αντικείμενό τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET