ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως για 5η συνεχή χρονιά!

Τα πανεπιστημιακά νέα που θέλουμε!

Neopolis Team

10 Φεβρουαρίου, 2022

Επιτέλους, ξημέρωσε η μέρα να μιλήσουμε με μια παραπάνω χαρά για τα ΑΕΙ της χώρας μας κι ελπίζουμε αυτές οι μέρες να πληθαίνουν με τον καιρό και να μην αποτελούν απλά ένα διάλειμμα κάθε λίγους μήνες στο κατά τ’ άλλα χάος που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εκεί λοιπόν που μας είχε πάρει από κάτω με το θέμα της εξεταστικής και τα ζητήματα που προέκυψαν/προκύπτουν λόγω των συνθηκών, έρχεται η είδηση ότι το ΕΚΠΑ βρίσκεται για 5η συνεχόμενη χρονιά στη λίστα με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, και κάπως αναθαρρεύουμε. Γνωρίζουμε την ποιότητα και την αξία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ωστόσο μια διεθνής αναγνώριση σαν κι αυτή (και μάλιστα επανειλημμένα) μας επιβεβαιώνει.

Συγκεκριμένα λοιπόν, το ΕΚΠΑ κατάφερε να ξαναβρεί μια θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια της Παγκόσμιας Κατάταξης ‘Top  Universities by Top Google Scholar Citations’ της Webometrics, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται στις 26/01/2022.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, το ΕΚΠΑ καταγράφει μία σπάνια επίδοση για ελληνικό Πανεπιστήμιο. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τη Webometrics βρίσκεται στην 92η θέση  παγκοσμίως και στην 18η θέση στην Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος πίνακας κατάταξης, ο οποίος δημοσιεύθηκε για 13η φορά, περιλαμβάνει 7.497 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και 24 Ελληνικά.

Εκτός από την υψηλή αυτή θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΕΚΠΑ βρίσκεται και στην 1η θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 2.724.009 ετεροαναφορές (citations). Η επίδοση αυτή δίνει στο ΕΚΠΑ την 1η θέση μεταξύ των βαλκανικών Πανεπιστημίων και την 2η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων της Μεσογείου.

Η συγκεκριμένη κατάταξη συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών συλλέχθηκαν το χρονικό διάστημα 10-20 Ιανουαρίου 2022.

Την 5άδα των καλύτερων Ελληνικών Πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 278 με 1.194.794 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 375 με 861.488 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  στη θέση 388 με 825.020 ετεροαναφορές, κ

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 26/5 ο τελικός του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Κομβού Καινοτομίας του ΔΠΘ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Lifeskills: Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής στα Hackathons κοινωνικής επιχειρηματικότητας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Workearly Summer Schools: Το #1 project για φοιτητές και νέους που δίνει πραγματικές εργασιακές δεξιότητες!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET