fbpx

ΕΚΠΑ: Έναρξη συνεργασίας με το Harvard πάνω στις Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές!


Η Ελλάδα βρίσκεται πολλά χρόνια τώρα στο επίκεντρο των παγκόσμιων συζητήσεων για το προσφυγικό ζήτημα, έχοντας δεχθεί εκατομμύρια ανθρώπους από χώρες της Ανατολής με απώτερο σκοπό να μετακινηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η γεωγραφική της θέση και η εμπειρία της πάνω στο θέμα λοιπόν, κατάφερε να εξασφαλίσει μια μεγάλη συνεργασία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Χάρβαρντ (η οποία προμηνύεται αρκετό καιρό τώρα) και να προσφέρει έτσι μια μοναδική ακαδημαϊκή ευκαιρία σε φοιτητές.

Αντικείμενο αυτής είναι οι σύγχρονες Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές και στόχος η ανάπτυξη κοινών δράσεων και προγραμμάτων που θα καλύπτουν νομικές, πολιτικές, ιατρικές και επικοινωνιακές διαστάσεις, μια συνεργασία που ξεκινάει ήδη από το φετινό καλοκαίρι με θερινά προγράμματα σπουδών. 

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, τα δύο πανεπιστήμια θα συνεργαστούν για:

  1. Να προσφέρουν ευκαιρίες για κοινή διδασκαλία και μάθηση ενώνοντας τις κοινότητες του Harvard Chan School και του ΕΚΠΑ σε ένα κοινό σκοπό.
  2. Να παρέχουν τη δυνατότητα σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές, που είναι οι ίδιοι πρόσφυγες και αναγκαστικοί μετανάστες, να συμμετέχουν με την κατάλληλη οικονομική υποστήριξη.
  3. Να εισαγάγουν καινοτόμες προοπτικές στην εξέλιξη της εφαρμοσμένης μεταναστευτικής έρευνας (π.χ. διερευνώντας αποτελεσματικές στρατηγικές υποστήριξης ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών με σκοπό την επίτευξη των στόχων τους, αναπλαισιώνοντας τις  κεντρικές προτεραιότητες της μεταναστευτικής διαχειριστικής πολιτικής).

Η πρώτη από αυτές τις κοινές δράσεις είναι ένα Θερινό Σχολείο τριών εβδομάδων, το οποίο θα λειτουργήσει τον Ιούλιο 2022. Με ένα πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων και δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκε από δύο πανεπιστήμια, το Θερινό Σχολείο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη γνώση αλλά και εμπειρία πεδίου στην Αθήνα, στο Ναύπλιο (με την συνεργασία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard) και στη Λέσβο.

Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας θα υπάρξει διεύρυνση της ικανότητας του Κέντρου για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα FXB (FXB Center for Health and Human Rights) στο Harvard Chan School να φέρει κοντά ομάδες επαγγελματιών, διδακτικό προσωπικό και άλλους ειδικούς για να αναλύσουν και να διατυπώσουν προτάσεις για στοχευμένες πολιτικές και να συνεργαστούν προς τη θέσπιση πολιτικών παρεμβάσεων για την πραγμάτωση των ευρημάτων.

Η επιλογή των μετεχόντων γίνεται από τα δύο πανεπιστήμια, αλλά το θερινό σχολείο θα είναι ανοικτό και σε φοιτητές και νέους ερευνητές υψηλών προδιαγραφών από άλλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, ενώ σημειώνεται ήδη προθυμία ενίσχυσης και συμμετοχής από ικανό αριθμό θεσμών, ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. 

Η Υπουργός Παιδείας σχολίασε την έναρξη της συνεργασίας, την Τετάρτη 19/01, δηλώνοντας πως παρά την πανδημία και τα εμπόδια που αυτή θέτει, «προωθούμε τις διεθνείς συνεργασίες των Πανεπιστημίων μας, με σταθερή προσήλωση στην εδραίωση της εξωστρέφειάς τους και τη διεκδίκηση της θέσης που τους αξίζει στον Διεθνή Ακαδημαϊκό Χάρτη».

Συνεχίζουμε με όλο και περισσότερο ζήλο, όσο βλέπουμε και ότι τα ίδια τα ΑΕΙ μας επιδιώκουν να ανοιχτούν στον κόσμο, και ότι η παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, χάρη στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό των ΑΕΙ μας, το υψηλό τους επίπεδο και το διεθνώς εγνωσμένο κύρος.

Όσο για το ποια τμήματα/σχολές θα απασχολήσει, ο Κόμβος Αριστείας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση του Ε.Κ.Π.Α. αποτελεί μια διεπιστημονική συνεργασία 4 Σχολών και Τμημάτων του Ε.Κ.Π.Α.: της Νομικής Σχολής, με συντονίστρια την καθηγήτρια κ. Μαρία Γαβουνέλη, της Σχολής Επιστημών Υγείας, με συντονιστή τον καθηγητή και Κοσμήτορα κ. Εμμανουήλ Πικουλή, κάτοχο έδρας Jean Monnet in Humanitarian Medicine and Response in Action, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, με συντονίστρια την καθηγήτρια κ. Εμμανουέλα Δούση, κάτοχο έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία, και του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με συντονιστή τον καθηγητή και Πρόεδρο κ. Γεώργιο Πλειό.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET