Αυτό που τόσα χρόνια υποστηρίζουμε φοιτητές κι όχι μόνο, σχετικά με τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τον επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά εργασίας, φαίνεται πως σιγά σιγά φτάνει στ’ αυτιά των αρμόδιων ανθρώπων. Έστω κι αν ο βασικότερος λόγος για αυτήν την εξέλιξη, είναι η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης. Διαφορετικά, τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα θα παρέμενα προσκολλημένα σε αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος.
Όπως και να ‘χει, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας στρέφονται στην οικονομική εκμετάλλευση για τις πατέντες που κατοχυρώνουν μέσω ερευνητικών προγραμμάτων. Εν μέσω κρίσης, αυτός θα μπορούσε να αποδειχτεί ένας ιδιαίτερα σημαντικός πόρος εσόδων για τα Ιδρύματά μας.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει κι ο Κώστας Αμπατζής, διευθυντής καταθέσεων και χορηγήσεων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), μέσα από σχετική του δήλωση σε ραδιοφωνικό σταθμό:
«Από τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση προς αυτά έχει μειωθεί, κατοχυρώνουν ευρεσιτεχνίες με σκοπό να εκμεταλλευτούν τα ερευνητικά αποτελέσματα, κάνοντας συμφωνίες με κάποιους για να παράγουν το επινόημά τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δημόκριτος στην Αθήνα το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας στην Κρήτη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ και το ΑΠΘ κάνει πολύ καλή δουλειά όπως και πολλά άλλα εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα».
Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ Ιδρυμάτων κι ερευνητικών κέντρων, ο κ. Αμπατζής δήλωσε: «Όταν υπάρχει ένα ερευνητικό πρόγραμμα κοινό και προκύψει μια εφεύρεση, την κατοχυρώνουν ώστε να μπορούν να αναπτύξουν στη συνέχεια προϊόν σε συνεργασία και με άλλους εταίρους. Έτσι, μπορούν να πουλήσουν την εφεύρεσή τους στη συνέχεια σε εταιρίες, οι οποίες θα παράγουν το προϊόν και το πανεπιστήμιο και ο αντίστοιχος ερευνητής θα έχουν οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση της εφεύρεσης».
Τέλος, ο διευθυντής καταθέσεων και χορηγήσεων του ΟΒΙ πρόσθεσε πως: «Υπάρχει αλλαγή της κουλτούρας στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα ως προς την κατοχύρωση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων».