ΕΛΛΑΔΑ

Έχει «Πανσέληνο της Φράουλας» απόψε, ετοιμαζόμαστε για άραγμα στο μπαλκόνι!

Καλοκαιρινή βραδιά με τα όλα της!

Neopolis Team

14 Ιουνίου, 2022

Απόψε ο ουρανός θα ντυθεί με την πρώτη καλοκαιρινή πανσέληνο για φέτος, ε και κάπως πρέπει να το γιορτάσουμε (όχι ότι ψάχνουμε αφορμή να την κάνουμε για κάπου ωραία με θέα. Καθόλου!)

Εντωμεταξύ, δεν πρόκειται για όποιο κι όποιο φεγγάρι, αλλά την πρώτη υπερπανσέληνο του 2022, ή αλλιώς, την «Πανσέληνο της Φράουλας», με την ονομασία της και μόνο να σε εμπνέει να πάρεις ένα καλαθάκι γεμάτο φράουλες, να βάλεις μουσική και να αράξεις στο μπαλκόνι χαζεύοντας τον νυχτερινό ουρανό. Και μιας που ο καιρός έβγαλε τον περίεργό του εαυτό τις προηγούμενες μέρες, σήμερα δεν προβλέπεται να μας τα χαλάσει.

Αλλά και να το κάνει, σε ένα μήνα από τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τη δεύτερη υπερπανσέληνο του έτους (13 Ιουλίου), ενώ στις 12 Αυγούστου θα λάβει χώρα η τρίτη και τελευταία για φέτος. Η αυγουστιάτικη, μάλιστα, θα συμπέσει με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων, οπότε μην κανονίσετε τίποτα για εκείνη τη βραδιά, έχει ολονύχτια παρακολούθηση ουρανού!

Εγκυκλοπαιδικά μιλώντας, η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων. Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια πανσέληνος στο περίγειο, δείχνει έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μία στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο. Κι όλα αυτά μαζί, μας κάνουν την ιδανική καλοκαιρινή βραδιά! 

Κι αν η ονομασία «Πανσέληνος της Φράουλας» δε σας κάθεται καλά, παρακάτω έχετε μερικά ακόμα ονόματα για το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουνίου. Διαλέγετε και παίρνετε:

  • Φεγγάρι του Μελιού (επειδή το μέλι είναι έτοιμο για συγκομιδή τον Ιούνιο)
  • Φεγγάρι του Υδρόμελου (καθώς εκείνη την περίοδο οι ιθαγενείς συνήθιζαν να παρασκευάζουν υδρόμελο)
  • Φεγγάρι των Τριαντάφυλλων (τα οποία ανθίζουν τον Ιούνιο)
  • Θερμό Φεγγάρι (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες)
  • Φεγγάρι της Φύτευσης (επειδή αυτή η περίοδος συστήνεται για τη φύτευση αρκετών σπόρων)

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί της Ελλάδας με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο δεν ανήκει στις mainstream επιλογές!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Η ακροδεξιά κυβέρνηση μειώνει τους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας!

ΕΛΛΑΔΑ

Επιβάτες σπρώχνουν τρόλεϊ που έχει μείνει στη Συγγρού, στην ultimate Ελλάδα στιγμή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET