ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Δυσάρεστα συναισθήματα που αντιμετωπίζουμε ως ενήλικες!

Η ενήλικη ζωή είναι μια «περιπέτεια», κι ως τέτοια διαθέτει διάφορες αποχρώσεις: συχνά ευχάριστες, αλλά ορισμένες φορές και δυσάρεστες.

Neopolis Team

12 Ιουλίου, 2022

Η ενήλικη ζωή είναι μια «περιπέτεια», κι ως τέτοια διαθέτει διάφορες αποχρώσεις: συχνά ευχάριστες, αλλά ορισμένες φορές και δυσάρεστες. Μάλιστα, αυτές οι τελευταίες κάποιες φορές μπορεί να είναι αρκετά τραυματικές και να αφήσουν το σημάδι τους για χρόνια. Το λάθος που κάνουμε είναι ότι πιστεύουμε πως ως ενήλικες πρέπει να έχουμε βρει τον τρόπο να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας ακριβώς επειδή δεν είμαστε πια παιδιά, καταλήγοντας έτσι πολλές φορές να καταπιέζουμε όσα νιώθουμε ή να αγνοούμε τα «καμπανάκια» που προκύπτουν. Φτάνουμε έτσι στο σημείο να διαιωνίζουμε το πρόβλημα, οδηγώντας τον εαυτό μας σε αδιέξοδο, ανήμποροι να βρούμε λύση ή να ζητήσουμε βοήθεια.

Χωρισμός και… θυμός

Ένας χωρισμός είναι αναμφίβολα επώδυνος, ακόμα κι όταν η σχέση τελειώνει με κοινή απόφαση και από τις δύο πλευρές. Στην περίπτωση δε που δεν είναι συναινετικός αλλά τον επιθυμεί μόνο ο ένας από τους δύο, τότε ο πόνος μπορεί να γίνει δυσβάσταχτος. Ένας μακροχρόνιος δεσμός, είτε περιλαμβάνει γάμο είτε όχι, δημιουργεί ένα βαθύ δέσιμο, το κόψιμο του οποίου προκαλεί πολλές φορές δύσκολα διαχειρίσιμα συναισθήματα. Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν προδομένοι και η οργή καταλήγει να υπερισχύσει οποιουδήποτε άλλου συναισθήματος, είτε υπάρχει λόγος (π.χ. μια απιστία) είτε όχι. Η λύση όμως δεν είναι να καταλάβουμε (μόνο) τους λόγους του χωρισμού, αλλά να κατανοήσουμε κυρίως το γιατί αισθανόμαστε όπως αισθανόμαστε κι εν τέλει να απελευθερωθούμε από τα δεσμά των δυσάρεστων συναισθημάτων.

«Μην αγχώνεσαι», αυτή η μάστιγα

Η αλήθεια είναι πως το άγχος (στρες) έχει δαιμονοποιηθεί στην συλλογική μας αντίληψη και ίσως άδικα για ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για έναν αντανακλαστικό μηχανισμό επιβίωσης χαρακτηριστικό σε όλα σχεδόν τα έμβια όντα, αποτελώντας ένα από τα μέσα με τα οποία καταφέρνουμε να αποφεύγουμε τον κίνδυνο. Σήμερα, μπορεί η επιβίωσή μας να μην είναι ζήτημα καθημερινής πάλης, αλλά έρχονται στιγμές που αυτός ο μηχανισμός τίθεται ξανά σε λειτουργία όταν χρειαστεί. Μάλιστα, το εποικοδομητικό στρες (αυτό που νιώθει ένας αθλητής πριν τον αγώνα ή ένας μαθητής πριν τις εξετάσεις) βοηθάει στην καλύτερη απόδοση και συγκέντρωση. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το άγχος καταλαμβάνει την καθημερινότητά μας, είναι αδικαιολόγητο και μετατρέπεται σε παθογένεια η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη ή και σε ψυχοσωματικά συμπτώματα. Η ζωή μας όπως έχει διαμορφωθεί (ειδικά εν καιρώ πανδημίας) έχει εκτινάξει τα επίπεδα στρες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να υποφέρουν καθημερινά από το ίδιο το συναίσθημα ή και τις συνέπειές του.

Απώλεια… εις διπλούν

Αναμφίβολα η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι από τις πιο δύσκολες (ίσως και η δυσκολότερη) καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος. Και η δυσκολία συχνά έγκειται όχι μόνο στον καταιγισμό της θλίψης και των υπόλοιπων αρνητικών συναισθημάτων που βιώνει το άτομο, αλλά και στην πρακτική διαχείριση της κατάστασης. Ως ενήλικες, καλούμαστε να διευθετήσουμε όλα τα σχετικά ζητήματα και διαδικασίες (π.χ. κηδεία, κληρονομικά θέματα κ.ά.) ακόμα και στην περίπτωση που το πένθος μάς έχει παραλύσει. Μια ακόμα δυσάρεστη και δύσκολη στιγμή, είναι η διαδικασία εκταφής. Είναι μια διαδικαστική αλλά και αναγκαία διαδικασία, που όμως μπορεί να εγείρει ξανά αρνητικά και δύσκολα συναισθήματα που η οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα του εκλιπόντος δυσκολεύονται να διαχειριστούν, καθώς το αισθάνονται σαν μια αναβίωση της απώλειας. 

Παιδιά και ενοχές

Τα παιδιά είναι η πηγή πολλών όμορφων συναισθημάτων για έναν γονιό, συχνά όμως γίνονται αφορμή αδιάκοπων ενοχών. Η καθημερινότητα, πνιγμένη από υποχρεώσεις και τον εργασιακό φόρτο, σε συνδυασμό με την απαιτητική διαδικασία που είναι η ανατροφή των παιδιών, δημιουργεί συχνά στους γονείς ενοχές και αισθήματα ανεπάρκειας ως προς το αν είναι καλοί στον ρόλο τους. Ο φαύλος κύκλος των ενοχών είναι μια δηλητηριώδης συνθήκη για τον ψυχισμό των γονέων, η οποία επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα, στερώντας τους πολλές φορές τη δυνατότητα να καταφέρουν να απολαύσουν τις μικρές, απλές χαρές, απασχολώντας διαρκώς το μυαλό τους με όσα δεν έχουν κάνει καλά. Η συνειδητοποίηση ότι κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος, ούτε στο ρόλο του γονέα, είναι μια καλή αρχή για μια επανεκκίνηση απαλλαγμένη από καταπιεστικά συναισθήματα.  

Κατάθλιψη

Οι δυσάρεστες καταστάσεις και τα επακόλουθα συναισθήματα που προκαλούν, αν δεν αντιμετωπιστούν με αναγνώριση και αποδοχή, μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο στην κατάθλιψη. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο αυτό να συμβεί, όπως δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ως προαπαιτούμενο μια αρνητική κατάσταση για να εμφανιστεί κατάθλιψη, μιας που έχει αποδειχθεί ότι έχει και κληρονομικό χαρακτήρα. Σίγουρα όμως οι συνθήκες μπορούν να συμβάλλουν στην «πυροδότηση» αυτής της προδιάθεσης -με δεδομένο πως η ζωή ενός ενήλικα σήμερα δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Φυσικά, όσο σημαντικό είναι να βρίσκουμε τη χαρά όπου μπορούμε και να κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία, εξίσου σημαντικό είναι το να μην φορτώνουμε τον εαυτό μας με επιπλέον συναισθήματα ντροπής αν δεν είμαστε καλά και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας. Είναι OK να μην είμαστε συνεχώς καλά, όπως είναι ΟΚ και το να ζητάμε βοήθεια, όποια και αν είναι η ηλικία μας… 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

Basic κομμάτια που αξίζει να επενδύσεις για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals και η Sporty & Rich ανακοίνωσαν την τελευταία τους συνεργασία!

ΣΤΥΛ

H Tommy Hilfiger μας συστήνει την ‘Kendall and Friends’ καμπάνια για την άνοιξη 2024!

HAPPY BODY

10+1 tips που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις διατροφή χωρίς να τα βρεις σκούρα!

HAPPY BODY

Η adidas επαναλανσάρει τα SUPERNOVA, τα must have παπούτσια για τους runners!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET