ΕΛΛΑΔΑ

Δίπλωμα οδήγησης: Με online ραντεβού θα κλείνονται οι εξετάσεις – Η νέα πλατφόρμα!

Με άλλα λόγια, διευκολύνεται η διαδικασία των ραντεβού, με λιγότερη φυσική παρουσία.

Neopolis Team

21 Μαρτίου, 2022

Είναι πια ξεκάθαρο πως το κεφάλαιο «δίπλωμα οδήγησης» θα δεχθεί πολλές αλλαγές στο επόμενο διάστημα. Τα σχέδια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν γίνει γνωστά εδώ και καιρό, με τις βασικότερες αλλαγές να αφορούν την ηλικία εξέτασης, τη διαδικασία εξέτασης, καθώς, και το κυριότερο, τη διασφάλιση του αδιάβλητου.

Γενικότερα η διαφθορά στον εν λόγω τομέα συναντάται πολύ συχνά κι αυτή λοιπόν θέλουν να σταματήσουν στην κυβέρνηση, με το νέο βήμα προς την επίτευξη του στόχου να είναι η πλατφόρμα drivingexams.pkm.gov.gr.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, εγκαινίασε την περασμένη Παρασκευή την εν λόγω πλατφόρμα, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον υποψήφιο οδηγό ή τον υπεύθυνο της σχολής οδηγών να κλείνει online ραντεβού τόσο για τη θεωρητική όσο και για την πρακτική εξέταση.

Με αυτόν τον τρόπο, η σχολή οδηγών αντί να έχει φυσική επαφή με την Περιφέρεια, θα εκτελεί τη διαδικασία ψηφιακά. Η Περιφέρεια θα «ανοίγει» ραντεβού στην πλατφόρμα και η σχολή οδηγών θα επιλέγει κάποιο για τον υποψήφιο, και έτσι, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να κανονίσει με συγκεκριμένο εξεταστή. Όπως υποστηρίζουν στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

Με τη ψηφιακή διαδικασία εξασφαλίζεται η διαφάνεια. Και επιπλέον, σε κάποιο βαθμό, «αποκρύπτεται» το ποιος εξετάζει ποιον.

Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν και διαδρομές προς τη διεύθυνση μεταφορών της κάθε Περιφέρειας. Κάποιες φορές υπάρχουν περιπτώσεις αδιαφάνειας, με την πλευρά του υποψηφίου να πιέζει με διάφορους τρόπους, για να εξεταστεί πιο νωρίς από άλλους.

Σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο iefimerida.gr, «η ψηφιοποίηση της διαδικασίας που έχει να κάνει με τις διευθύνσεις μεταφορών και τις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης ήταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο στην Περιφέρειά μας και γι’ αυτό επελέγη για την ‘πρεμιέρα’».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλατφόρμα για τα διπλώματα οδήγησης στην πρώτη της φάση θα αφορά μόνο την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε όλη την Περιφέρεια. Από το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης «υπόσχονται» ότι δε θα καθυστερήσει η υπαγωγή όλων των Περιφερειών στο νέο σύστημα.

Ποια είναι η διαδικασία

Αφού ο υποψήφιος οδηγός ολοκληρώσει όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, ο υπεύθυνος της σχολής εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet της σχολής και, εισάγοντας μόνο τον ΑΦΜ του υποψηφίου οδηγού, ξεκινά τη διαδικασία υποβολής αίτησης για συμμετοχή στις εξετάσεις. Αυτόματα, ο εκπαιδευόμενος λαμβάνει ενημέρωση για την έναρξη της διαδικασίας με μήνυμα στο e-mail που έχει καταχωρίσει στο Δελτίο Εκπαίδευσης – Εξέτασης κατά την εγγραφή του στη σχολή οδηγών.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος οδηγός εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet και αποδέχεται τη χορήγηση εξουσιοδότησης προς τη σχολή οδηγών. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, η σχολή συνεχίζει με τον προγραμματισμό της ημερομηνίας και της ώρας για τη θεωρητική εξέταση του υποψηφίου. Η Περιφέρεια αξιολογεί την υποβληθείσα αίτηση και ενημερώνει μέσω της πλατφόρμας τη σχολή οδηγών για την αποδοχή της ή για τους λόγους απόρριψης.

Σε περίπτωση έγκρισης, ο υποψήφιος οδηγός προσέρχεται στην Περιφέρεια για τη θεωρητική εξέταση κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα, προσκομίζοντας μαζί του τα εξής δικαιολογητικά:

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας,

 Δελτίο Εκπαίδευσης – Εξέτασης και

Εκτύπωση της αίτησης που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά (η πλατφόρμα διαθέτει δυνατότητα εξαγωγής της αίτησης σε PDF).

Εφόσον ο υποψήφιος οδηγός εξεταστεί με επιτυχία σε θεωρητικό επίπεδο, η σχολή οδηγών προχωρά στον προγραμματισμό της πρακτικής εξέτασης, ακολουθώντας τα ίδια βήματα στην πλατφόρμα.

Έρχεται το ‘Car Wallet’ για τα smartphones

Λίγο μετά την άφιξη της παραπάνω πλατφόρμας, θα έχουμε και το Car Wallet, μια εφαρμογή όπου θα μπορείς να καταχωρίσεις το δίπλωμα οδήγησης, για να το έχεις σε ψηφιακή μορφή.

Το app θα μοιάζει αρκετά στο Covid Free GR Wallet, στο οποίο καταχωρίζονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού καθώς και το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας – με κάποια βασικά στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει ότι, στο άμεσο διάστημα, στο Car Wallet θα «χωρέσουν» ψηφιακά και άλλα έγγραφα, όπως η άδεια κυκλοφορίας και, πιθανότατα, το ΚΤΕΟ και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Μηχανογραφικό: Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση και πολλές θέσεις εργασίας!

ΕΛΛΑΔΑ

Φεγγάρι της Φράουλας: Το καλοκαίρι ξεκινάει και επίσημα με εντυπωσιακή Πανσέληνο στον ουρανό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πολύ υψηλά τα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση σε τρία μαθήματα!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Έχουμε την ημερομηνία ανακοίνωσης των βαθμολογιών και των βάσεων!

ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται Ελλάδα για συναυλία ο Baby Lasagna, aka ο νικητής του κοινού στην Eurovision!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET