Αντίο «λάδωμα» | Η εξέταση για το δίπλωμα οδήγησης θα γίνεται από απόσταση!


Είναι πια καιρός να ξεφύγουμε από τον «παραδοσιακό τρόπο» απόκτησης διπλώματος οδήγησης, αφού οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι εξεταστές που τσεπώνουν φακελάκια. Γι’αυτό λοιπόν, ο υφυπουργός Μεταφορών Νικόλαος Μαυραγάνης, ανακοίνωσε ριζικές αλλαγές προκειμένου να κοπεί μια και καλή ο χρηματισμός από τους υποψήφιους.

Μέσω control room θα πραγματοποιούνταο στο μέλλον οι εξετάσεις. Ο υποψήφιος οδηγός δηλαδή δεν θα έχει καμία επαφή με τον εξεταστή του, ενώ μάλιστα θα είναι σε διαφορετικές πόλεις και οι δύο έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία δυνατότητα συναλλαγής μεταξύ τους.

Εν ολίγοις, ο εξεταστής δεν θα βρίσκεται πια στο αυτοκίνητο, αλλά σε έναν άλλο χώρο (control room) όπου θα μπορεί κι από εκεί να εξετάσει τον υποψήφιο. Στόχος «να αποφευχθεί η στρέβλωση μεταξύ εξεταζόμενου και εξεταστή», τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιαφάνεια του νέου τρόπου εξέτασης υπάρχει πρόβλεψη οι εξεταστές να αλλάζουν καθημερινά εξεταστικό κέντρο. Μπορεί δηλαδή ένας εξεταστής από τη Χαλκίδα, για παράδειγμα, να εξετάζει μέσω του ειδικού συστήματος έναν υποψήφιο στη Δράμα και το πρόγραμμα αυτό να βγαίνει καθημερινά.

Αλλάζουν και τα θεωρητικά μαθήματα

Αλλαγές θα προκύψουν και στην θεωρία των εξετάσεων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών.«Η θεωρία να βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το υπουργείο, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχαν μαθήματα», είπε και συμπλήρωσε ότι «και αυτό θα εξετάζεται μέσω της τεχνολογίας».

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης και ποινές για τη μη τήρηση των βασικών κανόνων. Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε μάλιστα ότι το μάθημα οδικής αγωγής στα σχολεία, θα είναι ωριαίο ανά δεκαπενθήμερο, ενώ η εκπαίδευση των καθηγητών έχει ήδη ξεκινήσει.

Τι αναφέρει το άρθρο 219 του πολυνομοσχεδίου:

«Για τη διασφάλιση της συνέχειας της εκτέλεσης του έργου της δοκιμασίας των προσόντων και της συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών, την εξυπηρέτηση των υποψηφίων, την προάσπιση της οδικής ασφάλειας, τη διαφύλαξη των εσόδων του Κράτους, και μέχρι την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς διενέργειας εξετάσεων, το οποίο αποσκοπεί στον πλήρη, αξιόπιστο και αξιοκρατικό έλεγχο των ικανοτήτων των υποψηφίων οδηγών και οδηγών μέσω ανέπαφων μηχανισμών, ήτοι με τη χρήση διαδικτυακών και τεχνολογικών μέσων, προβλέπεται μέχρι την 30η Απριλίου 2018, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου συστήματος, η εξακολούθηση της διενέργειας του έργου αυτού, όπως πραγματοποιείτο μέχρι την 31.12.2017, συνακολούθως, δε, το σύστημα αμοιβής στους εξεταστές υποψηφίων οδηγών και οδηγών, και στα ελεγκτικά όργανα του εν λόγω έργου (Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε.). Με την προτεινόμενη διάταξη, από την 30η Απριλίου το έργο θα εκτελείται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και εντός του χρόνου που καλύπτεται από την προβλεπόμενη από την νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση».

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET