fbpx

Δική του στάση Μετρό και κτηνιατρική σχολή θέλει να αποκτήσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο!


Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο συμπλήρωσε τα 100 χρόνια λειτουργίας του φέτος και κάπως έτσι γίνεται το τρίτο αρχαιότερο ίδρυμα στην χώρα, μετά το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ. 

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων, το Γεωπονικό έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, με στόχο να κάνει γνωστό σε όλους το εκπαιδευτικό – επιστημονικό του έργο και την συμβολή του στην αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδς.

Σήμερα διαθέτει 10.000 φοιτητές στο σύνολο, 6 σχολές και 13 τμήματα, 28 συγκροτήματα κτιρίων, 11 αμφιθέατρα, 44 αίθουσες διδασκαλίας, πλήθος εργαστηρίων, 13 θερμοκήπια και 5 αγροκτήματα σε Κωπαίδα, Βοιωτία, Ωρωπό και ένα καταπληκτικό αμπελώνα στα Σπάτα, από τον οποίο το ίδρυμα παράγει βιολογικό κρασί υψηλής ποιότητας (ποικιλίες, Αθήρι, Ασύτρικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Σαββατιανό), και συμβάλλει δυναμικά στα έσοδα του ιδρύματος.

Από την άλλη, όπως διαβάζουμε στο Έθνος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Ίδρυμα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρύτανης, είναι ο μικρός αριθμός προσωπικού, ελλιπής χρηματοδόητηση και αύξηση των εισακτέων, γεγονός που συμβαίνει στα περισσότερα Αθηναϊκά Πανεπιστήμια. Ακριβώς γι’αυτό, το Γεωπονικό θέτει προς τους φορείς της πολιτείας δύο σοβαρά αιτήματα, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και επιστημονική προσφορά. Αυτά είναι τα εξής:

1) Ίδρυση Κτηνιατρικής σχολής, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από τον προηγούμενο υπουργός Παιδείας, αλλά τελικά η διαδικασία κόλλησε μιας και άλλα ιδρύματα άσκησαν πιέσεις να μην αποκτήσει το Γεωπονικό την κτηνιατρική. Το Γεωπονικό επαναφέρει το αίτημα και στη Νίκη Κεραμέως, η οποία ακόμα δεν έχει δώσει το πράσινο φως.

2) Κατασκευή σταθμού Μετρό στη γραμμή 3,η οποία διέρχεται κάτω από την πανεπιστημιούπολη. Ο σταθμός θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 8.000 φοιτητές και προσωπικό, καθώς και όλους όσους θα επισκέπτονται το Πανεπιστήμιο για διάφορες δράσεις. Ο Κοσμήτορας Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής αναφέρει πως «με την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΓΠΑ και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, ξεκίνησε στις 06/06/2018 η διαδικασία για την κατασκευή Σταθμού στην Γραμμή 3 που διέρχεται κάτω από την Πανεπιστημιούπολη σε χώρο του ΓΠΑ. Με βάση τα συμφωνηθέντα το ΓΠΑ προχώρησε στην ανάθεση στη Εταιρεία «OMICRON KAPPA Consulting» με δική του χρηματοδότηση την εκπόνηση της Προμελέτης Εφικτότητας κατασκευής του νέου σταθμού Μετρό «Γεωπονικό Πανεπιστήμιο».

Η κατασκευή του νέου Σταθμού, μετά από μελέτη, θα φέρεις τα εξής θετικά:

α) την αναμενόμενη ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας στο Ίδρυμα, τόσο από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (πάνω από 8000 ημερησίως), όσο και από το ευρύ κοινό που επισκέπτεται το Πανεπιστήμιο ως θεατές των δράσεων που πραγματοποιούνται στους χώρους του.

β) η ασφάλεια των φοιτητριών και των φοιτητών σε μια ευαίσθητη περιοχή (Ελαιώνας – Κεραμεικός)

γ) τα αναμενόμενα σημαντικά οφέλη, κοινωνικά και οικονομικά, για την ευρύτερη περιοχή του Πανεπιστημίου από τη λειτουργία του σταθμού. Παράλληλα, η λειτουργία του σταθμού θα συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορικής αξίας της Ιεράς Οδού, καθώς τμήματα των υπόψη κατασκευών δύναται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι παρουσίασης των αρχαιολογικών ευρημάτων που θα συναντηθούν κατά τις εκσκαφές των ορυγμάτων, γεγονός που εναρμονίζεται πλήρως και με το μελλοντικό σχέδιο πεζοδρόμησής της. Παράδειγμα ενσωμάτωσης σταθμού σε υφιστάμενη γραμμή στην Αττικό Μετρό αποτελεί η κατασκευή του Σταθμού «Αγία Παρασκευή» στη Γραμμή 3, η οποία χωροθετείται μεταξύ των Σταθμών «Χαλάνδρι» και «Νομισματοκοπείο».

Στην υιοθετούμενη πρόταση κατασκευής του νέου Σταθμού αξιολογήθηκαν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή, οι οποίες κρίνονται απολύτως αναστρέψιμες, όπως και η εφαρμογή ενός σχεδίου προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με μειωμένη όχληση για την ευρύτερη περιοχή του έργου (η διακοπή της γραμμής δεν θα ξεπεράσει τις 3-4 εβδομάδες). Ωστόσο, η διαδικασία έχει παγώσει και γι’αυτό το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κάνει έκκληση να συνεχιστεί.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET