ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Φοιτητής vs Μαθητής | Οι μεγάλες διαφορές των Χριστουγεννιάτικων διακοπών!

Μπορεί το πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο και η τρίτη λυκείου να μην απέχουν παρά ελάχιστους μήνες, η ζωή φοιτητή και σχολιαρόπαιδου ωστόσο, δε συμπίπτει πουθενά. Οι ρυθμοί αλλάζουν εντελώς και πλέον ακόμα και οι γιορτές σε «μεταχειρίζονται» διαφορετικά. Πάνε εκείνα τα ωραία Χριστούγεννα που την έβγαζες ξάπλα στον καναπέ και χάζευες την τηλεόραση από το […]

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

3 Ιανουαρίου, 2019

Μπορεί το πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο και η τρίτη λυκείου να μην απέχουν παρά ελάχιστους μήνες, η ζωή φοιτητή και σχολιαρόπαιδου ωστόσο, δε συμπίπτει πουθενά. Οι ρυθμοί αλλάζουν εντελώς και πλέον ακόμα και οι γιορτές σε «μεταχειρίζονται» διαφορετικά.

Πάνε εκείνα τα ωραία Χριστούγεννα που την έβγαζες ξάπλα στον καναπέ και χάζευες την τηλεόραση από το πρωί μέχρι το βράδυ ή και τα ξημερώματα (αν δεν έχεις πρωινά ξυπνήματα αυτά γίνονται) και σαβούριαζες όλα τα μελομακάρονα που έβλεπες μπροστά σου.

Η πραγματικότητα είναι πλέον σκληρή και οι διακοπές των Χριστουγέννων δε θα μπορούσαν να απέχουν από αυτό το mood.

Ποιες όμως, είναι εκείνες οι διαφορές που βίωσε στο πετσί του κάθε πρωτοετής καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας; Και προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα. Εμείς οι «παλιότεροι/ες» τα συνηθίσαμε τα παρακάτω ή ακόμα προσπαθούμε να εγκλιματιστούμε μακριά από την «ασφάλεια» του σχολείου;

#1

Μαθητής: Οι διακοπές των Χριστουγέννων συνεπάγονταν την απόλυτη τεμπελιά. Για δύο ολόκληρες εβδομάδες, δεν είχες το παραμικρό στο κεφάλι σου. Το πολύ πολύ, να έπρεπε να κάνεις καμιά εργασία τύπου να διαβάσεις ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο (δε μου κάνει και τόσο αγγαρεία αυτό) και να το σχολιάσεις στο μάθημα των κειμένων. Που κι αυτό το ξεκίναγες ένα βράδυ πριν την επιστροφή στις τάξεις…

Φοιτητής: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, που λέει κι ο μέγιστος Σάκης… Όταν σπουδάζεις, οι διακοπές σημαίνουν ένα και μόνο πράγμα: υποχρεώσεις και ξανά υποχρεώσεις. Να, για παράδειγμα το διάβασμα. Ναι, εκείνο που δεν έκανες καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και πρέπει να το κάνεις τώρα, γιατί μετά τι διακοπές, μαζί με τη σχολή ξεκινάει κι αυτός ο εφιάλτης που ονομάζεται εξεταστική. Φακ μαϊ λάιφ!


#2

Μαθητής: Ήξερες πως μαζί με το σχολείο δεν τελείωνε και η παρέα με τους συμμαθητές σου. Περνούσατε τον ίδιο, για να μην πω και περισσότερο, χρόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών και μάλιστα με περισσότερη διασκέδαση και ξεφάντωμα. Παράδεισος!

Φοιτητής: Κάπου εκεί, μετά το τελευταίο μάθημα και πριν κλείσουν οι σχολές, ξέρεις πως ακολουθεί ένας δύσκολος κι επίπονος αποχαιρετισμός που θα διαρκέσει 15 ολόκληρες ημέρες. Οκ, μπορεί να σε παρηγορεί το γεγονός οτι θα ξαναδείς τους φίλους των σχολικών σου χρόνων αλλά ρε σεις, δε γίνεται να μας ξεκουνάνε κάθε φορά που βρίσκουμε τους ρυθμούς μας και συνηθίζουμε τις παρέες μας. Έλεος δηλαδή!


#3

Μαθητής: Ας μην κοροϊδευόμαστε, μέχρι και την τρίτη λυκείου όλοι μας έβλεπαν σαν παιδιά. Κι επειδή τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά, μας γίνονταν όλα τα χατίρια. Κι όπου χατίρια, η λέξη «δώρα» είχε την τιμητική της…

Φοιτητής: Ένας ακόμη τομέας όπου τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Ξαφνικά, όλοι περιμένουν από εσένα (αφού σε χαρτζιλικώνουν για τα καλά κάθε μήνα) να τους σκεφτείς, χρονιάρες μέρες. Κι αν είσαι κι απ’ αυτούς που το τσιμπάνε το μεροκαματάκι τους, δε σε σώζει τίποτα! Εκτός κι αν έχεις λείψει στους παππούδες στο χωριό και συμβάλουν στην επιβίωσή σου…


#4

Μαθητής: Οι δύο αυτές εβδομάδες περνούν τοοοσο τεμπέλικα, που στους τέλος πανηγυρίζεις για την επιστροφή σου στο σχολείο και την αγαπημένη σου τάξη. Στην τελική, σου έχουν λείψει οι κουταμάρες που κάνατε καθημερινά με συμμαθητές και συμμαθήτριες.

 

Φοιτητής: Ως φοιτητής από την άλλη, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Λίγο το διάβασμα, λίγο οι υποχρεώσεις που σου φορτώνουν οι δικοί σου, οι 15 μέρες περνούν υπερβολικά γρήγορα και καθόλου ξεκούραστα. Καλείσαι να επιστρέψεις στα έδρανα και δεν έχεις την παραμικρή όρεξη για αυτήν την εξέλιξη. Μια παράταση βρε αδερφέ, δεν παίζει;


#5

Μαθητής: Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και η πάρλα των συγγενών, η αλήθεια είναι πως δε σε ενοχλούσαν ιδιαίτερα. Ήξερες στο κάτω-κάτω ότι θα χαρτζιλικωθείς καλά στο τέλος της ημέρας κι αυτό σου έδινε κουράγιο. Άσε που δεν είχες καμία συμμετοχή στις συζητήσεις μιας και κανείς δεν έδινε σημασία στις απόψεις σου. Αρνητικό; Νομίζεις!

Φοιτητής: Οι συναντήσεις αυτές έχουν εξελιχθεί στον φόβο και τον τρόμο σου, αφού γνωρίζεις εκ των προτέρων πως θα είσαι το επίκεντρο του τραπεζιού για αρκετή ώρα. Και μάλιστα, με τις πιο άβολες ερωτήσεις έβερ. Αν τα «πόσα μαθήματα χρωστάς;», «κανά γκομενάκι παίζει ή θα μείνεις στο ράφι» κλπ, σου θυμίζουν κάτι, τότε καταλαβαίνεις ακριβώς τι εννοώ…


#6

Μαθητής: Έτρωγες κουραμπιέδες, έτρωγες μελομακάρονα, έτρωγες της Παναγιάς τα μάτια και δεν έμπαινε η παραμικρή σκέψη ενοχής στο μυαλό σου. Αλίμονο δηλαδή, σε αυτήν την ηλικία να σε νοιάζουν οι θερμίδες, πόσο μάλλον η σωστή διατροφή για λόγους υγείας…

Φοιτητής: Κοίτα να δεις, που έφτασε η εποχή κατά την οποία ούτε μια μπουκιά δεν μπορείς να χαρείς σαν άνθρωπος. Το μυαλό σου ταξιδεύει μεταξύ του πώς θα εμφανιστείς στην παραλία το καλοκαίρι και του γεγονότος πως κάνεις ήδη άθλια ζωή ως φοιτητής, καιρός για αποτοξίνωση τώρα στο πατρικό…

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET