ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Desktop, laptop ή tablet | Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για έναν φοιτητή;

Εν έτει 2015, η συζήτηση για την αναγκαιότητα ή μη, του Η/Υ για τους φοιτητές, θεωρείται αν μη τι άλλο ξεπερασμένη. Πλέον, είναι σχεδόν αδύνατο να φοιτήσεις σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Κολέγιο ή ΙΕΚ και να μη χρειαστείς σε καθημερινή βάση την άμεση σύνδεση στο διαδίκτυο αλλά και πρόσβαση σε προγράμματα κι εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου, παρουσιάσεων […]

Neopolis Team

22 Οκτωβρίου, 2015

Εν έτει 2015, η συζήτηση για την αναγκαιότητα ή μη, του Η/Υ για τους φοιτητές, θεωρείται αν μη τι άλλο ξεπερασμένη. Πλέον, είναι σχεδόν αδύνατο να φοιτήσεις σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Κολέγιο ή ΙΕΚ και να μη χρειαστείς σε καθημερινή βάση την άμεση σύνδεση στο διαδίκτυο αλλά και πρόσβαση σε προγράμματα κι εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου, παρουσιάσεων κλπ.

Όπως κάθε εποχή όμως, έτσι κι αυτή που διανύουμε σήμερα, έχει τα δικά της διλήμματα, τις δικές της ανησυχίες. Και στην προκειμένη περίπτωση, η έξαρση της τεχνολογικής ανάπτυξης έχει προκαλέσει τον εξής «πονοκέφαλο» στους νέους φοιτητές: «Desktop, laptop ή tablet; Ποια από τις τρεις συσκευές μου ταιριάζει περισσότερο;»

Πήραμε αυτήν την απορία λοιπόν, την αναλύσαμε, συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες πληροφορίες και προσπαθούμε βήμα βήμα να ξετυλίξουμε το κουβάρι και να σε οδηγήσουμε στην καλύτερη επιλογή.

Desktop

Δυνατά σημεία:

Απόδοση συστήματος

Πληθώρα λειτουργιών κι εφαρμογών

Ευκολία χρήσης

Gaming
Διάρκεια ζωής/δυνατότητα αναβάθμισης
Τιμή

Αδύναμα σημεία:

Φορητότητα !!!

0669756001444125311

Εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά και προφανή. Η οικειότητα που έχουμε αναπτύξει όλοι μας με το desktop, κάνει την εν λόγω επιλογή την ασφαλέστερη όλων, από την άποψη πως ξέρεις ακριβώς τι αγοράζεις και τι να περιμένεις. Η εμπειρία χρήσης είναι σίγουρα κορυφαία από τη στιγμή που έχεις μπροστά σου μια μεγάλη οθόνη κι ένα πληκτρολόγιο προσαρμοσμένο ακριβώς στις ανάγκες του μέσου χρήστη. Ταυτόχρονα, η υψηλή απόδοση του συστήματος σε συνδυασμό με μια καλή κάρτα γραφικών, μετατρέπει το PC σου σε παιχνιδομηχανή ανά πάσα ώρα και στιγμή. Κι όλα αυτά, στην καλύτερη δυνατή τιμή όπως θα δείτε και «σταθερούς υπολογιστές εδώ», αφού ένα desktop είναι κατά πολύ φθηνότερο από ένα laptop για παράδειγμα, που έχει παρεμφερή χαρακτηριστικά. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ΑΛΛΑ, το οποίο κάνει τον σταθερό υπολογιστή …σταθερό, ακούνητο, ακλόνητο!

Laptop

Δυνατά σημεία:

Φορητότητα
Πληθώρα λειτουργιών κι εφαρμογών

Ευκολία χρήσης
Άμεση σύνδεση με περιφερειακά (σε αντίθεση με τα tablets)

Αδύναμα σημεία:

Βάρος
Όγκος
Μπαταρία
Περιορισμένη αναβάθμιση

0041690001445434410

Σίγουρα η ανάπτυξη των φορητών υπολογιστών είναι ραγδαία και το κενό ανάμεσά τους και στα desktop καλύπτεται με γοργούς ρυθμούς. Η ευκολία στη χρήση καθώς και τα συμβατά προγράμματα κι εφαρμογές τείνουν να ταυτιστούν με εκείνα του σταθερού υπολογιστή, τη στιγμή που η συνδεσιμότητα με βασικές περιφερειακές συσκευές (ακόμη και τηλεόραση) δεν παρουσιάζει το παραμικρό πρόβλημα. Όλα αυτά όμως, δε θα είχαν καμία αξία αν οι φορητοί υπολογιστές δεν ήταν …φορητοί! Η δυνατότητα μεταφοράς τους είναι που τους κάνει τόσο σημαντικούς και χρήσιμους, τη στιγμή που τα προβλήματα του όγκου και του βάρους έχουν διορθωθεί απίστευτα τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και η τιμή δεν είναι πια απαγορευτική αφού υπάρχουν laptops που ταιριάζουν σε κάθε πορτοφόλι! Αν πάντως, θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάποιο μειονέκτημα ξεχωριστά, αυτό θα ήταν η πολύ δύσκολη και περιορισμένη δυνατότητα αναβάθμισης που μειώνει σημαντικά τον χρόνο ζωής του μέσου laptop.

Tablet

Δυνατά σημεία:

Φορητότητα
Διακριτικότητα/Εμφάνιση
Κάμερα/Μικρόφωνο
Μπαταρία
Gadgets

Αδύναμα σημεία:

Εύρος λειτουργιών
Τιμή
Διάρκεια ζωής/ζημιές
Φαινόμενα κλοπής
Αδυναμία αναβάθμισης

0705425001444125311

Προτού αγοράσεις ένα tablet, είναι σημαντικό να προσέξεις δύο βασικά πράγματα. Από τη μία το μειωμένο εύρος λειτουργιών και δυνατοτήτων σε σχέση με desktop και laptop κι από την άλλη η πλήρης αδυναμία αναβάθμισης. Συνειδητοποιώντας αυτά τα δύο, ξέρεις ακριβώς τι παίρνεις και μπορείς ανενόχλητα πλέον να απολαύσεις τα θετικά του tablet τα οποία μόνο λίγα δεν είναι. Η φορητότητά τους προφανώς και δε συγκρίνεται καν με εκείνη των laptops ενώ εμφανισιακά θυμίζουν …κοσμήματα! Ρίξε μια ματιά σε tablet εδώ και θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοούμε. Η μπαταρία τους θεωρείται απόλυτα ικανοποιητική ενώ η σύνδεση με gadgets (πχ αποσπώμενο πληκτρολόγιο) βελτιώνει κατά πολύ την εμπειρία χρήσης. Βέβαια, οι κάτοχοι μιας ταμπλέτας πρέπει να προσέχουν και τα φαινόμενα κλοπής ενώ και τα «ατυχήματα», πχ σπασμένες οθόνες, είναι συχνότερα από εκείνες των άλλων δύο συσκευών.

Συμπέρασμα: Τι σημαίνουν όμως, όλα τα παραπάνω για την τελική σου απόφαση ως φοιτητής; Κατά τη γνώμη μας, αν ανήκεις στον μέσο χρήστη που θέλει να κάνει τις εργασίες του, να περιηγείται στο διαδίκτυο και να επιστρέφει στο πατρικό του με όλα του τα αρχεία στο χέρι, η επιλογή είναι μία και ξεκάθαρη: laptop! Κι από άποψη τιμής να το δεις, το laptop είναι η καλύτερη λύση, δεν το συζητάμε. Αν ωστόσο, οι απαιτήσεις σου είναι υψηλότερες και υπάρχει διάθεση για αυξημένο budget, τότε ίσως θα ήταν καλό να κοιτάξεις τον (όντως πολύ δυαντό!) συνδυασμό desktop + tablet. Κατέβασμα σειρών, εργασίες, επεξεργασία φωτογραφιών, παρουσιάσεις και gaming (κυρίως για τους άντρες της παρέας). Όλα αυτά, δεν μπορούν να γίνουν πουθενά καλύτερα απ’ οτι στον σταθερό υπολογιστή. Παράλληλα, το tabletθα σε βολέψει στη διαδικτυακή περιήγηση, τη μουσική, το messaging και σε κάτι ακόμα που λίγοι έχουν σκεφτεί κι ακόμη λιγότεροι κάνουν. Με τη βοήθεια της κάμερας και του μικροφώνου, μπορείς να καταγράφεις τη διάλεξη των καθηγητών σου και να τους παρακολουθείς πιο λεπτομερώς και με περισσότερη ησυχία, αργότερα στο σπίτι. Κράτησέ το αυτό το τελευταίο, θα σου χρειαστεί!

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET