ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

Δέκα ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου, με αυτό της Κρήτης να ξεχωρίζει!

Με δύο επιπλέον Πανεπιστήμια, συγκριτικά με πέρισυ, κατατάχθηκε η ελληνική εκπαίδευση στη διεθνούς κατάταξη πανεπιστημίων «Times Higher Education World University Rankings». Ειδικότερα, στην εν λόγω κατάταξη βρέθηκαν συνολικά δέκα Πανεπιστήμια, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΚΠΑ να καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάχθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών και στις θέσεις 351-400 […]

Neopolis Team

13 Σεπτεμβρίου, 2019

Με δύο επιπλέον Πανεπιστήμια, συγκριτικά με πέρισυ, κατατάχθηκε η ελληνική εκπαίδευση στη διεθνούς κατάταξη πανεπιστημίων «Times Higher Education World University Rankings».

Ειδικότερα, στην εν λόγω κατάταξη βρέθηκαν συνολικά δέκα Πανεπιστήμια, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΚΠΑ να καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάχθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών και στις θέσεις 351-400 παγκοσμίως. Δεύτερο στις θέσεις 501-600, ήρθε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 601-800, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 801-1000. Τελευταίο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις θέσεις 1000+.

Όσον αφορά την κορυφή της κατάταξης, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης, ενώ το πανεπιστήμιο του Cambridge έπεσε στην 3η θέση. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ανέβηκε τρεις θέσεις και είναι πλέον στη δεύτερη, ενώ πανεπιστήμια όπως το Stanford, το Yale, το Harvard και το Imperial College του Λονδίνου εμφανίζονται στην πρώτη δεκάδα.

Η κατάταξη του Times Higher Education [μαζί με το QS World University Rankings και το Academic Ranking of World Universities θεωρούνται οι τρεις κατατάξεις με τη μεγαλύτερη απήχηση και εγκυρότητα διεθνώς], και φέτος επέλεξε 1.400 Πανεπιστήμια, τα οποία θεωρείται ότι ηγούνται της επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως από 92 χώρες.

Η μεθοδολογία της κατάταξης World University Rankings της THE περιλαμβάνει 13 δείκτες που ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες:

  • διδασκαλία (30%)
  • έρευνα (30%)
  • ερευνητική απήχηση / ετερο-αναφορές (30%)
  • διεθνής διάσταση (7,5%)
  • έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα (2,5%)

Βασίστηκε στα αποτελέσματα των δύο ετήσιων εκθέσεων «ακαδημαϊκής φήμης» που υλοποίησε παρέχοντας βιβλιομετρικά και άλλα δεδομένα που βασίστηκαν σε 77,4 εκατομμύρια παραπομπές – ετεροαναφορές και 12,8 εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύσεις όλων των κατηγοριών (ερευνητικά άρθρα, άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, κεφάλαια σε βιβλία, κ.α) των τελευταίων πέντε ετών. Στις πηγές των δεδομένων περιλαμβάνονται 23.400 ακαδημαϊκά περιοδικά που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Scopus του Elsevier την περίοδο 2014-2018. Αντίστοιχα οι ετεροαναφορές που έχουν συλλεχθεί αφορούν τα τελευταία έξι χρόνια (2014-2019).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δίνει ξανά Πανελλήνιες, στοχεύοντας σε άλλη σχολή φέτος!

BINGE WATCHING

Το ‘Maestro’ βρίσκεται και πάλι στο παγκόσμιο Top10 του Netflix, όπως του αξίζει!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET