ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Δε «χωνεύεις» το αγόρι της κολλητής σου; Πώς να το χειριστείς χωρίς να τα σπάσετε!

Προτού μιλήσεις πρέπει να είσαι σίγουρη γι’ αυτά που θα πεις!

Γεωργία Σιμιτζή

12 Σεπτεμβρίου, 2022

Διαλέγεις τους φίλους, αλλά όχι τις σχέσεις τους. Σ’ έναν ιδανικό κόσμο, το αγόρι της κολλητής σου είναι φοβερό τυπάκι, φουλ αστείος, ευγενικός, η συμπεριφορά του στην κολλητή σου είναι ά-ψ-ο-γ-η και τα πάτε καλά. Reality check: είναι ξενέρωτος, λέει όλο κακά και προσβλητικά αστεία, έχει υφάκι, σαν να λέμε ένας μαλ@κας και μισός, και απλά θέλεις να τον στείλεις στο δι@ολο. Ήρεμη; Πολύ. 

Το ερώτημα είναι: Το λες ή δεν το λες;

Εδώ έχουμε δύο σενάρια. Πρώτο: Αν υπάρχουν σημάδια που δείχνουν πιθανή σωματική ή/και συναισθηματική βία, δε σηκώνω κουβέντα. Το λες ασυζητητί και επιμένεις. Δεύτερο: Αν εσύ απλά δεν vibάρεις με αυτό το άτομο, δεν πάει να πει ότι έχουν κακή σχέση. Επειδή δε θα τα έφτιαχνες εσύ μαζί του, δε σημαίνει ότι και η φίλη σου πρέπει να κάνει το ίδιο.

Όπως και να ‘χει, βρίσκεσαι σε μια δύσκολη θέση και κάπως πρέπει να βγεις. Με καθαρό κίνητρο την ευτυχία της φίλης σου, ετοίμασα έναν οδηγό για το πώς να διαχειριστείς την κατάσταση:

Κάνε μια ενδοσκόπηση

Γιατί τον μισείς; Σκέψου λίγο αν πραγματικά τον αντιπαθείς ή απλά αγαπάς το δράμα. Πριν μπλεχτείς στη σχέση τους, σιγουρέψου ότι το κάνεις επειδή θες να βελτιωθεί η ζωή της κολλητής κι όχι επειδή θες παρέα για να βγαίνεις περισσότερο. Όπως και να ‘χει, θα εκφέρεις μια άποψη που θα προκαλέσει θυμό και στεναχώρια. Το τελευταίο που θες είναι να τσακωθείτε και δεδομένου ότι πολλές φιλίες έχουν χαλάσει εξαιτίας σχέσεων, πρόσεχε. Επομένως, πριν κάνεις το οτιδήποτε, έλεγξε τον εαυτό σου και τους λόγους που θες να το κάνεις. Το δράμα σου δεν έχει θέση σε αυτή την κατάσταση. 

Δώσε λίγο χρόνο στην κολλητή σου… 

Τα βιαστικά συμπεράσματα δεν αρέσουν σε κανέναν και το λέω εγώ που είμαι Δίδυμος. Μπορεί να έχεις δει κάτι και να κουνάς κόκκινα σημαιάκια στη μούρη της φίλης σου, αλλά δώσ’ της λίγο χρόνο να τα δει μόνη της. Κανείς δεν αγαπά τον ξερόλα που λέει «Στα ‘λεγα εγώ» (stay tuned μέχρι το τέλος, γιατί εχώ αρκετά να πω για αυτή την κατηγορία ανθρώπων). Αν δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια κακοποιητικής και χειριστικής συμπεριφοράς, αφιέρωσε λίγο χρόνο γνωρίζοντας τον σύντροφο της και τη σχέση τους προτού κρίνεις. 

…και σε αυτόν μια ευκαιρία 

Εδώ έχεις δώσει ευκαιρίες σε μεγαλύτερους μ@λάκες στη δική σου ζωή, δε θα δώσεις στον γκόμενο της φίλης σου; Δεν εννοώ αν τον έπιασες να την απατάει – εκεί είπαμε, τον τελειώνεις με αποδείξεις και συνοπτικές διαδικασίες. Αλλά αν δεις μια συμπεριφορά ή κάτι που σε χάλασε και θεωρείς ότι δεν αξίζει στη φίλη σου, μπορεί στο μέλλον να σου αποδείξει το αντίθετο. Μπορεί να είχε μια δύσκολη μέρα ή να είναι το χιούμορ και η προσωπικότητά του έτσι που δεν εννοεί πράγματα με κακία. Καμιά φορά νομίζουμε ότι μας κλέβει την κολλητή και έχουμε ύφος κριτικής επιτροπής σε ριάλιτι σόου. Όσο να ‘ναι, τον ζεις μια φορά στο τόσο και όχι καθημερινά. Είναι λογικό να μη γνωρίζεις ολοκληρωτικά τον χαρακτήρα του και να παρεξηγείς συμπεριφορές.   

Double check με τους άλλους φίλους 

Πριν πας και βγάλεις τη χολή σου στην κολλητή, καλό είναι να έχεις μιλήσει και σε άλλα άτομα της παρέας. Φυσικά σε άτομα που αγαπούν και σέβονται εξίσου πολύ την φίλη σου. Ξέρω ότι από εκεί περιμένεις να ακούσεις ότι το έχουν παρατηρήσει και οι ίδιοι και δεν είναι όλα στη φαντασία σου. Όμως η περίπτωση του να μη συμφωνήσουν μαζί σου και να θεωρούν ότι είναι μια χαρά τυπάς, δεν αποκλείεται. Ο πλουραλισμός κάνει τα facts να μιλάνε ακόμη πιο δυνατά και τη φίλη σου να δει πιο καθαρά και σφαιρικά την όλη εικόνα. 

Αν τα πράγματα είναι άσχημα, βάλε σε εφαρμογή το σχέδιο

Αν και μετά από την ευκαιρία που έδωσες τον βλέπεις να μην αλλάζει και να συνεχίζει να μη σέβεται την φίλη σου αλλά και τους φίλους της (aka εσένα), τότε ετοίμασε τα όπλα – πάμε για επίθεση. Είναι δύσκολο, επειδή ξέρεις ότι θα πληγώσεις την φίλη και ίσως και τη φιλία σας, αλλά πρέπει να το πεις. Εκεί όμως θέλει στρατηγική και αποδείξεις, γιατί χωρίς αυτές ο λόγος σου είναι αμφισβητήσιμος. Βρες την κατάλληλη στιγμή, πάρε βαθιά ανάσα και ξεφούρνισέ τα όλα. Θα ακούσεις πολλά, τύπου «τα λες αυτά επειδή ζηλεύεις» και «δεν είσαι σωστή φίλη, δε μου κάνεις καλό». Κράτα όμως την ψυχραιμία σου. Η άρνηση είναι το πρώτο που θα της βγει. Εσύ παραμένοντας ήρεμη, αντικρούεις με facts. Αν είναι απαραίτητο να χωρίσουν, θα πολεμήσεις με νύχια και με δόντια. 

Face-to-face 

Μη τυχόν και σε δω να λες ότι δεν αντέχεις το αγόρι της και δεν είναι σωστός για εκείνη, από μήνυμα. Είναι κάτι αντίστοιχο με το break up μήνυμα. Θα την ρίξεις που θα την ρίξεις από τα σύννεφα, at least have the decency να τα πεις κατάμουτρα. Η μόνη φορά που αυτό είναι αποδεκτό, είναι εάν η φίλη σου προτιμά όντως το texting. Αλλά και πάλι, πρέπει να είσαι εκεί για να δεις αντίδραση και να την καθησυχάσεις. Επομένως δε θες ασυνεννοησίες και νεκρά τηλεφωνήματα. Εάν δεν είναι δυνατό να συναντηθείτε, ένα τηλεφώνημα ή ένα Skype είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα.

Να είσαι δίπλα στη φίλη σου 

Αν λες στην κολλητή σου να παρατήσει κάποιον, είναι γιατί τη θεωρείς έξυπνο, δυνατό και όμορφο άτομο που της αξίζουν πολλά περισσότερα από όσα παίρνει. Αν αυτό δεν είναι το κίνητρό σου, τότε για άλλη μια φορά, τσέκαρε το #1 και βρες το πρόβλημα σε εσένα. Αλλά αν το κάνεις αυτό για τους σωστούς λόγους, προετοιμάσου να παρέχεις όλη την υποστήριξη που χρειάζεται. Πρέπει να τη βοηθήσεις να το αντιμετωπίσει. Πλημμύρισε τη φίλη σου με κομπλιμέντα (aka facts), επειδή οι δυσκολίες της σχέσης είναι σκληρές. Μπορεί να αρχίσει να κατηγορεί τον εαυτό της για την κοιλιά της ερωτικής σχέσης, πράγμα λάθος. Θέλεις επίσης να τη διαβεβαιώσεις ότι ο χωρισμός είναι απαίσιος αυτή τη στιγμή, αλλά είναι θα της κάνει καλό μακροπρόθεσμα. Αν σπαστείς και αρχίσεις να την αγνοείς, τότε η απομόνωση θα την κάνει να στραφεί ακόμα περισσότερο στον απαίσιο σύντροφό της και αυτό δεν το θες.

Bonus: Στο λεξιλόγιό σου δεν υπάρχει το «Στα ‘λεγα εγώ»

Φτάσαμε κι εδώ. For God’s sake, μην το παίζεις εξυπνάκιας! Μπράβο σου που μίλησες και «έσωσες» τη φίλη σου από μια σχέση που δεν της άξιζε. Μην ξεχνάς όμως ότι εμμέσως της «κατέστρεψες» κάτι πολύ όμορφο που είχε στο μυαλό της. Θα περάσει δύσκολα. Το τελευταίο που θέλει είναι να έχει εσένα να λάμπεις από χαρά και να λες «Τα είχα πει εγώ». Κόφτο. Μπορεί να σε άκουσε και να ξέκοψε από τον τύπο, αλλά στο τέλος θα απομακρυνθεί κι από εσένα. Ναι εσύ έδωσες τις συμβουλές, αλλά τα εύσημα πάνε σε εκείνη που πήρε την απόφαση να τον διώξει από τη ζωή της. 

Έχοντας υπάρξει η φίλη που οι κολλητές δε συμπαθούσαν το αγόρι της και η κολλήτη που δε συμπαθεί το αγόρι της κολλητής (λίγο μπέρδεμα, οκ), ένα έχω να πω: Αν το προαίσθημα σου λέει να μιλήσεις, κάν’ το. Απλά να είσαι πάνω απ’ όλα ήρεμη και να δείχνεις κατανόηση. Δε μιλάς για τη ζωή σου, αλλά για τη ζωή της – αυτή θα αλλάξει, όχι η δική σου. 

OUR20s

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET