ΕΛΛΑΔΑ

Copernicus: «Η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη τα τελευταία 21 χρόνια!»

Δεν χάνουμε την ευκαιρία για τέτοιες πρωτιές...

Neopolis Team

25 Αυγούστου, 2023

Photo: Protothema.gr

Αν κάτι έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι να «πανηγυρίζουμε» αρνητικές νίκες. Στην ανεργία των νέων, στη διαφθορά, στην κακοποίηση ζώων. Στην αλλιώτικη αυτή τροπαιοθήκη λοιπόν, είπαμε να προσθέσουμε άλλη μία νίκη, αυτή της μεγαλύτερης πυρκαγιάς στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Κι εδώ είναι δύο τα τινά. Είτε η κλιματική κρίση έχει κάτι μαζί μας και μας χτυπάει πιο έντονα, είτε ο κρατικός μηχανισμός δε λειτούργησε όπως έπρεπε για άλλη μία φορά. Δεδομένου ότι το δεύτερο σενάριο έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, μάλλον ισχύει και τώρα.

Διάβασε κι αυτό

ΔΠΘ: Το σχέδιο πρόληψής του έσωσε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης από τη φωτιά!

Οι πυρκαγιές είναι μεν ένα φυσικό φαινόμενο που έπληττε πάντοτε τον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί παγκοσμίως, λόγω των αλλαγών στο κλίμα. Ακόμα κι έτσι όμως, δε δικαιολογούνται οι καταστροφές που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Κάτι πάει πολύ λάθος σε αυτή τη χώρα για να χάνει κάθε χρόνο με τον ίδιο τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες (φέτος ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια) στρέμματα γης. Και ειδικά όταν αποδεικνύεται ότι μεγάλο μέρος τους προκύπτει από εμπρησμό.

Ξανά λοιπόν, γινόμαστε θέμα στην Ευρώπη για τους πιο λάθος λόγους, καθώς δημοσίευμα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus σημειώνει πως η πυρκαγιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.

Συνολικά, στην περιοχή έχουν καεί πάνω από 700.000 στρέμματα, δημιουργώντας έτσι ένα νέο ρεκόρ και για τα εγχώρια δεδομένα. Πιο ειδικά, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), παρουσιάζει χάρτη με τις μέγα – πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα από το 2002 έως και το 2023, με τις δύο μεγαλύτερες να είναι αυτή της Εύβοιας το 2021 (511.000 στρέμματα), η οποία ξεπεράστηκε από τη φετινή φωτιά στον Έβρο με πάνω από 720.000 να έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής.

Ενώ μην ξεχνάμε και την τεράστια οικολογική καταστροφή που υπέστη η Ρόδος νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι, καθώς και τη γενικότερη απώλεια πράσινου στην Αττική μέσα στα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, τα καλοκαίρια μας έχουν μετατραπεί σε έναν τραγικό απολογισμό πυρκαγιών και καταστροφών και δε βλέπουμε να αλλάζει σύντομα αυτό…

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neopolis.gr (@neopolisgr)

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί της Ελλάδας με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο δεν ανήκει στις mainstream επιλογές!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Η ακροδεξιά κυβέρνηση μειώνει τους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας!

ΕΛΛΑΔΑ

Επιβάτες σπρώχνουν τρόλεϊ που έχει μείνει στη Συγγρού, στην ultimate Ελλάδα στιγμή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET