Έρευνες λένε

Χιλιάδες νέοι φεύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας, η Μ. Βρετανία νο1 επιλογή τους!

Το 2018 οι Έλληνες μετανάστες που ζουν ή εργάζονται στη Μ. Βρετανία, φτάνουν τους 75.000, εκ των οποίων οι 10.135 είναι φοιτητές. 

Neopolis Team

21 Οκτωβρίου, 2019

[cover]

Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών, κυρίως νέων, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Από την στιγμή που έχουν φέρει ουσιαστικά εις πέρας τις υποχρεώσεις τους (σπουδές) και στη συνέχεια βγαίνουν στην αγορά να αναζητήσουν εργασία, χωρίς όμως να το καταφέρνουν, οι επιλογές στερεύουν και το βλέμμα συχνά στρέφεται στο εξωτερικό.

Δεν αποτελεί καθόλου την εύκολη λύση, αλλά σίγουρα είναι προτιμότερη από το να μένεις άνεργος, ή να δουλεύεις σε ένα μη σχετικό με το αντικείμενό σου περιβάλλον (από τη στιγμή μάλιστα που δεν το επιθυμείς), ή ακόμη, η δουλειά σου να μην αμείβεται όσο της αξίζει.

Όλα αυτά λοιπόν, οδήγησαν έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων, κάπου στο μισό εκατομμύριο, να μεταναστεύσουν και να κάνουν την τύχη τους σε ξένα εδάφη.

Κι ο πιο δημοφιλής προορισμός γι’ αυτόν τον σκοπό, η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα για τη Σύγχρονη Ελληνική Διασπορά ανά τον κόσμο, που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, και συγκεκριμένα το κέντρο Μελετών Ανατολικής Ευρώπης (SEESOX- South East European Studies at Oxford), με επικεφαλής συντονιστή του έργου τον διευθυντή του SEESOX, Όθων Αναστασάκη.

Πιο συγκεκριμένα, το 2018 οι Έλληνες μετανάστες που ζουν ή εργάζονται στη Μ. Βρετανία, φτάνουν τους 75.000. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται περίπου 10.135 φοιτητέςΕνώ οι 55.000 από τον συνολικό αριθμό, φαίνεται να έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία οχτώ χρόνια, τα χρόνια της κρίσης δηλαδή.

Με βάση την απογραφή του 2011 της Βρετανίας καταμετρήθηκαν 35.000 Έλληνες να ζουν στη χώρα, από τους οποίους οι περίπου 12.000 ήταν φοιτητές. Μάλιστα, το 70% των ενήλικων Ελλήνων μεταναστών στη Βρετανία είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ η μεταναστευτική ροή μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ισορροπημένη (50%- 50%).

Ο ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και αναπληρωτής συντονιστής του προγράμματος για την Ελληνική Διασπορά, Μανώλης Πρατσινάκης, σχολιάζει πως:

Μαζί με τη Γερμανία, από κοινού, φιλοξενούν το ήμισυ των μεταναστών που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης. 

Στη συνέχεια όμως, σημειώνει πως οι νέοι μετανάστες καθορίζουν πληθυσμιακά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ελληνική διασπορά στη Βρετανία, από ό,τι στη Γερμανία.

Έργο της έρευνας του SEESOX είναι επίσης η αποτύπωση όλων των ελληνικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο, σε ένα ψηφιακό εργαλείο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τόσο οι Έλληνες της Ελλάδας, όσο και οι Έλληνες της Διασποράς.

Οι οργανώσεις της Διασποράς είναι κατηγοριοποιημένες ανάλογα με τρία βασικά κριτήρια: τη χώρα υποδοχής, τις δράσεις των οργανώσεων (το προφίλ τους και τη δράση τους) και τον γεωγραφικό προσδιορισμό (origin).

«Αυτό που παρατηρεί κανείς στον παγκόσμιο χάρτη είναι ότι οι Έλληνες έχουν δημιουργήσει κοινότητες που συνήθως συνδέονται με τον θρησκευτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δηλαδή όπως οργανώνονταν παλαιότερα η ελληνική κοινωνία, γύρω από την εκκλησία και το σχολείο. Έτσι είναι διαμορφωμένοι οι πυρήνες των κοινοτήτων γενικότερα στο εξωτερικό», επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η υπεύθυνη της δημιουργίας του ψηφιακού χάρτη, ερευνήτρια του SEESOX και υπότροφος του Ιδρύματος Λεβέντη, Φωτεινή Καλαντζή.

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Οι μαγειρικές συνήθειες αλλάζουν με το νέο και αναβαθμισμένο αντικολλητικό χαρτί της SANITAS!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

ΑΜΣΤΕΛ: H νέα τηλεοπτική της ταινία είναι αφιερωμένη στις στιγμές που ξεχαστήκαμε και θα θυμόμαστε για πάντα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET