ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χιλιάδες μαθήτριες χάνουν μαθήματα στο σχολείο, γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες!

Ήρθε η ανάπτυξη... oh wait.

Neopolis Team

4 Μαρτίου, 2024

Unsplash

Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το «Ελλάδα 2.0» έχει μετατραπεί σε ένα inside joke μεταξύ των πολιτών αυτής της χώρας. Δε νομίζω ότι προκαλεί σε κανέναν ικανοποίηση να το χρησιμοποιεί ως ειρωνική απάντηση σε κάτι που συνέβη ή ισχύει στην Ελλάδα, αλλά δε φταίμε εμείς που μας δίνεται συνέχεια τροφή. 💁‍♀️

Ειδικά όταν την ίδια ώρα που μιλάμε για ανάκαμψη, μιλάμε επίσης για μαθήτριες οι οποίες χάνουν τα μαθήματά τους τις ημέρες περιόδου, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εφοδιαστούν με σερβιέτες. Μάλιστα, ο αριθμός δεν είναι καθόλου αμελητέος, αλλά ακόμα κι αν επρόκειτο για ένα κορίτσι, θα μιλούσαμε και πάλι για αποτυχία.

Τα στοιχεία δυστυχώς είναι ακόμα πιο θλιβερά, καθώς σύμφωνα με έρευνα, οι κοπέλες που χάνουν τα μαθήματά τους έως και μία εβδομάδα κάθε μήνα είναι πάνω από 10.000. Ενώ μιλώντας για τις γυναίκες γενικότερα, το 20% (!) αυτών στην Ελλάδα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες για προϊόντα περιόδου, τόσο για τις ίδιες όσο και για τις κόρες τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες κορίτσια να απουσιάζουν έως και 30 μέρες από το σχολείο, επειδή ένα αναγκαίο προϊόν αποτελεί προϊόν πολυτελείας.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από την Αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Period Poverty και ρίχνοντας φως σε ένα πρόβλημα που συχνά προσπερνάται. Κυρίως γιατί η ίδια η περίοδος είναι ένα ζήτημα ταμπού. Πώς να μιλήσουν τα κορίτσια για την έλλειψη που αντιμετωπίζουν, όταν ακόμα κι εκείνες που διαθέτουν σερβιέτες, τις κρύβουν στο μανίκι τους μέχρι να φτάσουν στο μπάνιο…

Το πρόβλημα αυτό δε συναντάται μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως. Πολλές γυναίκες που ζουν μέσα στη φτώχεια ή στα όρια αυτής έχουν ένα επιπλέον έξοδο να προσθέσουν στην ήδη δύσκολη εξίσωσή τους, που αφορά την υγιεινή τους. Το αίτημα για δωρεάν προϊόντα περιόδου σε δημόσιους χώρους έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές, εντός κι εκτός συνόρων, με την απάντηση να μην είναι αυτή που θα ήθελαν οι γυναίκες.

Ένας από αυτούς τους δημόσιους χώρους που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη η δωρεάν παροχή τους είναι ξεκάθαρα τα σχολεία. Και ειδικά μετά τα παραπάνω δεδομένα.

Το Υπουργείο Υγείας κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αποφασίζοντας την περασμένη Πέμπτη τη διανομή δωρεάν προϊόντων περιόδου σε 200 σχολεία.

Αναλυτικότερα, κάθε ένα από τα επιλεγμένα σχολεία θα έχει το ειδικό kit  και οι εκπαιδευτικοί θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στα κορίτσια την ώρα των σχολικών μαθημάτων. Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνονται 200 σχολεία της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια 2 σχολικών ετών. Αφορά δηλαδή 14.000.000 προϊόντα περιόδου και κάθε κορίτσι θα παραλαμβάνει κάθε τρεις μήνες τα προϊόντα που χρειάζεται για το διάστημα αυτό, ενώ η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση για δύο έτη.

Όπως είπαμε, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ελπίζουμε κάποια στιγμή να φτάσουμε και στον προορισμό.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΜΜΜ: Ποια μέσα τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη 17/4!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Σε μαγαζί της Μαδρίτης μπορείς να φας το τελευταίο δείπνο του Τιτανικού (με δική σου ευθύνη)!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν με ερημοποίηση αν συνεχίσουμε έτσι!

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφουν τα πατίνια της Lime, γιατί δεν τους έφτασε ο πρώτος γύρος… κακοποίησης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

SPILL THE TEA

Όλα δείχνουν πως η Shakira είναι ζευγάρι με τον Lucien Laviscount από το ‘Emily in Paris’!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET