ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χαρτί από βακτήρια έφτιαξαν δύο Έλληνες φοιτητές και δίνουν ελπίδα στα δάση!

Την ώρα που ο πλανήτης εκπέμπει SOS, τις χρειαζόμαστε πολύ αυτές τις ιδέες!

Neopolis Team

14 Μαρτίου, 2023

Η σημασία του χαρτιού στις ζωές μας είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η ύπαρξη δέντρων και δασών στον πλανήτη μας. I mean, τι να το κάνουμε το Α4 εάν δεν έχουμε οξυγόνο;

Μπορεί να ακούγεται overdramatic, αλλά αυτή είναι η κατάσταση στη Γη: δραματική. Η εκμετάλλευση των πόρων έχει οδηγήσει σε συνέπειες που δύσκολα πια παραβλέπονται και δημιουργούν έντονη ανάγκη για ανάλογες δράσεις. Το χαρτί, το πλαστικό, τα καύσιμα, έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα στην καθημερινότητά μας, αλλά όταν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε αυτά ή την ίδια τη Γη, τότε θα ήταν οξύμωρο να πάμε με τα πρώτα.

Στο σημείο που έχει φτάσει η ανθρωπότητα άλλωστε, ξέρουμε ότι μπορεί να σκεφτεί εναλλακτικές. Μία από αυτές προήλθε από τα χέρια Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι ευαισθητοποιημένοι με τα οικολογικά ζητήματα, αναζήτησαν ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για τη δημιουργία χαρτιού και βρήκαν την απάντηση στα βακτήρια.

Συγκεκριμένα, ο βιολόγος Παναγιώτης Δημητρίου από την Χαλκίδα, που συνεχίζει τις σπουδές όντας φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο βιολόγος Γιώργος Ζωχιός από την Σαντορίνη, που κάνει μεταπτυχιακό στην Βιοτεχνολογία στο ΕΚΠΑ, συνεργάστηκαν και έφεραν ένα πολύ αισιόδοξο αποτέλεσμα, προσφέροντας, όπως είπαμε, λύση σε ένα οικολογικό πρόβλημα: την αποψίλωση των δασών.

Παναγιώτης Δημητρίου
Γιώργος Ζωχιός

Οι δύο άντρες γνωρίστηκαν ως φοιτητές του Βιολογικού Αθηνών και έγιναν φίλοι. Περνούσαν το χρόνο τους κάνοντας διάφορα πειράματα, και κάπως έτσι έφτασαν σήμερα να παρουσιάζουν την ιδέα τους για οικολογικό χαρτί.

«Κάποια στιγμή, κάτσαμε και σκεφτήκαμε, πόσα δέντρα κόβονται για χαρτί, που όλοι χρησιμοποιούμε και σκεφτήκαμε να βρούμε έναν πιο φιλικό τρόπο για το περιβάλλον. Τότε στον Γιώργο ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε βακτήρια», λέει ο Παναγιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όλοι μας γνωρίζουμε, πόσο σημαντικό είναι το χαρτί στην καθημερινότητά μας. Αυτό που όμως δε γνωρίζουμε, είναι πόσα δέντρα κόβονται για τη δημιουργία του. Ένα κιλό χαρτί, απαιτεί 3 φορές το βάρος του σε δέντρα. Φανταστείτε, ότι μόνο και μόνο για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι ετησίως κόβεται ένα δάσος, 10 φορές το μέγεθος της Πάρνηθας.

Σήμερα, περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα κόβονται ή καίγονται κάθε χρόνο και από αυτά, μόνο τα 5 δισεκατομμύρια ξαναφυτεύονται ή ξαναφυτρώνουν μόνα τους. Έτσι, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υπάρχει καθαρή απώλεια 10 δισεκατομμυρίων δέντρων και μειώνεται κατά το 0,3% περίπου ο δασικός πλούτος της Γης», μας ενημερώνει ο Παναγιώτης, δίνοντάς μας μια δυσοίωνη εικόνα για το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των δασών.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, τα πειράματα ξεκίνησαν στο σπίτι του Γιώργου Ζωχιού στην Αθήνα, εξηγώντας πως «η διαδικασία είναι η εξής: Αναπτύσσουμε τα βακτήρια σε ένα δοχείο, σε κατάλληλο θρεπτικό υλικό και αυτά παράγουν ένα μείγμα το οποίο περιέχει ινίδια κυτταρίνης. Τα ινίδια αυτά, τα συλλέγουμε, τα καθαρίζουμε από κυτταρικά υπολείμματα, και προσθέτουμε υλικά που καθορίζουν το χρώμα και την υφή. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, ώστε να πάρουμε χαρτί, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση του χαρτιού προβλέπεται να αυξηθεί μέχρι το 2027, οπότε η αγορά οφείλει να κάνει χώρο για τέτοιες τεχνολογίες, για να μην προκαλέσουμε αναπότρεπτο κακό στο σπίτι μας.

Όπως σημειώνεται ακόμα, ο Παναγιώτης Δημητρίου και ο Γιώργος Ζωχιός, συμμετέχουν ως ομάδα στον 1ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, έχοντας φτάσει στην τελευταία φάση, αποτελώντας μία από τις δέκα τελικές ομάδες.

Πριν δύο χρόνια, ο Παναγιώτης και ο Γιώργος έφτιαξαν την TrueMed, μια επιστημονική συγγραφική ομάδα υγείας, στην οποία μπορούν φοιτητές να γράφουν άρθρα, βασισμένα σε έγκυρες πηγές. Ήδη μέσα σε δύο χρόνια περισσότεροι από 100 φοιτητές έχουν γράψει άρθρα που στόχο έχουν να ενημερώσουν έγκυρα τον κόσμο για θέματα υγείας.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET