ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μπορεί τα Παν/μια μας να χάνουν στην παγκόσμια κατάταξη, κερδίζουν όμως σε καθηγητές και διακρίσεις!

Μπορεί η μεγαλύτερη διεθνή κατάταξη πανεπιστημίων, «Times Higher Education World University Rankings», να συμπεριέλαβε 10 ελληνικά πανεπιστήμια για φέτος, δύο περισσότερα συγκριτικά με πέρσι και τρία συγκριτικά με το 2017, ωστόσο δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη θέση που έχουν σε αυτήν. Γιατί όταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην υψηλότερη θέση όντας στη σειρά 351-400, τότε […]

Neopolis Team

16 Δεκεμβρίου, 2019

Μπορεί η μεγαλύτερη διεθνή κατάταξη πανεπιστημίων, «Times Higher Education World University Rankings», να συμπεριέλαβε 10 ελληνικά πανεπιστήμια για φέτος, δύο περισσότερα συγκριτικά με πέρσι και τρία συγκριτικά με το 2017, ωστόσο δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη θέση που έχουν σε αυτήν. Γιατί όταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην υψηλότερη θέση όντας στη σειρά 351-400, τότε σημαίνει ότι δεν τα πήγαμε και τόσο καλά.

Πιο αναλυτικά όμως, σύμφωνα με το zougla.gr, στη δεύτερη θέση ακολουθεί το ΕΚΠΑ, το οποίο βρέθηκε στη σειρά 501-600, ενώ στη συνέχεια συναντάμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 601-800 και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 801-1000. Τελευταίο μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις θέσεις 1000+.

Μπορούσαμε και καλύτερα με λίγα λόγια, αλλά όχι ότι μας ξάφνιασε κιόλας η κατάταξη, μιας και βλέπουμε από μόνοι μας ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια σηκώνουν πολλή δουλειά ακόμα για να φτάσουν στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών και παγκοσμίων ιδρυμάτων.

Δε στοχεύουμε στην πρωτιά προφανώς, μιας και αποτελεί όνειρο απατηλό και την οποία έχει «κλειδώσει» το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπως φαίνεται, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια να το ακολουθεί, το οποίο ανέβηκε φέτος τρεις θέσεις, αφήνοντας πίσω του Stanford, Yale και Harvard, που έπεσαν και εμφανίζονται πιο κάτω στη δεκάδα.

Για τα αποτελέσματα της κατάταξης περιλαμβάνονται 13 δείκτες που χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: 

  • διδασκαλία (30%)
  • έρευνα (30%)
  • ερευνητική απήχηση / ετερο-αναφορές (30%)
  •  διεθνής διάσταση (7,5%)
  • έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα (2,5%)

Βασίστηκε στα αποτελέσματα των δύο ετήσιων εκθέσεων «ακαδημαϊκής φήμης» που υλοποίησε παρέχοντας βιβλιομετρικά και άλλα δεδομένα που βασίστηκαν σε 77,4 εκατομμύρια παραπομπές – ετεροαναφορές και 12,8 εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύσεις όλων των κατηγοριών (ερευνητικά άρθρα, άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, κεφάλαια σε βιβλία, κ.α) των τελευταίων πέντε ετών. Στις πηγές των δεδομένων περιλαμβάνονται 23.400 ακαδημαϊκά περιοδικά που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Scopus του Elsevier την περίοδο 2014-2018. Αντίστοιχα οι ετεροαναφορές που έχουν συλλεχθεί αφορούν τα τελευταία έξι χρόνια (2014-2019).

Στο μεταξύ, τα ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται ακόμα χαμηλά στην κατάταξη, ενώ σημειώνεται πως το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουν παραμένει σχετικά αναξιοποίητο, αφού καθηγητές κατέχουν θέση και σε μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα, ο Πέτρος Νιχογιαννόπουλος, είναι Καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, ενώ παράλληλα έχει θέση Καθηγητή στο Imperial College (London,U.K). Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, όπου είναι Ομότιμος και Επίτιμος καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, παράλληλα κατέχει θέση καθηγητή στο Yale University (Connecticut,USA). O Σπύρος Δευτεραίος, όπου είναι Καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, παράλληλα κατέχει θέση Καθηγητή στο Yale University (Connecticut,USA).

Στο μεταξύ, το ΕΚΠΑ διακρίθηκε και στην παγκόσμια κατάταξη «US News-Best Global University Rankings 2020», αφού βρέθηκε στη θέση 262 μεταξύ των 1500 Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη και στην πρώτη θέση μεταξύ των δώδεκα ελληνικών Πανεπιστημίων. Μάλιστα σε σχέση με την περσινή κατάταξη το ΕΚΠΑ βελτίωσε τη θέση του στην κατάταξη κατά 17 θέσεις.

Να σημειωθεί πως στην εν λόγω κατάταξη, για να μπορέσει ένα Πανεπιστήμιο να βρεθεί μεταξύ των 1.500 θα πρέπει πρώτα να έχει συμπεριληφθεί στα 250 Πανεπιστήμια στα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας φήμης της Thomson Reuters. Στη συνέχεια, ένα ίδρυμα πρέπει να είναι μεταξύ εκείνων που είχε τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και τα άρθρα αυτά να αναφέρονται ή να αναπαράγονται από τα κορυφαία 200 της προαναφερθείσας έρευνας φήμης. Στην κατάταξη του 2019 λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιεύσεις όλων των Ιδρυμάτων για την περίοδο 2013-2017. Για να συμπεριληφθεί ένα Πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει δημοσιευμένα τουλάχιστον 1500 ερευνητικά τεκμήρια (άρθρα, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους κ.α) στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΕΚΠΑ κατέχει τη 118η θέση μεταξύ των 560 Πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση.

Επομένως αυτό που κρατάμε είναι ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν καλό δυναμικό, ωστόσο ο τρόπος λειτουργίας τους είναι αυτός που ευθύνεται για τις χαμηλές θέσεις.

Από την άλλη, οι διακρίσεις για τα ελληνικά ΑΕΙ συνεχίζονται και από τους ίδιους τους φοιτητές. 

Για παράδειγμα η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2019 μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων ερευνητικών ομάδων από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) 40 χωρών.

Διάκριση είχε όμως και η Νομική Σχολή Αθηνών που κατέκτησε την τέταρτη θέση στον κόσμο, στο πλαίσιο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής διαιτησίας Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2019 (FDI Moot 2019).

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET