ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Βe Finnovative της Εθνικής, είναι η ευκαιρία σου να ξεχωρίσεις. Θα την αφήσεις;

Στις μέρες μας, η τεχνολογία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας σε όλους σχεδόν τους τομείς. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, οι νέοι να έχουν όνειρο να ασχoληθούν επαγγελματικά με την εφαρμογή και τις προεκτάσεις της, καθώς προκύπτουν πλείστες δυνατότητες εκμετάλλευσής της. Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο, είναι κατά πόσο η χώρα μας διαθέτει τις υποδομές […]

Κλεοπάτρα Μπράιτ

23 Απριλίου, 2018

Στις μέρες μας, η τεχνολογία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας σε όλους σχεδόν τους τομείς. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, οι νέοι να έχουν όνειρο να ασχoληθούν επαγγελματικά με την εφαρμογή και τις προεκτάσεις της, καθώς προκύπτουν πλείστες δυνατότητες εκμετάλλευσής της. Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο, είναι κατά πόσο η χώρα μας διαθέτει τις υποδομές για να προσφέρει στους 20χρονους αυτήν την ευκαιρία. Αρκεί το πτυχίο για να υλοποιήσουν αυτή τους την επιθυμία; Ή με άλλα λόγια, υπάρχει η απαραίτητη σύνδεση μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας;

Δυστυχώς, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι ευκαιρίες των νέων να μεγαλουργήσουν μειώθηκαν κατά πολύ, οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και τα όνειρα μοιάζουν αδύνατο να ξεφύγουν από τη σφαίρα της φαντασίας. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Εξαιρέσεις που δίνουν ελπίδα και μας γεμίζουν αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρωτοπόρο πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με την εταιρεία Crowdpolicy, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά και να… ενθουσιαστούμε!

Μιλήσαμε, λοιπόν,  με τον κ. Γιώργο Καραμανώλη, συνιδρυτή και συντονιστή τεχνολογίας και καινοτομίας της εταιρίας Crowdpolicy, για να πληροφορηθούμε για τη σημαντική ευκαιρία που δίνει η Εθνική Τράπεζα στους νέους, σε συνεργασία πάντα με την Crowdpolicy και την υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, μέσω του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης, Be Finnovative Innovation Lab.

Το be finnovatine είναι ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης ομάδων κι επιχειρήσεων, με στόχο την ανάπτυξη ιδεών και τεχνολογικών λύσεων μέσω της σύστασης νέων εταιρειών, στον τομέα πάντα των οικονομικών συναλλαγών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κι ο κ. Καραμανώλης «έργο μας να υποστηρίξουμε νέες ομάδες που θέλουν να καινοτομήσουν αξιοποιώντας τεχνολογίες και σύγχρονες ιδέες, στο χώρο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών».

Πώς ξεκίνησε όμως, η όλη ιδέα; Η Εθνική Τράπεζα, πριν δύο χρόνια πραγματοποίησε το πρώτο της hackathon, έναν μαραθώνιο καινοτομίας για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Σε αυτόν συμμετείχαν πολλές ομάδες, οι οποίες μέσα σε μόλις δύο ημέρες κατάφεραν να δημιουργήσουν πρωτότυπες λύσεις κι εφαρμογές που βελτιώνουν τις καθημερινές μας συναλλαγές. Ο κ. Γιώργος Καραμανώλης σχολίασε σχετικά «στο hackathon υπήρχαν νέα παιδιά που γνώριζαν πολύ καλά την τεχνολογία και τις ομάδες τους θα ζήλευαν ακόμη και εταιρίες του εξωτερικού. Με αφορμή αυτόν το μαραθώνιο, ξεκίνησε και η υλοποίηση του προγράμματος be finnovatine». 

Το be finnovatine λοιπόν, έκανε την εκκίνησή του πέρσι, ως μια δομή που έχει φυσική και παράλληλα ψηφιακή υπόσταση, η οποία «φιλοξενεί μέσα από ανοιχτές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τις ομάδες που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων και γενικότερα οποιονδήποτε θέλει να αναπτύξει την ιδέα του ή τη μεθοδολογία του σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που θέλεις να συμμετέχεις με την ιδέα σου αλλά δεν έχεις βρει τον developer να υλοποιήσει το επιχειρηματικό σου μοντέλο, μπορείς να λάβεις μέρος σε κάποιο από τα matchmaking workshops του προγράμματος και να στήσεις εκεί το δικό σου team που θα κάνει τη διαφορά!

Οι ομάδες που θα επιλεγούν θα πρέπει να αναπτύσσουν την ιδέα τους στο ευρύτερο πεδίο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με εφαρμογές κατά προτεραιότητα στον τραπεζικό τομέα ή σε άλλους άλλους δυναμικούς τομείς της οικονομίας. Βασικός στόχος, είναι η εξέλιξή των εν λόγω ομάδων σε startup επιχειρήσεις, με την εξωστρέφεια ως κύρια στρατηγική τους. Όπως καταλαβαίνετε δηλαδή, το πρόγραμμα be finnovative innovation lab είναι μια σημαντική επαγγελματική διέξοδος για τους νέους ανθρώπους που αγαπούν και γνωρίζουν σε βάθος την τεχνολογία!

Ο κ. Καραμανώλης προσθέτει ακόμη πως: «στο πρόγραμμα υπάρχουν πολλοί μέντορες, στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, συνεργαζόμενοι φορείς και από τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και από το χώρο των ασφαλειών. Αυτοί βοηθούν τα παιδιά με την εμπειρία τους , με στόχο να βελτιώσουν οι νέοι το προϊόν και την υπηρεσία τους».

Ακόμα το σκέφτεσαι; Δες τα βήματα για τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα και μη χάνεις χρόνο! Για αρχή, συμπλήρωσε την αίτηση συμμετοχής  που θα βρεις διαθέσιμη εδώ.

Πιο συγκεκριμένα: «Οι αιτήσεις πραγματοποιούνται κάθε οχτώ μήνες και αναμένεται να ξεκινήσουν τέλος του 2018. Οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι, αφού κάνουν αίτηση συμμετοχής, παρουσιάζουν την ιδέα τους στο selection day μπροστά σε κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη. Κριτήρια επιλογής των ομάδων είναι η ποιότητα της ομάδας, η επιχειρησιακή και τεχνολογική καινοτομία και τέλος, η  ωριμότητα και βιωσιμότητα της ομάδας. Αφού λοιπόν, γίνει επιλογή των ομάδων από την επιτροπή, κάθε Τρίτη διοργανώνονται τα ανοιχτά εργαστήρια για τις ομάδες, που γίνεται mentoring και coaching για θέματα σχεδιασμού επιχειρηματικού μοντέλου. Παράλληλα, κάθε Πέμπτη έρχονται οι ομάδες σε επαφή με ομιλητές υψηλού επιπέδου και από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό για να διαδώσουν γνώση. Η διαδικασία αυτή διαρκεί ένα εξάμηνο. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το εξάμηνο, οι ομάδες παρουσιάζουν τις υπηρεσίες τους σε επενδυτές». 

Ανεξάρτητα από ποιόν κλάδο προέρχεται κανείς, πρέπει να ψάχνεται με την τεχνολογία, να μαθαίνει τον τρόπο, με τον οποίο απλές τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τις καθημερινές εργασίες. Κάθε τομέας έχει τη δυνατότητα να λάβει ψηφιακή μορφή! Τι θα συμβούλευα τους νέους; Να ψαχτούν, να εξοικειωθούν με το ψηφιακό περιβάλλον! Άλλωστε, εμείς  είμαστε τυχεροί, γιατί  έχουμε ψηφιακά skills λόγω της εμφάνισης των smartphone. Κάθε τεχνολογικό μέσο που μπορεί να βελτιώσει τον κλάδο που απασχολούνται, υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες.

Ο Μάριος, φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διάβασε, ασχολήθηκε, κυνήγησε το όνειρό του κι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαιρία που του έδωσε το πρόγραμμα be finnovative. Έφτιαξε με την ομάδα του ένα λειτουργικό μοντέλο με στόχο ο πελάτης να πραγματοποιεί τις αγορές του μέσω εφαρμογής, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.

Πιο συγκεκριμένα, μας λέει: «Το be finnovative με έχει βοηθήσει να αναπτύξω και να βελτιώσω skills που αφορούν hard και soft skills. Αφενος, η εξοικείωσή μου με πολλές τεχνολογίες, η ανάπτυξη εφαρμογών και η επίλυση τεχνολογικών προβλημάτων που αυτές αφορούν διεύρυναν τους πνευματικούς μου ορίζοντες και κίνησαν το ενδιαφέρον μου για να τις ενσωματώσω σε αυτό το οποίο δημιουργούμε ως ομάδα. Αφετέρου, η ανάπτυξη soft skills αφορά κυρίως την επικοινωνία σε θέματα εντός και εκτός ομάδας, όπως η διαχείριση και ανάθεση καθηκόντων στην ολιγομελή, προς το παρόν, ομάδα, όπως επίσης και η προετοιμασία για συναντήσεις και παρουσιάσεις της δουλειάς μας απέναντι στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, μέντορες ή επενδυτές. Η επώαση και ανάπτυξη των παραπάνω αποτελεί, κατά τη γνώμη μου και πέρα από την ανάπτυξη ενός ώριμου επιχειρηματικού προϊόντος, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Επιπλέον, ο χώρος και οι άνθρωποι του be finnovative μας έχουν φέρει σε επαφή με στελέχη και της Ελλάδας και του εξωτερικού με τα οποία επιθυμούμε να συνεργαστούμε στο εγγύς μέλλον».

Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το πρόγραμμα Be Finnovative Innovation Lab, θα τα βρεις εύκολα και ξεκάθαρα στο: BeFinnovative.com.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο Καραμανόλη για τις χρήσιμες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας. 

UNI LIFE & TIPS

Φοιτητής μοιράζεται hack που συντομεύει τα μεγάλα κείμενα της Βικιπαίδεια, μας σώζει!

ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Οι πρώτοι σταθμοί με δωρεάν WiFi είναι γεγονός – Στα πλάνα και οι στάσεις λεωφορείων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET