ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνίδα φοιτήτρια που διεκδικεί ένα βραβείο Όσκαρ!

To ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «4.1 miles» που αφηγείται την ιστορία του Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός Καπετάνιου που έσωσε χιλιάδες ζωές προσφύγων στην Λέσβο βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη και τιμητική θέση να διεκδικεί βραβείο Όσκαρ για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους.  Η Ελληνίδα φοιτήτρια Δάφνη Ματζιαράκη δήλωσε στις New York Times:   «Κάνοντας αυτήν την ταινία, με εξέπληξαν […]

Default avatar

Guest Author

25 Ιανουαρίου, 2017

To ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «4.1 miles» που αφηγείται την ιστορία του Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός Καπετάνιου που έσωσε χιλιάδες ζωές προσφύγων στην Λέσβο βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη και τιμητική θέση να διεκδικεί βραβείο Όσκαρ για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους. 

Η Ελληνίδα φοιτήτρια Δάφνη Ματζιαράκη δήλωσε στις New York Times: 

 «Κάνοντας αυτήν την ταινία, με εξέπληξαν οι λεπτές γραμμές που μας χωρίζουν, οι στιγμές που οι διαδρομές μας συναντιούνται και κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον για πρώτη, ίσως και για τελευταία φορά. Η ταινία καταγράφει την κρίσιμη στιγμή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, εκεί όπου ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, φόβους ή προετοιμασία, κάποιοι άνθρωποι θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους για να σώσουν ένα ξένο».

Η νεαρή φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας εστιάζει τον φακό της στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος να σώσει χιλιάδες ζωές προσφύγων που αγωνίζονται να περάσουν κολυμπώντας από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, μέσα από το ντοκιμαντέρ της αυτό προβάλλεται τόσο η προσφυγική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα όσο και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που καταφέρνουν να υπερισχύσουν εναντίον των αντικειμενικών αντιξοοτήτων. Με βάση αυτή την κριτική μάλιστα κατάφερε να αποσπάσει και το σπουδαστικό Όσκαρ τον Σεπτέμβριο του 2016.

Το ντοκιμαντέρ «ζουμάρει» στο σκάφος ΠΛΣ 602 που έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους, ανέσυρε όμως και αρκετούς νεκρούς μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά. Μάλιστα, η νεαρή φοιτήτρια βρέθηκε στο σκάφος όταν ο κυβερνήτης Κυριάκος Παπαδόπουλος μαζί με τη Ζωή Λειβαδίτου κατάφεραν να επαναφέρουν ένα βρέφος μόλις ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του.

Αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές, κατέγραψε με τον φακό της η Δάφνη Ματζιαράκη, αποτυπώνοντας δραματικές επιχειρήσεις του λιμενικού για να σώσει ζωές. Ο φακός της είναι ο αυτόπτης μάρτυρας της ανθρωπιάς στη Λέσβο.
Μέσα από το ντοκιμαντέρ καταγράφεται και μια ιστορία από μια κάτοικο του Μολύβου, η οποία δεν έγινε γνωστή ποτέ. Η Στέλλα ήταν ανάμεσα στους Μολυβιάτες που έσπευσαν να βοηθήσουν, όταν το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου οι λιμενικοί έβγαζαν επιζώντες από το πολύνεκρο ναυάγιο της Εφταλούς. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, της εμπιστεύθηκε μια Αφγανή έγκυο στον 8ο μήνα, που μόλις είχε βγάλει από τη θάλασσα, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση σοκ καθώς δεν μπορούσε να βρει τον σύζυγό της. Η Στέλλα περιέθαλψε τη νεαρή Αφγανή ενώ με τη βοήθεια μιας φωτογραφίας που της έδωσε κατάφερε να εντοπίσει μια ώρα αργότερα τον σύζυγό της, ο οποίος επίσης ήταν μεταξύ των διασωθέντων. Το ζευγάρι, που ήδη έχει εγκατασταθεί στο εξωτερικό, βάφτισε την κόρη του «Στέλλα», για να τιμήσει εκείνη την κάτοικο του Μολύβου, που τις εφιαλτικές στιγμές του ναυαγίου βοήθησε και έφερε κοντά αυτή την οικογένεια.

Το ντοκιμαντέρ, εκτός από τις δραματικές διασώσεις, καταγράφει και τις προσωπικές στιγμές του Κυριάκου Παπαδόπουλου παρακολουθώντας την καθημερινότητά του που μοιράζεται ανάμεσα στη θάλασσα και την οικογένειά του. Καταγράφει στιγμές με τις κόρες του και τη σύζυγό του. Αποτελεί μια ματιά στη ζωή του ανθρώπου που χαρακτηρίσθηκε ήρωας.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET