Έρευνες λένε

Πρωτιά η Αθήνα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση – Χάνουμε 7 μέρες τον χρόνο στην κίνηση!

Σε κάτι τέτοια, είμαστε πάντα μπροστά! 😎

Neopolis Team

6 Απριλίου, 2022

Λες και το να αφήσουμε το σπιτάκι μας πρωινιάτικα για να πάμε σχολή ή δουλειά δεν ήταν αρκετά δύσκολο από μόνο του, πρέπει να αντιμετωπίζουμε και το απόλυτο χάος με το που κλείνουμε την πόρτα πίσω μας.

Είτε παίρνεις τα ΜΜΜ είτε το αυτοκίνητό σου, ένα είναι το σίγουρο: οι δυνάμεις σου (και η υπομονή σου) έχουν παραιτηθεί προτού καν φτάσεις στον προορισμό σου. Η μέρα ξεκινά με πονοκέφαλο και έναν εκνευρισμό (και τι εκνευρισμό!) που σε ακολουθούν για όλο το υπόλοιπό της, γνωρίζοντας ήδη ότι δε θα κλείσει με τις καλύτερες προδιαγραφές.

Υπάρχει λόγος όμως για όλα αυτά, ο οποίος χάρισε και πρωτιά στην πρωτεύουσα! Μη βιάζεστε να νιώσετε εθνική υπερηφάνεια, γιατί τα νέα είναι άσχημα. Βρεθήκαμε μεν πρώτοι, αλλά η διάκριση αφορά την κίνηση μεταξύ των πόλεων της Μεσογείου για το 2019 και 2020.

Το 2021 βρεθήκαμε δεύτεροι με την κορυφή να την κατακτά η Ρώμη, όπου οι οδηγοί παρέμειναν ακινητοποιημένοι στους δρόμους λόγω κίνησης για περισσότερες από 7 μέρες τον χρόνο, στην Αθήνα σχεδόν 7 μέρες, στη Λισαβόνα και στην Μαδρίτη για 6,5 μέρες.

Εντωμεταξύ, αφήστε μας να μαντέψουμε: Μαζί με την πρωτιά στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, πάει χέρι-χέρι και η πρωτιά στα «καντήλια»; Ας γίνει κι εκεί μια έρευνα, διότι έχουμε τη νίκη στο τσεπάκι. 

Όπως αποκαλύπτει λοιπόν έρευνα του Pricefox, αναλύοντας στοιχεία από την TomTom για την εικόνα στους δρόμους της πρωτεύουσας, οι οδηγοί περνούν μια ολόκληρη εβδομάδα μέσα στο χρόνο ακινητοποιημένοι στα οχήματά τους!

Κάτι που θα προτιμούσαμε να συμβαίνει στο κρεβατάκι μας, όσο παίζει Netflix, κι όχι όσο βρισκόμαστε κολλημένοι σε ένα τιμόνι. Αλλά κανείς δε μας ρώτησε…

Μεγάλη αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε επίπεδα προ πανδημίας

Μιλώντας με αριθμούς, η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 1,5% το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Παρόλο που θεωρείται μικρή, η κυκλοφοριακή συμφόρηση αυξήθηκε κατά 8,8% και συνεχίζει με αυξητική τάση που όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα προσεγγίσει τα επίπεδα συμφόρησης προ πανδημίας.

Στα παρακάτω διαγράμματα παρουσιάζεται η εξέλιξη του δείκτη κυκλοφοριακής συμφόρησης στην Αθήνα ανά έτος και μήνα. 

Ένα επίπεδο συμφόρησης 37% για το 2021 σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, οι χρόνοι μετακίνησης ήταν 37% μεγαλύτεροι από ό,τι κατά τη διάρκεια των βασικών συνθηκών χωρίς συμφόρηση. Αυτό συνεπάγεται ότι μια μετακίνηση 30 λεπτών σε κατάσταση ελεύθερης ροής θα διαρκέσει 11 λεπτά περισσότερο όταν το επίπεδο συμφόρησης είναι στο 37%. Η αντίστοιχη καθυστέρηση το 2019 ήταν σχεδόν 13 λεπτά. 

Η πιο αυξημένη συμφόρηση παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 (52%) με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020 (28%), με την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας να αποτελεί τον βασικό λόγο. Για μια διαδρομή 30 λεπτών υπό συνθήκες ομαλής ροής, τα Χριστούγεννα του 2021 σε ώρες αιχμής η μετακίνηση διαρκούσε 46 λεπτά λόγω καθυστέρησης στη συμφόρηση 16 λεπτών.

Για μια πρωινή διαδρομή 30 λεπτών οι οδηγοί μένουν επιπλέον 19 λεπτά κολλημένοι στη κίνηση

Το 2021, τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες λόγω μετακίνησης στους χώρους εργασίας οι οδηγοί μένουν επιπλέον 19 και 16 λεπτά αντίστοιχα ακινητοποιημένοι στην κίνηση ανά διαδρομή 30 λεπτών. Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται οι χρόνοι συμφόρησης από το 2019 έως το 2021 τις πρωινές και απογευματινές ώρες αιχμής.

Οι κακές μέρες είναι η Δευτέρα (έχει και τίποτα καλό αυτή η μέρα;) και η Τρίτη, με τις πρωινές ώρες 8:00-10:00 ο δείκτης κυκλοφοριακής συμφόρησης να αγγίζει το 70% και τις καθυστερήσεις στους δρόμους της Αθήνας να φτάνουν τα 21 λεπτά για μια διαδρομή 30 λεπτών. Η συμφόρηση μειώνεται 10:00 με 13:00 και στη συνέχεια παραμένει αμείωτη από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 19:00 το απόγευμα. Η ομαλή ροή τις καθημερινές παρατηρείται μόνο μετά τις 22:00 το βράδυ. 

700.000 τα ανασφάλιστα οχήματα στους δρόμους

Μέσω της online υπηρεσίας ‘myAuto’, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημα τους. Πλέον, οι έλεγχοι γίνονται ηλεκτρονικά και είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος οδηγός να αποφύγει τα πρόστιμα αν κινείται ανασφάλιστος. Στην περίπτωση που του καταβληθεί ηλεκτρονικό πρόστιμο, η διαδικασία για να μπορεί να κινηθεί ξανά στους δρόμους είναι η παρακάτω:

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Η νέα έμπνευση «Delfinario είναι για σένα, ΠΑΜ» είναι τόσο Σεφερλής core όσο περιμέναμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET