ΕΛΛΑΔΑ

Απόψε το «Φεγγάρι του Κυνηγού» φωτίζει τον ουρανό, τα λέμε σε κάποια θέα με μπυρίτσα!

Έχει άλλη χάρη η Πανσέληνος της spooky season!

Neopolis Team

9 Οκτωβρίου, 2022

Απόψε που λέτε, ο νυχτερινός ουρανός θα φιλοξενήσει την Πανσέληνο του μήνα, ή όπως αυτή ονομάζεται, «Φεγγάρι του Κυνηγού».

Πέρα από την ρομαντικότητα της κατάστασης, να πούμε ότι η Πανσέληνος στο ζώδιο του Κριού μπορεί να φέρει παρορμητικές αντιδράσεις προκαλώντας εκρήξεις, από την άλλη όμως μπορεί να οδηγήσει σε διευθέτηση πραγμάτων και γενικότερα εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς προτείνουμε χαλαρή βραδινή έξοδο για παρατήρηση, για να ξεκινήσει καλά και η νέα εβδομάδα! Κι αν το αποψινό πρόγραμμα δεν το επιτρέπει, μπορείς να το αναβάλλεις για αύριο, αφού το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες για τρεις διαδοχικές νύχτες, αρχής γενομένης τη χθεσινή (8/10).

Η κορύφωση της Πανσέληνου θα σημειωθεί στις 23:54, ωστόσο, όπως συνηθίζεται, θα μοιάζει μεγαλύτερη κατά την ανατολή της, περίπου στις 19:23. Ακόμα, σύμφωνα με τον οργανισμό «Nine Planets», η φωτεινότητά της θα αγγίξει το 98,74%, ποσοστό πολύ κοντά στο 100% μίας υπερπανσελήνου.

Το ολόγιομο φεγγάρι της spooky season έχει πάρει την ονομασία το «Φεγγάρι του Κυνηγού», μιας και όπως εξηγεί το αστρονομικό περιοδικό «Almanac», σηματοδοτεί την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής .

Οι ιθαγενείς συνήθιζαν να βγαίνουν για κυνήγι λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, γιατί τα θηράματα ήταν πιο παχιά και, έχοντας «καθαρίσει» τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πανσελήνου («Φεγγάρι του θερισμού»), ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ζώα που προσπαθούσαν να τραφούν από τα υπολείμματα της σοδειάς του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης, η πιο πρώιμη χρήση του όρου «Φεγγάρι του Κυνηγού» καταγράφηκε το 1710, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν και την ορολογία «Ματωμένο Φεγγάρι» για τη συγκεκριμένη πανσέληνο, λόγω της αλλαγής του χρώματος των φύλλων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Εναλλακτικές ονομασίες είναι:

  • Το Drying Rice Moon, περιγράφει μέρος της διαδικασίας μετά τη συγκομιδή της προετοιμασίας του ρυζιού για το χειμώνα.
  • Το Falling Leaves Moon είναι ένας όρος Anishinaabe που υπογραμμίζει τη μετάβαση μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου.
  • Το Freezing Moon (Ojibwe) και το Ice Moon (Haida) αναφέρονται στις ολοένα και πιο χαμηλές θερμοκρασίες αυτής της περιόδου.
  • Το Migrating Moon (Cree) αναφέρεται στη στιγμή που τα πουλιά αρχίζουν να πετούν νότια σε θερμότερα κλίματα

Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή αποδίδεται σε οποιαδήποτε πανσέληνο «πέφτει» αμέσως μετά το «Φεγγάρι του θερισμού», το οποίο με τη σειρά του αναφέρεται σε οποιαδήποτε πανσέληνο βρίσκεται χρονολογικά πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία.

Καθώς η φθινοπωρινή ισημερία κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα μεταξύ 22 και 23 Σεπτεμβρίου, αυτό σημαίνει ότι ως «Φεγγάρι του θερισμού» μπορεί να ονομαστεί είτε η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είτε εκείνη του Οκτωβρίου, αναλόγως με το ποια από τις δύο τυχαίνει να βρίσκεται πιο κοντά στην ισημερία.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για μπάνιο, τις σημειώνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση που πρέπει να έχεις υπόψιν για το μηχανογραφικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Χαμούλη έχουν προκαλέσει Ιστορία και Φυσική εξαιτίας της δυσκολίας τους!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET