ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Απόγνωση στα Χανιά | Φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, επειδή δεν βρίσκουν σπίτι!

Σε απόγνωση εκατοντάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί στα Χανιά που αδυνατούν να βρουν κατοικία -λόγω των τουριστικών μισθώσεων που επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες- προκειμένου να μπορέσουν να σπουδάσουν και να εργαστούν, αντίστοιχα. Το ζήτημα έφτασε από εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Κρήτης, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο […]

Neopolis Team

19 Σεπτεμβρίου, 2018

Σε απόγνωση εκατοντάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί στα Χανιά που αδυνατούν να βρουν κατοικία -λόγω των τουριστικών μισθώσεων που επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες- προκειμένου να μπορέσουν να σπουδάσουν και να εργαστούν, αντίστοιχα.

Το ζήτημα έφτασε από εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Κρήτης, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Δημαρχείο των Χανίων, ζητώντας να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο Δήμαρχος με τη σειρά του τόνισε πως υπάρχει αδυναμία παρέμβασης και εξήγησε πως δε διαθέτει κτίριο/πολυκατοικία για να παραχωρήσει στους φοιτητές με ελάχιστο αντίτιμο.

Για να περιγράψουμε πλήρως την κατάσταση, 1 στους 10 φοιτητές εγκαταλείπει τις σπουδές από το Πολυτεχνείο! 

Φοιτητές από τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μετέφεραν την απελπισία των φοιτητών με καταγωγή εκτός του νησιού, σε σημείο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Εκτιμάται πως αυτό έχει συμβεί στο 10% των φοιτητών.

Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες για καθυστερήσεις στην παράδοση των νέων εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ φοιτήτρια δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το Πολυτεχνείο έχει περιουσία μέσα στην πόλη και βάζει προτεραιότητα να τα εκμεταλλευτεί τουριστικά τη στιγμή που η τουριστικοποίηση διώχνει τους φοιτητές του. Είναι κοροϊδία».

Απελπιστική είναι και η εικόνα που μετέφεραν οι σπουδαστές του παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης, όπου για περίπου 1.500 φοιτητές υπάρχει μέριμνα για φιλοξενία μόλις 16.

Εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών τόνισε: «Το ΤΕΙ Χανίων δεν έχει εστίες, η διοίκηση δε δίνει λύσεις, εξασφαλίζει 16 θέσεις σε ξενοδοχεία για 1.500 περίπου φοιτητές. Μάλιστα, φέτος μας είπαν πως οι εστίες θα είναι ανοιχτές από τέλη Νοέμβρη, επειδή τα δωμάτια είναι κλεισμένα σε τουρίστες, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν αρχές Οκτώβρη».

Τραγική η κατάσταση και για τους καθηγητές, αφού καλούνται να δώσουν 450 ευρώ για μια γκαρσονιέρα!

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Σεραφείμ Ρίζος, σε δήλωσή του σχολίασε πως «έχει καταντήσει μια κακόγουστη φάρσα το να ζητάνε από έναν εκπαιδευτικό που τη μία χρονιά βρίσκεται εδώ και την άλλη στην άλλη άκρη της Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλίσει έναν μισθό των 700 ευρώ, 450 ευρώ για μια μονόχωρη ή δίχωρη γκαρσονιέρα και αν θέλει και απόδειξη +13%. Είναι ένα πρόβλημα που η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα.

Παρότι το έχουμε εντοπίσει και επισημάνει από την προηγούμενη χρονιά, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο. Θέτουμε τους Δημάρχους και την Πολιτεία προ των ευθυνών τους. Να δώσουν αυξήσεις στους μισθούς, επίδομα στέγασης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, να δημιουργήσουν εστίες για τους φοιτητές».

Τα Χανιά χάνουν κατοίκους!

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λιόντος, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΜΕ ν. Χανίων έκανε λόγο για «μια πόλη η οποία διώχνει εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αναπληρωτές, εργαζόμενους, μια πόλη η οποία με την έλλειψη στέγης και τα πολύ υψηλά ενοίκια κάνει τη ζωή αβίωτη για το μέσο εργαζόμενο και το μέσο νέο άνθρωπο».

«Σε μια εποχή που τα πάντα εμπορευματοποιούνται και τα πάντα κινούνται στη λογική των νόμων της αγοράς, εμείς ως εκπαιδευτικό κίνημα θεωρούμε ότι όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να πάρουν θέση τώρα, δίνοντας λύση στο καυτό πρόβλημα της επιβίωσης όλων αυτών των ανθρώπων, στην αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για τα σπίτια είτε μέσα από επιδότηση ενοικίου είτε μέσα από την αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων», πρόσθεσε.

Να υπενθυμίσουμε πως τα Χανιά δεν είναι η μοναδική πόλη που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα! 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο 23χρονος Στάθης Ηλιάκης έγινε δεκτός στο MIT και ταξιδεύει Αμερική για τα όνειρά του!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 26/5 ο τελικός του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Κομβού Καινοτομίας του ΔΠΘ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET