fbpx

Από το 2021 καταργούνται τα πλαστικά μιας χρήσης, λέτε να γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα;


Επιτέλους, στρέψαμε κι εμείς την προσοχή μας σ’ αυτό το πρόβλημα!

Παρακολουθούσαμε τη μία Ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη να λαμβάνει ανάλογες αποφάσεις κι απλώς περιμέναμε υπομονετικά πότε θα έρθει η σειρά μας. Να πούμε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες, όπως αυτή της Δονούσας, η οποία από φέτος αποφάσισε να προστατέψει τις θάλασσές της και να πορευτεί χωρίς πλαστικά μίας χρήσης στο πλαίσιο του προγράμματος SEA CHANGE GREEK ISLANDS, καθώς επίσης και της Πάρου, η οποία φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου που καταργεί το πλαστικό. Ωστόσο, σίγουρα θέλει μια πιο συνολική δράση.

Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης λοιπόν, είπε πως η χώρα με την ομορφότερη φύση πρέπει να προστατευθεί, με τα πλαστικά μιας χρήσης να απαγορεύονται εντελώς στην Ελλάδα από το 2021.

Επίσης, ανέφερε πως «Και στις επιχειρήσεις του χώρου θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους». 

Ακόμη, έκανε λόγο για την ενεργειακή αυτονομία που αποκτούν τα μικρά νησιά μας, χάρη στην ανάπτυξη Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Ανέφερε επίσης, πως σε ορίζοντα τετραετίας υλοποιείται Στρατηγικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις και στα νησιά. Πρώτος στόχος, η ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία και πιλοτικές εφαρμογές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ας ελπίσουμε λοιπόν, όλα τα παραπάνω να τεθούν όντως σε εφαρμογή και να αποτελέσουν μια σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας. 

Αφήνοντας όμως τα περιβαλλοντικά ζητήματα, να δούμε και άλλες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού:

  • Υγεία: Έμμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.
  • Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.
  • Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.
  • Γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET