ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 απλές φράσεις που εκνευρίζουν τους άλλους και δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους!

Μην το πάρεις στραβά, αλλά...

Neopolis Team

28 Δεκεμβρίου, 2022

cottonbro studio / PEXELS

Η τέχνη της επικοινωνίας δεν είναι τόσο απλή όσο πιστεύουμε. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις λέξεις που θα ξεστομίσουμε για να μεταφέρουμε ένα μήνυμα, αλλά τον τρόπο που θα το κάνουμε, σε ποιον θα απευθυνθούμε, υπό ποιες συνθήκες και γενικότερα παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες για να έχουμε μια πετυχημένη αλληλεπίδραση.

Στην ουσία, αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε συνήθως είναι η παρεξήγηση. Μπορεί στο μυαλό σου να ακούγεται διαφορετικά μια φράση και αλλιώς να την εκλαμβάνει το άτομο που έχεις απέναντι. Ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα, θέλει μία προσοχή παραπάνω. Λαϊκιστί, να βουτάς τη γλώσσα σου στο μυαλό πριν μιλήσεις. 

Υπάρχουν, με άλλα λόγια, φράσεις που είναι ανεξήγητα εκνευριστικές και δημιουργούν κλίμα. Μπορεί να μην αισθάνεσαι ότι λες κάτι κακό, αλλά στον συνομιλητή σου δίνεις άσχημα vibes! Για να το αποφύγεις αυτό, προσπάθησε να αποφύγεις τις παρακάτω φράσεις, που όπως λέει χαρακτηριστικά ο speech trainer John Bowe στο CNBC, κάνουν τους άλλους να σε σέβονται λιγότερο.

1. «Απλά μια φιλική υπενθύμιση…»

Πρόκειται για μια έμμεση προσπάθεια να απαιτηθεί προσοχή ή ταχύτερη απάντηση. Άλλες εναλλακτικές που πρέπει να αποφύγεις είναι το «Όπως είπα και στο τελευταίο email μου…», ή «Δεν είμαι σίγουρ@ ότι έλαβες το μήνυμα, αλλά…», είτε «Όπως ανέφερα και προηγουμένως…».

Προτιμότερο να είσαι άμεσ@, με μια φράση όπως «Χέι, συγγνώμη που σε ενοχλώ πάλι, αλλά χρειάζομαι μια απάντηση». 

2. «Μην το πάρεις στραβά, αλλά…»

Και μόνο που ξεκινάς έτσι, θα το πάρει στραβά. Με τα λόγια αυτά προετοιμάζεις τον άλλον για κάτι ενοχλητικό ή προσβλητικό. Φυσικά και η κριτική μπορεί να γίνει εποικοδομητική, αρκεί να γίνει με το σωστό τρόπο. Που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να πας με φράσεις όπως «Είναι καλή στιγμή να μιλήσουμε; Υπάρχει κάτι που με απασχολεί.» ή «Με ανησυχεί η απόδοσή σου. Ας μιλήσουμε για αυτό».

3. «Οκ, το ‘χω»

Αν δε θες να δείξεις στον συνομιλητή σου ότι αδιαφορείς για όσα σου είπε, απλά μην πεις ένα ξερό «Το ‘χω», «Έγινε» ή «Οκ/Κομπλέ». Just don’t. Είναι προσβλητικό και δείχνει ότι δεν έλαβες καθόλου σοβαρά την επισήμανση ή ακόμα και την κριτική που σου έκανε κάποιος. Προτίμησε να απαντήσεις «Εξήγησέ μου ποιο είναι το πρόβλημα.» ή «Συγγνώμη που φαίνομαι ενοχλημένος, απλά περνάω δύσκολα με αυτή την ανάθεση/εργασία».

4. «Γεια, πώς τα πάμε με αυτή την εργασία που περιμένω;»

Μην προσπαθείς να γίνεις το κρίντζι φιλαράκι που μιλάει στον α’ πληθυντικό. Είσαι συνάδελφος; Είσαι το αφεντικό; Απλά be yourself και πες «Χρειάζομαι πραγματικά τη δουλειά μέχρι αύριο, αλλιώς ο πελάτης θα δυσαρεστηθεί.» 

5. «Εάν αυτό θέλεις να κάνεις…»

Αυτό που θες να πεις στ’ αλήθεια μέσω της συγκεκριμένης φράσης είναι ότι δεν εγκρίνεις την απόφαση κάποιου, όπως το ίδιο ισχύει και για το «Απλά για να ξέρεις…» ή «Να θυμάσαι ότι…». Αντ’ αυτού, προτίμησε να πεις «Εάν πάρουμε την τάδε απόφαση για το τάδε αποτέλεσμα;», δίνοντας έτσι μια εναλλακτική και όχι μόνο κριτική στη σκέψη του άλλου.

Τώρα που μπαίνει νέα χρονιά, τι λες να προσθέσεις στα New Year’s Resolutions σου το κόψιμο των παραπάνω ατακών; 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σε περίπτωση που έχεις μια παραπάνω μελαχολία σήμερα, είναι η Blue Monday!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Tα BEAR FRUITS απογειώνουν την περιποίηση των µαλλιών και του εαυτού σου με τις πιο fun μάσκες!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET