ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2021: Πάμε για άνοδο σε όλα τα επιστημονικά πεδία με τη βάση στα 8000 μόρια!

Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων κρίθηκε μικρός, με τις βάσεις να ακολουθούν ανάλογη πορεία.

Neopolis Team

9 Ιουλίου, 2021

Από εκεί που μετρούσαμε αντίστροφα για την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών, πλέον φτάσαμε στην ημέρα ανακοίνωσης των βαθμολογιών. Σας το είχαμε πει ότι ο καιρός περνάει πολύ γρήγορα κι ούτε που θα καταλάβετε πότε οι δύο εβδομάδες εξετάσεων θα αποτελούν παρελθόν.

Σήμερα λοιπόν, μπήκε ένα τέλος και στο δεύτερο άγχος – αυτό για το πώς γράψατε – και απομένει το τρίτο και τελευταίο, των βάσεων. Η παράδοση όμως θέλει αυτές τις μέρες, που υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα επίδοσης των μαθητών, να τις γεμίζουμε με εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις, για να μην πιαστούμε στον ύπνο κατά τη δική τους ανακοίνωση.

Με τον καθένα πλέον να γνωρίζει ακριβώς τα μόρια που συγκέντρωσε στις Πανελλήνιες, ας δούμε τι αναμένουν οι ειδικοί να δουν στο φετινό τοπίο των βάσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννη Βαφειαδάκη, θα σημειωθούν σημαντικές αυξήσεις (άνω των 800 μορίων) σε όλα τα επιστημονικά πεδία, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων. Συγκεκριμένα, σχολίασε στην ‘Political’ ότι «ειδικά στις σχολές-ρετιρέ αναμένεται ανοδική πορεία των βάσεων, καθώς έχουμε καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι λόγω των απλούστερων θεμάτων. Άρα, βλέπουμε μια αυξητική κίνηση και δε θα μας κάνει εντύπωση αν δούμε τις περιζήτητες ιατρικές στα συν 800 μόρια φέτος από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε πέρυσι».

Αναφορικά με τις μεσαίες σχολές, θεωρεί ότι θα υπάρξουν μικρές και σταθερές αυξομειώσεις και μια εικονική άνοδος στις χαμηλόβαθμες. «Οι βάσεις ανέκαθεν διαμορφώνονται από την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων, τις προτιμήσεις των επιτυχόντων και τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων.», συμπληρώνει.

Όπως επισημαίνεται όμως στο Πρώτο Θέμα, σύμφωνα με στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα υπάρχουν και πολύ χαμηλές βαθμολογίες που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βάσεις να είναι «διπλής κατεύθυνσης». Οι υψηλόβαθμες σχολές δηλαδή να σημειώσουν κατακόρυφη άνοδο, ενώ οι μεσαίες σχολές να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κυρίως στο 1ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) θα είναι τα 8.000 μόρια περίπου, με μαθητές που θα έχουν συγκεντρώσει μικρότερο βαθμό να μένουν εκτός της διαδικασίας συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Αυτό σημαίνει ότι Σχολές όπως οι περσινές, όπου υπήρχε η δυνατότητα εισόδου ακόμα και με 2.000 – 3.000 μόρια, δε θα υφίστανται πλέον.

Μια πιο σχολαστική ανάλυση των βάσεων για το κάθε πεδίο ξεχωριστά, έδωσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», και είναι η παρακάτω:

  • 1ο Πεδίο

Σε αυτό το πεδίο, που αναμένεται να έρθει δεύτερο σε αριθμό υποψηφίων, αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 50 χαμηλόβαθμα τμήματα που πέρσι απαιτούσαν μέχρι 12.000 μόρια, ενώ την άνοδο των βάσεων δεν φαίνεται να αποφεύγει και τμήμα των περιζήτητων και υψηλόβαθμων σχολών, όπως Νομικές και Τμήματα Ψυχολογίας των κεντρικών Πανεπιστημίων.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια, φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια. Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο τμήμα, ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.

  • 2ο Πεδίο

Στα Μαθηματικά οι επιδόσεις δεν ήταν χειρότερες από πέρσι, τουλάχιστον στις χαμηλές βαθμολογικές κλίμακες. Ωστόσο, στη Φυσική φαίνεται να έχουμε λίγο χειρότερες επιδόσεις, κυρίως όμως στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες. Τα στοιχεία που έχουμε οδηγούν σε άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε τουλάχιστον 80 χαμηλόβαθμα τμήματα (τα οποία είχαν πέρσι κάτω από 11.000 μόρια), ενώ ελαφρά ανοδικές θα είναι και οι βάσεις εισαγωγής τμημάτων του πεδίου που ανήκουν στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έχουν φέτος μείωση θέσεων εισακτέων.

Η είσοδος στο πεδίο αναμένεται να γίνει με περίπου 7.500 μόρια (που σημαίνει πάνω από 6.500 μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο πεδίο πέρσι). Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο πεδίο, ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

  • 3ο Πεδίο

Στο πεδίο αυτό, το οποίο παρόλο που έχει τους λιγότερους υποψηφίους συνωστίζονται οι υποψήφιοι με τις υψηλότερες επιδόσεις, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επτά Ιατρικές Σχολές θα καταλάβουν (με πρώτη της Αθήνας και δεύτερη της Θεσσαλονίκης) τις επτά πρώτες θέσεις στα πιο υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Η εκτίμηση είναι ότι στο πεδίο αυτό η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα αφορά και τα περιζήτητα Ιατρικά Τμήματα, τα Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά καθώς και τα δύο Κτηνιατρικά, ενώ η βάση εισόδου στο πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.

  • 4ο Πεδίο

Το 4ο Πεδίο αναμένεται να έχει τους περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με τα υπόλοιπα πεδία. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα Τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις στη σειρά των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις του πεδίου. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αναμένεται να απαιτήσει περίπου 18.000 μόρια, ενώ πάνω από 16.500 μόρια αναμένεται να απαιτήσουν τα τρία άλλα Τμήματα Πληροφορικής.

Πάνω από 60 θα είναι τα χαμηλόβαθμα τμήματα που θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους ενώ, παραδόξως, μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στα τμήματα μεσαίας βαθμολογίας (12.000-15.000 μόρια) του πεδίου. Να θυμίσουμε ότι, π.χ. το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά φέτος θα προσφέρει 54 λιγότερες θέσεις, όπως επίσης και στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής οι προσφερόμενες θέσεις είναι -72, γεγονός που σπρώχνει τις βάσεις ανοδικά. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την είσοδο στο πεδίο αναμένεται να κινηθεί στα 7.500 μόρια.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για μπάνιο, τις σημειώνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση που πρέπει να έχεις υπόψιν για το μηχανογραφικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Χαμούλη έχουν προκαλέσει Ιστορία και Φυσική εξαιτίας της δυσκολίας τους!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET