fbpx

Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες το Σαββατοκύριακο – Χωρίς μουσική και μόνο take away!


Ο μίνι καύσωνας που από σήμερα έχουμε ήδη ξεκινήσει να τον νιώθουμε στο πετσί μας, θα χτυπήσει πιο έντονα το Σαββατοκύριακο, κάτι που σημαίνει ότι αν μια φορά οι παραλίες γέμισαν τις περασμένες ημέρες, τώρα απλά θα βουλιάξουν. Η θερμοκρασία θα φλερτάρει με το 40αρι, οπότε θα χρειαστούμε κάποιες ανάσες δροσιάς δε νομίζετε;

Και επειδή δεν είμαστε τώρα για να διακινδυνεύουμε καταστάσεις, γιατί ακόμα δεν την έχουμε γλιτώσει μη παρασύρεστε, η Επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να προχωρήσει στο άνοιγμα όλων των οργανωμένων παραλιών. Στόχος είναι όλοι να βρεθούν στις αμμουδιές συντεταγμένα και προστατευμένα. Το σχέδιο των λοιμωξιολόγων εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, επομένως η μετάβαση στις παραλίες το ΣΚ θα γίνει υπεύθυνα και με τις απαραίτητες αποστάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι παραλίες θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και αποστάσεις μεταξύ των λουομένων. Στα beach μπαρ δε θα παίζει μουσική και θα επιτρέπεται μόνο το take away.

Το μεσημέρι αναμένεται να ενημερωθούν οι δήμαρχοι των περιοχών που υπάρχουν οργανωμένες παραλίες για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν οι διαχειριστές των οργανωμένων πλαζ προκειμένου να υποδεχθούν με ασφάλεια τους λουόμενους.

Οδηγίες προστασίας στην παραλία

Μένουμε ασφαλείς και στα μακροβούτια μας και προσέχουμε τα ακόλουθα:

  • κρατάμε απόσταση 2 μέτρων
  • αποφεύγουμε τον συνωστισμό
  • προτιμάμε να πηγαίνουμε στην παραλία καθημερινές, εάν είναι δυνατό αυτό

Κολλάει ο κορωνοϊός στην άμμο;

Μπορεί να θέλουμε να πάμε τρέχοντας σε μια παραλία, ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού μας γίνονται οι σκέψεις για το τι πρέπει να προσέξουμε. Είναι εστίες μόλυνσης η επαφή μας με την άμμο, η χρήση της ξαπλώστρας και το κολύμπι;

Απαντήσεις δόθηκαν από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αδαμαντία Ευστρατίου, και την επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του ίδιου πανεπιστημίου Ράνια Τζωράκη, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς στην άμμο όσο ήταν και πέρυσι, πρόπερσι αλλά και πριν από δέκα χρόνια», δήλωσε η Αδαμαντία Ευστρατίου.

Στην άμμο μπορεί να «έρθει» ο κορωνοϊός, αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύσταση της. Οι συνθήκες όμως στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που αυτός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου. Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια -είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί- πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή.

Υπενθυμίζεται πως από τις 18 Μαΐου απελευθερώνονται οι μετακινήσεις σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και προς την Κρήτη. Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα νησιά, σκέψη της κυβέρνησης είναι να επιτραπεί η μετακίνηση προς αυτά από τις 25 Μαΐου.

«Πρόθεση είναι από τις 25 Μαΐου να ξεκινήσουν οι ελεύθερες μετακινήσεις και στα υπόλοιπα νησιά, με την προϋπόθεση ότι τα εξελιχθούν ομαλά, αλλά οι σχετικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Καλά πλατσουρίσματα λοιπόν και με προσοχή!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET