ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αναπλήρωση μαθημάτων: Όλα τα σενάρια που παίζουν μέχρι και Πανελλαδικές τον Σεπτέμβρη!

Καλό καροκαιράκι να ευχηθούμε..

Neopolis Team

11 Μαρτίου, 2020

Χθες ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος για 14 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί η έξαρση του κορονοϊού, ενώ σήμερα αναμένονται οδηγίες και για τις υπηρεσίες της χώρας από τον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά η Υπουργική Απόφαση: «Το μέτρο αφορά σε σχολεία, Πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ ΣΔΕ ΚΔΒΜ και φροντιστήρια. Οι δομές αναστέλλουν της δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι την εξ αποστάσεως) καθώς και συναθροίσεις, όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες αναγνωστήρια. Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά, ενώ η έρευνα στα Πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα. Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στους πολίτες».

Η εν λόγω απόφαση δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε, πιθανόν όχι τόσο σύντομα βέβαια, αλλά κακά τα ψέμματα το σωστό timing ήταν αυτό. Το φλέγον ζήτημα που γεννήθηκε μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε φοιτητές και μαθητές (ειδικά σε εκείνους που δίνουν Πανελλήνιες φέτος), μετά τη χαρά των δύο ελεύθερων εβδομάδων βέβαια, είναι το πότε θα αναπληρωθεί το ακαδημαϊκό και σχολικό έτος αντίστοιχα, καθώς και πότε θα διεξαχθούν οι εξεταστικές και οι σχολικές εξετάσειςΠατ-πατ στην πλατούλα και καλό μας καλοκαιράκι, αδέρφια.

Η Νίκη Κεραμέως μιλώντας για την απόφαση του υπουργού Υγείας, έκανε πολύ ξεκάθαρο πως το διδακτικό έτος δεν πρόκειται να χαθεί, ίσως όμως να παραταθεί.

Τι θα γίνει με τις εξεταστικές στα Πανεπιστήμια

Όσον αφορά τα Πανεπιστήμια και τη λειτουργία τους, η Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας, καθώς υπάρχουν υποδομές για ένα τέτοιο σχέδιο, όπως είπε, προκειμένου οι φοιτητές να μη χάσουν την επαφή τους με τα μαθήματα. Το υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται και με τις διοικήσεις των ΑΕΙ και αν χρειαστεί θα υπάρχει μέριμνα για την ομαλή διεξαγωγή των εξεταστικών.

Παρ’ όλα αυτά, για τη διεξαγωγή των εξεταστικών που κάτι μας λέει ότι θα δίνουμε Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο μιας και θα εξαρτηθεί απ’ το πώς θα κυλήσει η κατάσταση. Ανοιχτό ενδεχόμενο άφησε η υπουργός Παιδείας και για την παράταση μαθημάτων, που δε θα τη γλιτώσουμε απ’ ό,τι φαίνεται.

Ηλεκτρονικά μαθήματα από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Σημειώνεται πως το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έκανε γνωστό πως μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία για να γίνονται ηλεκτρονικά τα μαθήματα, είτε αυτό ζητηθεί απ’ τα Πανεπιστήμια είτε απ’ τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, με δεδομένη την ανάγκη που έχει προκύψει τις τελευταίες ήμερες για κάλυψη μαθημάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ κ. Οδυσσέας Ζώρας, ανακοίνωσε ότι με βάση την «από 6.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και το γεγονός ότι η δομή και η λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κύριου φορέα δια βίου και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της χωρας, δεν επιβάλλει τη δια ζώσης διδασκαλία και τη συνάθροιση μεγάλου αριθμού προσώπων στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην έδρα του Ιδρύματος στην Πάτρα», το Ίδρυμα αποφασίζει:

  • Την λειτουργία των υπηρεσιών του Ιδρύματος στην Πάτρα κατά το αναφερόμενο στη β) σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας χρονικό διάστημα των δεκαπέντε ημερών.
  • Την προσωρινή αναστολή των προγραμματισμένων δια ζώσης Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων (Ο.Σ.Σ.) σε όλη τη χώρα, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα.
  • Την διάθεση της τεχνογνωσίας του Ιδρύματος και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις πληττόμενεςπεριοχές της Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και όπου αλλού απαιτηθεί στην Επικράτεια.
  • Την διάθεση το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Ιδρύματος, σε όλα τα Πανεπιστήμια της Χώρας σε συνδυασμό με τη διάθεση του νέου καινοτόμου μοντέλου σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ώστε οι φοιτητές όλων των ΑΕΙ να είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

Πότε θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις

Τώρα, όσον αφορά τα σχολεία και τις Πανελλήνιες, τα σενάρια που παίζουν είναι δύο. Το πρώτο σενάριο είναι να πάνε οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για Ιούλιο και το δεύτερο για Σεπτέμβριο. Όπως και να ‘χει, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το διάστημα αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι και παραπάνω από 2 με 3 εβδομάδες.

Επίσης, η αναπλήρωση των μαθημάτων θα γίνει μετά από αναπροσαρμογή των διδακτικών ωρών από 45 σε 35 λεπτά και κατάργηση των περιπάτων, ακόμα και μείωση της ύλης. Σε ό,τι αφορά τα κλειστά σχολεία που ήταν πριν την απόφαση σε αναστολή λειτουργίας, η Νίκη Κεραμέως είπε πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες διακοπών το Πάσχα.

Αναλυτικά όσα είπε η Κεραμέως:

https://youtu.be/kZ8Mv9JAO_I

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

Είναι viral

Άντρας μήνυσε γυναίκα με 3 εκατ. δολάρια, επειδή τον είχε χρόνια στο friendzone!

ΕΛΛΑΔΑ

Μόλις μάθαμε ότι η dream job των Ελλήνων είναι να γίνουν συγγραφείς, it makes sense!

ΕΛΛΑΔΑ

Στάση εργασίας για τον Ηλεκτρικό αύριο Πέμπτη (2/2) – Ποιες ώρες δε θα κινηθεί!

ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός ο κυβερνήτης του Phantom μετά από πολυήμερες έρευνες!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET