ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Ανακρίναμε» την Ήρα Κατσούδα για να διαπιστώσουμε πως «Για γυναίκα» είναι πολύ καλή τελικά!

Μια συνέντευξη πολύ πιο κωμική απ’ όσο φαντάζεσαι! Μετά την επιτυχημένη πορεία της stand up comedy «Χωρίς Γλουτένη», η Ήρα Κατσούδα είναι έτοιμη για νέες περιπέτειες. Με κείμενα ολόφρεσκα, ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα (ή περίπου) και τίτλο σίγουρα βγαλμένο από τη ζωή, παρουσιάζει τη δεύτερη σόλο παράστασή της: «Για γυναίκα, καλή είναι». Έχοντας κάνει […]

Δαμιανός Σανταλίδης

4 Δεκεμβρίου, 2019

Μια συνέντευξη πολύ πιο κωμική απ’ όσο φαντάζεσαι!

Μετά την επιτυχημένη πορεία της stand up comedy «Χωρίς Γλουτένη», η Ήρα Κατσούδα είναι έτοιμη για νέες περιπέτειες. Με κείμενα ολόφρεσκα, ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα (ή περίπου) και τίτλο σίγουρα βγαλμένο από τη ζωή, παρουσιάζει τη δεύτερη σόλο παράστασή της: «Για γυναίκα, καλή είναι».

Έχοντας κάνει ήδη αρκετές πετυχημένες παραστάσεις γεμίζοντας το Θέατρο Eliart, αποφάσισα να την «ανακρίνω» για να μάθω τα… μυστικά του stand up comedy και αν τελικά «Για γυναίκα» η αγαπητή, Κυρία Κατσούδα, είναι τόσο καλή! Και φυσικά και δε το μετάνιωσα…

1)Ποια είναι η Ήρα Κατσούδα με μια – δυο προτάσεις;

Αν και είναι λίγο ψυχοπαθές να μιλάς για τον εαυτό σου στο γ’ πρόσωπο, η Ήρα Κατσούδα είναι stand up comedian, ελαφρώς ψυχαναγκαστική, αρκετά αισιόδοξη, με μεγάλη αγάπη για τα γεμιστά. Χωρίς κιμά. Πάντα χωρίς κιμά.

2)Πώς ξεκίνησαν όλα;

Αν εννοείς το stand up, θα σου πω. Το πρώτο stand up που είδα ever ήταν το delirious του Εddie Murphy. Παλιά τώρα αυτό. Τόσο παλιά, που το είχα νοικιάσει σε dvd. (Χριστέμου!) Μου είχε αρέσει τόσο πολύ και ενώ δεν υπήρχαν ελληνικές αναφορές, εννοώ ελληνικά special να δω, είπα ότι κάποια στιγμή ήθελα να το δοκιμάσω. Η στιγμή ήρθε λίγο αργότερα, όταν πρότεινα σε έναν συνάδελφό από τη σχολή θεάτρου να το δοκιμάσει και κάπως έγινε και παίξαμε μαζί. Σε καμία περίπτωση δεν θα πω ότι την πρώτη μου φορά έλαμψα στη σκηνή ή κάτι τέτοιο. Ήταν μια φριχτή πρώτη παράσταση! Φαντάσου πόσο χάλια, που είχε τύχει να έχουν έρθει οι γονείς μου να με δουν (σπούδαζα Θεσσαλονίκη), ήρθαν στην παράσταση και οι άνθρωποι ντρέπονταν! Κάπως έτσι άδοξα ξεκίνησε η ενασχόληση μου με το είδος. Πολύ χαρούμενη που δεν εξελίχθηκε και έτσι.

3)Πώς θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις την ενασχόλησή σου με το stand up; Πόσο απαιτητικό είναι;

Το stand up το λατρεύω. Και όταν αγαπάς πολύ το αντικείμενο που ασχολείσαι, δεν καταλαβαίνεις και πόσο απαιτητικό είναι ή πόσο σε κουράζει. Πράγμα το οποίο μπορεί να είναι και tricky. Κατά τα άλλα αν θέλουμε να κυριολεκτούμε, η ενασχόληση μου με το stand up είναι επαγγελματική. Από την άποψη ότι βιοπορίζομαι από αυτό και μόνο. Νιώθω πολύ τυχερή που η δουλειά μου είναι και αυτό που αγαπάω ταυτόχρονα.

4)«Για γυναίκα καλή είναι». Έμπνευση στιγμής ή άσχημο… κοπλιμέντο;

Προσβλημέντο θα έλεγε κανείς! Είναι μια πρόταση που δυστυχώς έχει ακούσει η πλειοψηφία των γυναικών ανεξαρτήτου κλάδου. Π.χ. όταν παρκάρει καλά μια γυναίκα, όταν σηκώνει βάρη στο γυμναστήριο, όταν πίνει και δεν «την ακούει». Ακόμα ακόμα και όταν κάνει stand up, πράγμα που έχει συμβεί σε μένα. Έχουν έρθει τύποι μετά από παράσταση με αυτή την ατάκα. Ότι «μπράβο, γέλασα. Και δεν το περίμενα. Για γυναίκα, καλή είσαι…» Οπότε μιας και είμαι κατά της βίας, αποφάσισα να τον κάνω τίτλο της παράστασης μου.

5)Παράσταση αυστηρά για… γυναίκες;

Σε καμία περίπτωση! Μην φαντάζεσαι ότι η παράσταση είναι κάποιο ακραίο φεμινιστικό μανιφέστο με μια τρελή πάνω στην σκηνή να πετάει κατάρες στους άνδρες! (πολύ αστείο τώρα που το σκέφτομαι, αλλά όχι). Προφανώς θίγει ζητήματα ισότητας των φύλων, αλλά περνάει και από πολλές άλλες θεματολογίες όπως όλες οι stand up comedy παραστάσεις. Εξ ’άλλου στο μυαλό μου θα ήταν άκρως σεξιστικό επειδή είμαι γυναίκα να ασχολούμαι μόνο με τέτοια ζητήματα. Μιλάω για πράγματα που εντοπίζω  εγώ σαν γυναίκα και σαν άνθρωπος. Πράγματα της καθημερινότητας, σουρεάλ καταστάσεις, βιώματα κτλ. Δεν θα πω τίποτε άλλο, ελάτε να δείτε μόνοι σας!

6)Τι χρειάζεται να ξέρω προτού έρθω;

Σίγουρα δεν χρειάζεται homework η κάποια προετοιμασία πριν έρθεις! Αυτό το κάνω εγώ. Εσύ έλα χαλαρός, με τους φίλους σου η με όποιον θες να έρθεις βρε αδερφέ, πάρε το ποτό σου και θα περάσουμε τέλεια! Ααα! Αυτό που πρέπει σίγουρα να ξέρεις είναι την ημέρα (Πέμπτη), την ώρα (21.30) και την διεύθυνση (Κωνσταντινουπόλεως 127). Και ότι είναι δίπλα στο μετρό. Στον Κεραμεικό.

7)Ποιό είναι το πιο επικό σχόλιο που σου έχουν κάνει μετά από κάποια σου παράσταση;

Εκτός από το ομώνυμο «για γυναίκα, καλή είσαι»; Γιατί είναι ψηλά στα charts! Λοιπόν από τα καλύτερα (όντως) σχόλια που μου έχουν κάνει, ήταν ενός τύπου που ήρθε μετά την παράσταση και μου λέει: «Τον τελευταίο χρόνο μου πάνε όλα στραβά και έχω πολλά θέματα. Σε ευχαριστώ γιατί σήμερα γέλασα όσο όλες οι φορές μέσα στον χρόνο.» Από τα πιο γλυκά σχόλια.

8)Βάζεις ένα όριο στο χιούμορ που κάνεις; Κι αν ναι, γιατί;

Όχι, δεν βάζω. Δεν θα θίξω ένα θέμα μόνο και μόνο για να προβοκάρω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αυτολογοκριθώ αν έχω και θέλω να πω κάτι.

9)Είναι τελικά το γέλιο ένα από τα πολυτιμότερα «εργαλεία» στην καθημερινότητά μας;

Κάνει την ζωή πιο εύκολη και πιο παιχνιδιάρικη. Ξέρεις πολλές φορές όλοι εγκλωβιζόμαστε στον μικρόκοσμο μας (δουλειές, ευθύνες, χωρισμοί, τσακωμοί) και ξεχνάμε ότι η ζωή δεν θέλει να την παίρνεις τόσο σοβαρά. Δεν λέω να μην έχουμε στόχους και ότι βρέξει ας κατεβάσει. Απλά να θυμόμαστε ότι στην τελική, ότι και αν συμβεί δεν έρχεται η συντέλεια του κόσμου. Ψυχραιμία θέλει, χιούμορ και απόσταση. Αν την αντιμετωπίσεις πιο πολύ σαν παιχνίδι, δεν διανοείσαι πόσα έχεις να κερδίσεις.

10)Τι άλλο καλό ετοιμάζεις στο άμεσο μέλλον;

Περιοδεία την παράσταση σε όλη την Ελλάδα (εντάξει, υπερέβαλλα. Στις περισσότερες πόλεις τις Ελλάδας) και κάποια προσωπικά project που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα.

11)Ποιό είναι το δικό σου μήνυμα στους νέους που θέλουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους στην Ελλάδα του σήμερα;

Να το κάνουν ασυζητητί! Ειδικά οι νέοι είναι αυτοί που πρέπει να δρουν αυθόρμητα και να κυνηγάνε το άπιαστο. Και επίσης πάντα να έχουν πάνω από έναν τρόπο κατά νου για να φτάσουν στο στόχο τους. Μπορεί να μην κάτσει με την πρώτη. Σημασία έχει στο τέλος να τα καταφέρεις, ότι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα.


Τι πρέπει να ξέρεις για την παράσταση:

Πρεμιέρα: 7 Νοεμβρίου στις 21.30

Πού: Θέατρο ELIART, Κωνσταντινουπόλεως 127,
(210 3477677)

Πότε: Κάθε Πέμπτη έως και 26 Δεκεμβρίου στις 21.30

Είσοδος: 10 €

Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου

Διάρκεια: 80’

 

 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Τύπος αλείφει όλη την κουζίνα των γονιών του με Nutella, ψάχνουμε το λόγο (και τον ίδιο)!

Έρευνες λένε

Φυσικά και η Ελλάδα θα βρισκόταν στο top10 με τους περισσότερους καπνιστές παγκοσμίως!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET