fbpx

Αν σπουδάζεις Αθήνα, σου έχουμε καλά νέα | Αυτός θα είναι ο πρώτος Δήμος της Αττικής με 5G!


Τι κι αν σε αρκετές περιοχές της Αθήνας δεν πιάνει καλά-καλά ούτε το 3G, ο Δήμος Ζωγράφου πέρασε σε άλλο επίπεδο ανακοινώνοντας πως δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G). Γρήγορη πλοήγηση στο διαδίκτυο για όσους φοιτητές μένετε στην περιοχή… Δεν σας χάλασε!

Ειδικότερα, έπεσαν οι απαιτούμενες υπογραφές μεταξύ του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της δημάρχου Ζωγράφου, παρουσία και του προέδρου και διευθύνων σύμβουλου του Ομίλου ΟΤΕ, καθώς η Cosmote υποστηρίζει ως πάροχος δικτύου την υλοποιήση του έργου.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε:

«Η υπογραφή του σημερινού, τρίτου κατά σειρά, μνημονίου συνεργασίας για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G, σηματοδοτεί επί της ουσίας την έναρξη υλοποίησης στη χώρα μας, μιας πολύ σημαντικής τεχνολογικής καινοτομίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των πολιτών και της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, αφορά έναν δήμο που έχει την ιδιαιτερότητα να φιλοξενεί δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Στόχος μας είναι η συμφωνία αυτή να αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης ενός ολόκληρου οικο-συστήματος γύρω από τα δίκτυα 5ης γενιάς, με την ενεργό συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και των καινοτόμων επιχειρήσεων».

Η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, ανέφερε:

«Ο δήμος Ζωγράφου, έδρα δύο μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επελέγη μαζί με άλλους δύο δήμους της χώρας να συμμετέχει στην πιλοτική εφαρμογή του δικτύου πέμπτης γενιάς. Το 5G δίκτυο μπορεί να μας φέρει πολύ καλύτερη ποιότητα τηλεπικοινωνιών, μεγαλύτερη χωρητικότητα, υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και να συντελέσει ουσιαστικά στην υλοποίηση όλων αυτών των εφαρμογών που μετατρέπουν μία πόλη σε ‘έξυπνη πόλη’. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία – με τις δυνατότητες που παρέχει το δίκτυο 5ης γενιάς – να αναπτύξουν πρωτοποριακά τεχνολογικά συστήματα, να υλοποιήσουν ερευνητικά προγράμματα, αλλά και να παρέχουν την τεχνογνωσία τους για τη βελτίωση, τόσο των υπηρεσιών του δήμου όσο και της καθημερινότητας του πολίτη. Είναι σίγουρο ότι αυτού του είδους η νέα τεχνολογία αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που επικοινωνούμε και ανοίγει ένα νέο δρόμο για την ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε:

«Τα δίκτυα 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και προϋπόθεση για την Κοινωνία των Gigabit. Ως κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΟΤΕ θα συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια να καθιερωθεί η χώρα μας ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη 5G δικτύων και υπηρεσιών. Ήδη επενδύουμε στο μέλλον, με τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη τεχνολογίας και δικτύων 5ης γενιάς. Η συμβολή της Πολιτείας θα είναι καθοριστική για να φέρουμε εις πέρας τη μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης αυτών των δικτύων, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα όλων. Με την τεχνολογία και την καινοτομία φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

Ο εν λόγω σχεδιασμός για την ανάπτυξη των πιλοτικών δικτύων 5G στην Ελλάδα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Επιπλέον, προχωρά και η διακρατική συνεργασία για την υλοποίηση του βαλκανικού δρόμου που θα καλύπτεται με δίκτυα πέμπτης γενιάς και θα παρέχει έξυπνες μεταφορές.

Η εμπειρία από τις δράσεις αυτές θα αξιοποιηθεί και από τη μικτή ομάδα εργασίας που συστήνει η ΓΓΤΤ, με τη συμμετοχή δημόσιων φορέων και εκπροσώπηση της αγοράς, για τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα, που θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET