ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

Αλλάζει ο Λυκαβηττός | Τι σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων!

Ο σημαντικότερος λόφος της Αθήνας αναβαθμίζεται και σύμφωνα με το πολλά υποσχόμενο και φιλόδοξο έργο του Δήμου Αθηναίων, δηλώνουμε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Ο Λυκαβηττός είναι από εκείνες τις περιοχές που αν κλείσεις για λίγο τα μάτια όταν περπατάς στο σημείο, νιώθεις ακόμα τον αέρα κάποιας παλιάς εποχής, ακόμα κι αν είναι παραμελημένος. Ειδικότερα, η τελευταία προσπάθεια […]

Δήμητρα Πραντάλου

14 Νοεμβρίου, 2018

Ο σημαντικότερος λόφος της Αθήνας αναβαθμίζεται και σύμφωνα με το πολλά υποσχόμενο και φιλόδοξο έργο του Δήμου Αθηναίων, δηλώνουμε πραγματικά ενθουσιασμένοι.

Ο Λυκαβηττός είναι από εκείνες τις περιοχές που αν κλείσεις για λίγο τα μάτια όταν περπατάς στο σημείο, νιώθεις ακόμα τον αέρα κάποιας παλιάς εποχής, ακόμα κι αν είναι παραμελημένος. Ειδικότερα, η τελευταία προσπάθεια ανάβαθμισής του, ήταν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Ήταν καιρός λοιπόν ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει σε αναβάθμιση της περιοχής, με στόχο τη βιωσιμότητα και την επισκεψιμότητα του λόφου. Τέσσερα θα είναι τα έργα που περιλαμβάνονται στον νέο σχεδιασμό, τα οποία βασίζονται και σε μελέτες του Γεωοπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ανάμεσα στα έργα που θα υλοποιηθούν άμεσα είναι η αντικατάσταση εντός της υφιστάμενης χάραξης της ασφαλτόστρωσης του δρόμου, και η επίστρωσή του με ειδικό χυτό υδατοπερατό υλικό ώστε να είναι συμβατός με το χαρακτήρα του αστικού δάσους και να αποτελέσει κύρια πεζοπορική διαδρομή. Επίσης θα αποκατασταθεί με φυσικά υλικά ένα περιμετρικό μονοπάτι μήκους 3 χλμ. το οποίο θα συνδέει επιμέρους περιοχές του λόφου που θα ενεργοποιηθούν, και θα επιστρωθεί με σταθεροποιημένο κουρασάνι που είναι υδατοπερατό υλικό, και φιλικό προς το περιβάλλον. Τέλος, θα ανακατασκευαστεί και επαναλειτουργήσει η “Πράσινη Τέντα” που θα είναι απόλυτα προσβάσιμη από τα ΑΜΕΑ, το ίδιο και ο περιβάλλων χώρος της.

Η Μαρία Καλτσά, η αρχιτέκτονας και ειδική σύμβουλος του Δήμου σε θέματα αστικού σχεδιασμού, μίλησε και για ακόμα ένα σχέδιο που αφορά την μετακίνηση των επισκεπτών με ένα υπερσύγχρονο cable car, το οποίο θα υλοποιηθεί εξίσου σύντομα.

Ένα κομψό αέρινο cable car με μεγάλη μεταφορική ικανότητα, με μικρές γυάλινες γόνδολες, χωρίς ενδιάμεσους πυλώνες, μας μεταφέρει από το άλσος του Ευαγγελισμού στην αναπλασμένη αλάνα του σημερινού parking χωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον, χωρίς να προσβάλει τη θέαση του λόφου από την Ακρόπολη, χωρίς να εμποδίζει τους περιπατητές. Προσφέρει πολλά έσοδα για τη συντήρηση του λόφου και μοναδική θέα προς την πόλη κατά τη διαδρομή, οπότε δεν συνωστίζονται οι επισκέπτες στη μικρή αυλή του Άι Γιώργη για να νοιώσουν πως πετούν πάνω από την πόλη.

Μεσοπρόθεσμα πρέπει να γίνουν και τα βασικά έργα που προτείνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για το φυσικό περιβάλλον, η διευθέτηση της ζώνης του περιφερειακού δρόμου που προτείνει το ΕΜΠ, και η σταδιακή αποκατάσταση, αναβάθμιση και συμπλήρωση των στοιχείων του δομημένου περιβάλλοντος του λόφου.

Αν όλα τα παραπάνω υλοποιηθούν, κάτι που πραγματικά ευχόμαστε, τότε σίγουρα θα μιλάμε για μια εξαιρετική κίνηση αναβάθμισης. Ωστόσο, να πούμε βέβαια πως πρόκειται να προσελκύσει πολύ κόσμο το εν λόγω σχέδιο, κάτι που σημαίνει πως κάποια παράνομα ζευγαράκια μπορεί και να απογοητευτούν. 

BINGE WATCHING

10 χρόνια μετά ο Joffrey παραμένει ο πιο μισητός χαρακτήρας που έβγαλε ποτέ η τηλεόραση!

Μουσική

Εσείς το ξέρατε ότι η Brenda Lee ήταν 13 χρονών όταν έβγαλε το ‘Rockin’ Around the Christmas Tree’;

Έρευνες λένε

Οι νέοι δεν ψήνονται να γίνουν μάνατζερ, γιατί δεν αξίζει τόσο άγχος και πίεση!

SPILL THE TEA

Damiano και Dove Cameron είναι το νέο ζευγάρι στην πόλη, πάμε να κλάψουμε στη γωνίτσα μας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET