ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στη φορολογία των φοιτητών – Ποιοι 18χρονοι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση από φέτος;

Άντε και καλή τύχη να ευχηθούμε.

Neopolis Team

12 Φεβρουαρίου, 2020

Αν έκλεισες τα 18 το 2019 και τα γιόρτασες όπως ήθελες και με εκείνους που ήθελες, τότε να σε ενημερώσουμε ότι θα πρέπει να έρθεις σε μια πρώτη γνωριμία με την εφορία (καλή τύχη). Εφόσον έχεις τραπεζικό λογαριασμό και έλαβες τόκο καταθέσεων την προηγούμενη χρονιά – ακόμη και ένα λεπτό του ευρώ – ή έχεις οποιοδήποτε περουσιακό στοιχείο σε εισόδημα, τότε θα μπεις από νωρίς στα βάσανα.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 100.000 είναι οι νέοι που ενηλικιώθηκαν και είναι αναγκασμένοι να φτιάξουν φορολογική δήλωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με την προϋπόθεση ότι έχουν να δηλώσουν οποιοδήποτε εισόδημα, άσχετα απ’το γεγονός ότι μπορεί να είναι φοιτητές, μαθητές κτλ.

Με πολύ απλά λόγια, αν οι γονείς σου σου έχουν ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα, είσαι υποχρεωμένος/η να υποβάλλεις δήλωση, καθώς και όσοι είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη διαδικασία εφόσον:

Επίσης, οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος, εντός του 2019, υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

  • Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  • Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, σκάφος κ.λπ.
  • Απέκτησαν εντός του 2019 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
  • Ίδρυσε εντός του 2019 επιχείρηση στο όνομά του
  • Έκανε εντός του 2019 έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
  • Είναι έγγαμος ή έγγαμη την στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
  • Δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης
  • Δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση φέτος, μόνο οι νέοι οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2019 και κατά το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε από τόκους, ούτε κατείχαν περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Να σημειωθεί, επίσης, πως αν είσαι 18 και φοιτητής και μένεις με τους γονείς σου, και έχεις εισόδημα από τόκους 1 λεπτό του ευρώ, θα υποβάλλεις μεν φορολογική δήλωση, χωρίς το εισόδημα να φορολογείται.

Ωστόσο, η εφορία θα σου καταλογίσει την ελάχιστη δαπάνη των 3.000 ευρώ, χωρίς να φορολογηθείς γι’αυτό, καθώς το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης θα προσαυξήσει ισόποσα το τεκμαρτό εισόδημα των γονιών σου. Έτσι, αν το πραγματικό εισόδημα του γονέα είναι χαμηλότερο από το άθροισμα των τεκμαρτών δαπανών, τότε θα επιβαρυνθεί ανάλογα, με έξτρα φόρο εισοδήματος, λόγω του τεκμηρίου των 3.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, Τραμ – Στάση εργασίας τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να ανακαινίσει τους παλαιολιθικούς συρμούς του, καιρός ήταν!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΜΜΜ: Ποια μέσα τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη 17/4!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET