fbpx

12+1 σκληρές αλήθειες που μαθαίνεις για τις φιλίες στα 20 σου!


Σε γενικές γραμμές, θα έχεις συνειδητοποιήσει πως η αποφοίτηση σου από το σχολείο συνεπάγεται πολλές αλλαγές. Μία από τις πιο σημαντικές, θα έλεγα πως είναι η απώλεια ορισμένων φιλιών που διατηρούσες μέχρι τότε μιας κι απομακρύνεσαι από τον παλιό τρόπο ζωής και εισέρχεσαι σ’ έναν εντελώς διαφορετικό. Μπορεί να είσαι από τους τυχερούς που εξακολουθούν να κάνουν παρέα με τα ίδια άτομα που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, όμως ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, θα αρχίσεις να παρατηρείς σιγά σιγά διαφορές μεταξύ σας, που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν. Σπάνια κάποια σχολική φιλία μένει ίδια κι απαράλλαχτη μέσα στα χρόνια. Κι όλα αυτά γιατί φεύγοντας από το σχολείο, ξεφεύγεις από ένα συγκεκριμένο μοτίβο και γνωρίζεις διαφορετικούς ρυθμούς ζωής, νέοι άνθρωποι μπαινοβγαίνουν στη ζωή σου, πιθανότατα έχεις αλλάξει τόπο διαμονής και οι στόχοι σου για το μέλλον ίσως να μην είναι πλέον ίδιοι με των φίλους σου. Όλα αυτά οδηγούν σ’ έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης σας ή ακόμα και στον τερματισμό της. Έτσι λοιπόν:

1. Θα υπάρξουν στιγμές που άτομα στα οποία στηριζόσουν και θεωρούσες πως θα είναι εκεί για εσένα όταν πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό, τελικά δεν θα είναι. Μερικές φορές επειδή θέλουν να είναι αλλά πραγματικά τους είναι αδύνατον κι άλλες πάλι επειδή πολύ απλά δεν θέλουν να είναι άλλο στο πλευρό σου.

2. Το ίδιο ισχύει και για εσένα. Δεν θα μπορείς να είσαι πάντα εκεί για τους φίλους σου ή να εξακολουθείς (να επιθυμείς) να στηρίζεις το ίδιο, άτομα που σε χρειάζονται.

3. Κάποιοι από τους φίλους σου ίσως γίνουν περισσότερο επιτυχημένοι από εσένα. Κι εσύ με τη σειρά σου ίσως γίνεις περισσότερο επιτυχημένος/η από κάποιους άλλους φίλους σου και πάει λέγοντας. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και με την πάροδο του χρόνου, είναι κάτι που θα σας αλλάξει ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο καθένας, την πορεία του και την …τύχη του.

filies1

4. Θα υπάρξουν φορές που θα αισθανθείς πως άτομα που γνώριζες εδώ και πολλά χρόνια, είναι σαν να μην τους ξέρεις καθόλου πια ή το αντίστροφο, σαν να μη σε ξέρουν εκείνοι. Επίσης μπορεί να αισθανθείς πως άνθρωποι που γνώρισες πριν από 5 λεπτά, σε καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο από κάποιους που γνωρίζεις εδώ και 5 χρόνια. Κι η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα πολύ περίεργο και πολύπλοκο συναίσθημα που δεν είσαι πάντα σίγουρος/η για το πως να το διαχειριστείς.

5. Θα συνειδητοποιήσεις δυστυχώς πως κάποιες από τις φιλίες σου ήταν τελικά μονόπλευρες. Ναι, είναι πολύ στενάχωρο και σίγουρα θα πληγωθείς, αλλά σε κάθε σχέση πρέπει να προσφέρουν και οι δύο για να αντέξει στον χρόνο. Βγάλε από τη ζωή σου αυτούς τους ανθρώπους κι άφησε τον εαυτό σου να νιώσει ελεύθερος.

6. Αν κάποιος συνεχίζει να επιμένει πως «είναι πολύ απασχολημένος», μάλλον θα πρέπει να το εκλάβεις σαν ένδειξη πως είναι πολύ απασχολημένος ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ. Όταν ενδιαφέρεσαι για κάποιον, πάντα βρίσκεις λίγο χρόνο για να περάσεις μαζί του.

7. Μπορεί να μην αισθάνεσαι πια το ίδιο κοντά με κάποια άτομα όπως στο παρελθόν. Θα συνεχίσεις να τους αγαπάς και να απολαμβάνεις την παρέα τους, αλλά δεν θα κάνετε τόσο στενή παρέα όπως κάποτε.

8. Θα μεγαλώσεις χωρίς να έχεις στη ζωή σου. αρκετούς από τους φίλους σου μιας και δεν φταίει τόσο το γεγονός ότι αλλάζουν οι άνθρωποι όσο το ότι αλλάζουν τα ενδιαφέροντα τους κι ο τρόπος ζωής τους.

filies2

9. Πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις τι μπορεί να σου προσφέρει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή σου και να μην έχεις τις ίδιες απαιτήσεις απ’ όλους γιατί στο τέλος, εσύ είσαι αυτός/ή που απογοητεύεσαι. Κάποια από τα άτομα που μπορεί να βγαίνεις και να περνάς καλά μαζί τους δεν είναι το ίδιο με εκείνα τα άτομα που θα πάρεις τηλέφωνο στις 4.00 τα ξημερώματα, επειδή δεν είσαι καλά. Μάθε τις διαφορές και σεβάσου το γεγονός πως ο καθένας χρεάζεται κάποιον για να πιει μια μπύρα και να πει 5-6 μ*λακίες τόσο όσο χρειάζεται κάποιον για να κλάψει στον ώμο του. Ναι προφανώς το ένα είναι πιο σημαντικό από το άλλο, αλλά δεν παύει να χρειάζεσαι και τα δύο στη ζωή σου. Κι αν βρεις ένα φίλο που πληροί τις προϋποθέσεις και για τα δύο, μην τον αφήσεις ποτέ να φύγει.

10. Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, είναι προτιμότερο να έχεις δύο με τρεις κοντινούς φίλους που μπορείς να στηρίζεσαι πάνω τους από ένα τσούρμο ανθρώπων που δεν θα είναι εκεί για εσένα όταν τους χρειάζεσαι πραγματικά.

11. Εάν δεν μπορείς να κρατήσεις επαφή με κάποιους από τους φίλους σου, ίσως να μη φταίνε πάντα αυτοί. Μερικές φορές, ίσως να φέρεις κι εσύ την ευθύνη. Προκειμένου να έχεις δίπλα σου καλούς φίλους, πρέπει να είσαι κι εσύ το ίδιο καλός απέναντι τους.

12. Κάποιες φιλίες απλά πεθαίνουν. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Μην προσπαθείς να τις ζωντανέψεις ξανά. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να χαλιέται. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου ή το άλλο πρόσωπο ή τις συνθήκες για ό,τι έγινε. Αποδέξου το όπως έχει.

13. Μα πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να γίνεις φίλος με τον εαυτό σου. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι η πραγματικότητα. Γιατί θα υπάρξουν κάποιες στιγμές στη ζωή σου που θα αισθάνεσαι πως δεν έχεις κανένα άλλο, πέρα από εσένα τον ίδιο. Κι όταν έρθουν αυτές οι στιγμές, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η κατάλληλα.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET