ΟΜΟΡΦΙΑ

Συνεχίζεις να έχεις ακμή και στην ενήλικη ζωή; Μάθε τι φταίει και πώς να την αντιμετωπίσεις!

Πολλές φορές η ακμή παραμένει και μετά την εφηβεία.

Neopolis Team

5 Απριλίου, 2021

«Αν και η ακμή έχει ταυτιστεί με την περίοδο της εφηβείας, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πολύ συχνά και στην ενήλικη ζωή».

Αυτό αναφέρει ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης, Διευθυντής της Derma Hair Clinic και τ. Διευθυντής της Δερματοχειρουργικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Τι είναι η ακμή;

Με τον όρο ακμή εννοούμε μία δερματική πάθηση του δέρματος που συνοδεύεται από εξανθήματα. Εμφανίζεται κυρίως κατά την εφηβεία λόγω των ορμονικών αλλαγών και προσβάλει εξίσου και τα δύο φύλα αλλά περισσότερο τις γυναίκες.

Οι λιπαρές επιδερμίδες παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα σε σχέση με τις ξηρές. Όταν τα νεκρά κύτταρα και η λιπαρότητα φράσουν τους πόρους προκαλείται η ακμή. Συχνά εντοπίζεται και σε ενήλικες με διάφορες μορφές της.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της ακμής στην ενήλικη ζωή;

Ο Δρ. Καραλέξης εξηγεί:

Συνήθως, η εμφάνιση της ακμής οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα των ανδρογόνων, τα οποία γεμίζουν τους σμηγματογόνους αδένες. Άλλος ένας λόγος είναι η συσσώρευση κερατινοκυττάρων στο θύλακα των τριχών με αποτέλεσμα τη δημιουργία φαγεσώρων. Κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης ή μιας εγκυμοσύνης η αλλαγή των ορμονών ενισχύουν σημαντικά την εμφάνιση της.

Ωστόσο, η ακμή μπορεί να προκληθεί και από εξωτερικούς παράγοντες. Για παράδειγμα το έντονο στρες, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, η χρήση λιπαρών καλλυντικών, η συνεχής πίεση του δέρματος ή οι κακές διατροφικές συνήθειες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και μία φλεγμονή του εντέρου σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε σημάδια ακμής.

Ένας άλλος παράγοντας, είναι η συχνή χρήση μάσκας λόγω COVID-19. Αυτό οφείλεται στη θερμότητα και στην τριβή που προκαλεί η υποχρεωτική χρήση της.

Πως εμφανίζεται η ακμή;

«Υπάρχουν πολλοί τύποι ακμής και κάθε τύπος εκδηλώνεται διαφορετικά. Μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή βλατίδων, φλυκταινών, οζιδίων ή κυστών. Κάθε τύπος απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση», αναφέρει ο Δρ. Καραλέξης.

Τρόποι αντιμετώπισης της ακμής

 Ο κατάλληλος ιατρός για την αντιμετώπιση της είναι ο δερματολόγος. Η θεραπεία της μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους ανάλογα με τον τύπο και την έκταση της.

  • Τοπική θεραπεία με ρετινοειδή, υπεροξείδιο του βενζολίου, σαλικυλικό ή αζελαϊκό οξύ για την ήπια μορφή.
  • Χορήγηση αντιβίωσης.
  • Από του στόματος θεραπεία με ισοτρετινοίνη για την αντιμετώπιση της κυστικής ακμής.
  • Χρήση Laser για τη θεραπεία και τα σημάδια της που μπορεί να προκύψουν.

Συνιστάται η συχνή αλλαγή μασκών, ο σχολαστικός καθαρισμός της περιοχής του προσώπου και η αποφυγή λιπαρών καλλυντικών.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ακμή ή άλλες παθήσεις και δερματολογικές θεραπείες στο επίσημο website του Δρ. Καραλέξη.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δρ. Απόστολος Καραλέξης
https://www.karalexis.gr/
https://www.dermahair.gr/
Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528
210 723 2932
[email protected]

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

Η Vichy υποδέχεται τα Χριστούγεννα με τα πιο λαμπερά Xmas Pouches!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Η DUST+CREAM έκανε την Αναστασία πιο «Όμορφη» από ποτέ στο νέο της video clip!

ΣΤΥΛ

Το Pyjama Party της Tezenis είχε τα πιο cozy vibes με πρωταγωνιστή τη νέα pyjama collection!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET