fbpx

Αγαπητό πρωτοετάκι σε παρακαλώ, ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ σαν αυτούς τους τύπους!


[cover]

Oι εγγραφές στα Πανεπιστήμια πήραν μπρος επιτέλους κι από σχολιαρόπαιδο, έγινες επισήμως πρωτοετής φοιτητής (ω, ναι!).

Και μπορεί καλό μου πρωτοετάκι, το άγχος των βάσεων να έφυγε – ναι οκ δε λέω, ήταν το μεγαλύτερο – τώρα όμως έρχεται το επόμενο, αυτό της μεγάλης αλλαγής που θα δεις στην καθημερινότητά σου. Το νιώθεις; Τι όχι; Καλά σε λίγο καιρό, θα το νιώσεις στο πετσί σου, να ‘σαι βέβαιος.

Όσο λοιπόν εσύ μετράς αντίστροφα για να βρεθείς στα αμφιθέατρα της σχολής σου, εγώ θα σου δώσω μία πρώτη κατεύθυνση για το πέρασμά σου στη φοιτητική ζωή, επιδεικνύοντας όλους εκείνους τους τύπους φοιτητών που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ να μιμηθείς ούτε να τους πάρεις ως παράδειγμα.

Σαν φοιτητής τέσσερα σχεδόν χρόνια τώρα, καταλαβαίνεις ότι έχω περάσει κι εγώ από τη φάση σου. Όπως επίσης έχουν δει αρκετά τα ματάκια μου και ξέρω πολύ καλά ότι αυτός ο ενθουσιασμός που σε διακατέχει σε συνδυασμό με κάποιες ανασφάλειες που πιθανόν να έχεις, μπορούν να σε οδηγήσουν σε κακές επιλογές.

Οπότε, eyes wide open και την προσοχή σου παρακαλώ, στα 5+1 «ΜΗΝ» για την επερχόμενη φοιτητική σου ζωή:

1 | Μην είσαι ο κλασικός κολλημένος με το «άλλο σου μισό»

Τι κι αν έχεις αλλάξει σελίδα στη ζωή σου και περνάς σε μια νέα φάση, η έμφυτη βλακεία στον εγκέφαλό σου για σοβαρές σχεσούλες «μακράς διαρκείας» (ζήτημα να κρατάνε κι ένα ολόκληρο εξάμηνο), δε λέει να φύγει. Εννοώ εσένα φίλε/η μου, που αν βρεις το «άλλο σου μισό» (πότε πρόλαβες;) πας και γαντζώνεσαι πάνω του και ξεχνάς όλα τα υπόλοιπα. Τέρμα οι παρέες, τέρμα οι νέες γνωριμίες, τέρμα οι καυλάντες αριστερά και δεξιά. Καλά, για το ότι οι σπουδές περνάνε στο ντούκου δεν το συζητάω καν! Αλλά ρε φίλε ειλικρινά…

Στα 17-18 σου δεν είσαι ούτε για παντρειά, ούτε για κάτι που θα στιγματίσει ή θα καθορίσει όλη σου τη ζωή. Και άντε, να δεχτώ ότι ανήκεις σ’ αυτό το 1% που όντως έχει βρει τον ΜΕΓΑΛΟ και ΤΡΟΜΕΡΟ έρωτα της ζωής του από τώρα. Τι κάνεις;

Σίγουρα όχι αυτά που προανέφερα. Γιατί να αποκοπείς από τις παρέες σου; Γιατί να γίνεις ένας αντικοινωνικός μαλ…θακός; Γιατί να τα δώσεις όλα σ’ αυτήν τη σχέση και να μη χαρείς τη φοιτητική σου ζωή; Λάθος κινήσεις φίλε/η μου, που σε παρακαλώ, ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ!


2 | Μη γίνεις το πειραματόζωο των δικών σου

Ίσως και η σημαντικότερη συμβουλή και παράκλησή μου. Ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ!

Εσύ γιε μου είσαι γεννημένος γιατρός!

Εσύ κοριτσάκι μου ήρθε ο καιρός να γίνεις φιλόλογος!

Ξεκινάω από το γεγονός ότι είσαι 18, ή θα γίνεις σύντομα τελοσπάντων. Έχεις μπει κι επισήμως πλέον στην ενηλικίωση. Προτού σου ζητήσω να ανοίξεις ένα λεξικό να δεις αναλυτικά τι σημαίνει αυτό, απλά θα σου πω μια συνώνυμή της, πιθανότατα και γνώριμή σου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ! Σου λέει κάτι;

Αν όχι, επίτρεψέ μου να σου πω ότι πλέον έχεις ΚΑΙ δικαιώματα, ΚΑΙ υποχρεώσεις, αλλά το βασικό ζήτημα της υπόθεσης είναι ότι ΔΕΝ είσαι πειραματόζωο ή υποχείριο ΚΑΝΕΝΟΣ. Ούτε καν των γονιών σου. Επομένως, τις αποφάσεις για τη ζωούλα σου τις παίρνεις μόνος σου. Δε σου λέω φυσικά να απομακρυνθείς από τους δικούς σου, ή να μη δίνεις βάση στις συμβουλές τους, ωστόσο η τελική απόφαση για το οτιδήποτε, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΗ ΣΟΥ!


3 | Μη γίνεις ο «YOLO πρωτοετής» που πάντα ονειρευόσουν

Ξεκάθαρα You Only Live Once. Αλλά please, μην προσπαθήσεις να γυρίσεις τους διακόπτες σε μια νύχτα.

Τα φοιτητικά σου χρόνια δε θα διαρκέσουν ούτε ένα, ούτε δύο χρόνια. Άσε τον καιρό να στα φέρει στο πιάτο. ΜΗ γίνεσαι κώλος από τις πρώτες κιόλας μέρες πίνοντας ό,τι πίνεται! ΜΗ σε χτυπήσει εγκεφαλικά η ενηλικίωση κι αρχίσεις να χτυπάς τατού στο σώμα σου χωρίς λόγο. Ναι οκ, κανείς δεν μπορεί να σου πει τι να κάνεις και τι όχι (εγώ ο ίδιος τα έλεγα αυτά πιο πάνω, δεν είμαι κάνας διπολικός), απλώς αυτό που σε συμβουλεύω είναι να μην προσπαθήσεις να γίνεις ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ!

Be yourself & take things slow!


4 | Μη γίνεις ο τύπος που δεν μπορεί να βάλει σε μια σειρά την καθημερινότητά του

Σε κατονόμασα και προηγουμένως ως άτομο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ. Όχι όμως μόνο όποτε σε βολεύει. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Εκτός από δικαιώματα, έχεις και υποχρεώσεις (το ξαναείπα, το ξαναλέω). Το να βάλεις λοιπόν την καημένη τη μάνα σου να πάει να βρει όλα τα βιβλία που χρειάζεσαι για τη σχολή ή τον πατέρα σου να σου πληρώνει τους λογαριασμούς, δεν αποτελεί επιλογή. Εσύ θα το αναλάβεις.

Και όταν λέμε θα το αναλάβεις, εννοούμε θα πάρεις τον κώλο σου και θα γυρίσεις όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης μέχρι να μαζέψεις ό,τι χρειάζεσαι, ενώ στην άλλη περίπτωση θα βρεις μια δουλίτσα να βγάζεις κι εσύ το χαρτζιλίκι σου. Από εδώ και στο εξής, το ευεργετικό είναι οι γονείς σου να έχουν μονάχα συμβουλευτικό ρόλο στη ζωή σου και όχι καθοριστικό!


5 | Μην είσαι ο ξενέρωτος που κάνει παρέα ΜΟΝΟ με τους φίλους του από το σχολείο

Γιατί ρε, εμείς οι υπόλοιποι δε σου αρέσουμε δηλαδή; Έναν τέτοιο πρωτοετή, να ξέρεις τον χαρακτηρίζω ως ηλίθιο σνομπάκια! Ναι μπορεί όντως να πέρασες γαμάτα σχολικά χρόνια και με πολλά άτομα να θέλεις να συνεχίσεις να κάνεις παρέα, αλλά please μη γίνεις ο τύπος που έχει ήδη τα φιλαράκια του και σκάει στο Πανεπιστήμιο μόνο για παρακολούθηση και για εξεταστική. Να είσαι κοινωνικός, ρε παιδί μου. Να γνωρίσεις και τα άτομα που δε σου γεμίζουν το μάτι, να γελάσεις με τα άτομα που σου ταιριάζουν, να κολλήσεις με τα άτομα που είστε σε πολλά πράγματα ένα και το αυτό! Γιατί… that’s life. Ή μάλλον, έτσι ορίζεται η σωστή ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ζωή.


6 | Μη γίνεις ένας ακόμη παραταξιακός

Τα άτομα που πρέπει να αποφύγεις να μοιάσεις και να αποφεύγεις γενικά μέχρι να τελειώσεις τη σχολή σου. Δεν έχουν να σου προσφέρουν απολύτως τίποτα πέρα απο μερικά 5αράκια με τις σημειώσεις τους στις εξεταστικές. Άσε λίγο τα πολιτικοτέτοια εκτός Πανεπιστημίου και κάνε την τύχη σου Μ-Ο-Ν-Ο-Σ σου. 

Μη σε πιάσουν κορόϊδο, γιατί αν σε δουν λίγο ευάλωτο, πέφτουν πάνω σου να σε κάνουν το ίδιο με εκείνους. Οπότε πρόβαλε δυναμική αντίσταση! Κι αν πραγματικά θεωρείς οτι θα σε βοηθήσει άπειρα η ένταξή σου σε κάποια παράταξη, τότε απλά έχε τους από κοντά. Δεν είναι ανάγκη να γίνεις μέλος και να υποπέσεις «θύμα» της εγκεφαλικής αποβλάκωσης που ενδέχεται να σου κάνουν.

Αυτά λοιπόν από εμένα!
Ελπίζω να σου άνοιξα λίγο τα μάτια και να ακολουθήσεις τις συμβουλές μου, για το δικό σου καλό, όχι το δικό μου…

Καλή αρχή λοιπόν και… good luck στη φοιτητική σου ΖΩΑΡΑ! 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET