ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Αγανακτισμένοι οι υποψήφιοι με την ΕΒΕ – Στις 30.000 οι υπογραφές για παραίτηση της Κεραμέως!

Ο πόλεμος μαθητών-Κεραμέως συνεχίζεται.

Neopolis Team

22 Ιουλίου, 2021

Ήταν αναμενόμενο ότι η ΕΒΕ δε θα άφηνε και τις καλύτερες εντυπώσεις τη φετινή χρονιά. Και όντως, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε για το εκάστοτε τμήμα την περασμένη Δευτέρα, επικρατεί ένας χαμός στις τάξεις των υποψηφίων. Πέρα από απογοήτευση φυσικά, νιώθουν και πολλή οργή απέναντι στο πρόσωπο που έφερε τις φετινές αλλαγές, τη Νίκη Κεραμέως. Τόσο μεγάλη, που αποφάσισαν να συγκεντρώσουν μέχρι και υπογραφές για την παραίτησή της, με τον αριθμό αυτών να φτάνει τις 30.000!

Ωστόσο, δεν μπορούμε να τους αδικήσουμε, από τη στιγμή που έχει σημειωθεί μεγάλη αδικία εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ενώ αρχικά είχε ως στόχο να αποκλείσει την εισαγωγή φοιτητών σε ΑΕΙ με πολύ λίγα μόρια, αυτό που κατάφερε εν τέλει ήταν να αφήσει εκτός άριστους μαθητές, που κόπιασαν ιδιαιτέρως κι αυτό φαίνεται από τους βαθμούς τους.

Όπως σωστά αυτοαποκαλέστηκε ο Διονύσης Κατάκαλος στην επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας, είναι ένας «αποτυχημένος άριστος» στην ουσία, αφού εξαιτίας της ελάχιστης βάσης που ορίστηκε φέτος, δεν έπιασε ούτε την πρώτη του επιλογή (Αρχιτεκτονική ΕΜΠ) αλλά ούτε και τη δεύτερη (Αρχιτεκτονική ΑΠΘ), έχοντας συγκεντρώσεις συνολικά 20.988 (17.898 στα γενικά μαθήματα και 3.090 στο ελεύθερο σχέδιο).

«Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες, ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα», είπε ο ίδιος. Ακόμα μεγαλύτερη αδικία αποτελεί το γεγονός ότι άτομα με λιγότερα μόρια στα γενικά μαθήματα, περνούν σε αυτές τις επιλογές, λόγω του παράδοξου της ΕΒΕ. 

Το ανοιχτό γράμμα του υποψηφίου όπου επισημαίνονται οι αστοχίες του φετινού συστήματος έφτασε μέχρι τη Βουλή, με την Υπουργό να ανταποκρίνεται λέγοντας: «Προφανώς ο μαθητής δε θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή». Ο Διονύσης είπε ότι απογοητεύτηκε από την εν λόγω δήλωση, προσθέτοντας πως «Μάλλον η κυρία Κεραμέως δε γνωρίζει τις αλλαγές που επέφερε στο σύστημα φέτος. Πέρυσι θα περνούσα Iατρική». 

Μια ακόμη περίπτωση υποψηφίου που έχασε την πρώτη της επιλογή λόγω της ΕΒΕ, αποτελεί η Φωτεινή Σαραφιανού, επιβεβαιώνοντας τα κενά των φετινών προσθηκών στη διαδικασία των Πανελληνίων. Η ίδια είχε θέσει επίσης ως στόχο τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, αλλά παρότι κατάφερε να πιάσει 21.950 μόρια (18.700 στα γενικά μαθήματα, 3.250 στο γραμμικό σχέδιο), το όνειρό της δε θα πραγματοποιηθεί.

Μιλώντας μάλιστα για τις δυσκολίες που είχε η εκπαίδευση εν μέσω κορωνοϊού, τόνισε πως «διδασκόμασταν ελεύθερο σχέδιο διαδικτυακά λόγω πανδημίας, παρόλο που απαιτεί φυσική παρουσία», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι«παρόλο που περνάμε στις περισσότερες σχολές του πεδίου μας, είναι απαράδεκτο παιδιά που έχουν συγκεντρώσει 5.000 κάτω από εμάς αλλά πέτυχαν την ΕΒΕ του σχεδίου, να μπουν στην Αρχιτεκτονική».

Γενικότερα, το πείραμα της ελάχιστης βάσης φαίνεται να απέτυχε και το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε αυτή τη στιγμή, είναι να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος και του χρόνου.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Tripadvisor: Δύο παραλίες της Κρήτης στις 25 καλύτερες του κόσμου για το 2023!

ΕΛΛΑΔΑ

«Μάθε πού ψηφίζεις»: Η εφαρμογή που σε ενημερώνει για το εκλογικό σου διαμέρισμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Παραμένει πρώτη στην ανεργία νέων η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET