ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Όχι, αυτό που έχετε δεν είναι σχέση και ήρθε η ώρα να βάλεις τα όριά σου!

Στην «περίπου» σχέση, απαντάμε με καθόλου.

Νατάσσα Πιοτογιαννάκη

20 Σεπτεμβρίου, 2021

Η λογική λέει ότι όσο μεγαλώνουμε θα έπρεπε να κάνουμε όλο και πιο ώριμες σχέσεις στη ζωή μας που βασίζονται στην ειλικρίνεια και στη σωστή επικοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, μόνο αυτό δε συμβαίνει. Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σκέφτεται «Τι φάση ρε φίλε, αυτά τα έκανα στο σχολείο…» και να ξενερώνεις τέρμα με την όλη κατάσταση; Αν η απάντηση είναι αρκετές, τότε βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο.

Πιστεύω πως έχεις καταλάβει σε τι αναφέρομαι. Σ’ εκείνες τις «περίπου» σχέσεις που κάνετε πράγματα σαν ζευγάρι αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς έχετε, είστε και δεν είστε μαζί και όλο αυτό σου τρώει την ψυχούλα για εβδομάδες, μήνες, μπορεί και χρόνο, αλλά από την άλλη δεν κάνεις και κίνηση να ανοίξεις κουβέντα για να ξεκαθαρίσετε (επιτέλους) τα πράγματα μεταξύ σας. Ωστόσο, συνεχίζεις να επενδύεις συναισθηματικά γιατί ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να οδηγήσει…

Ναι οκ. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να εθελοτυφλείς και να πείθεις τον εαυτό σου πως θα φτιάξουν τα πράγματα, όταν δεν υπάρχει σπιθαμή φωτός στο τούνελ. Και για να στο κάνω πιο εύκολο, παρακάτω σου έχω 6 σημάδια που αποδεικνύουν ότι αυτό που έχετε δεν είναι σχέση και ήρθε η ώρα να βάλεις τα όριά σου:

#1 Σκέφτεσαι υπερβολικά τι θα στείλεις

Αν κάθε φορά βασανίζεσαι με σκέψεις του στυλ «Να βάλω και emoji ή όχι;», ή «Αν τον/την ρωτήσω πού ήταν, θα νευριάσει;», τότε καταλαβαίνεις ότι υπάρχει θέμα. Αντί να πηγαίνουμε μπροστά, πάμε όλο και πιο πίσω; Οι σχέσεις χρειάζονται άνεση. Αν αυτό που έχεις τώρα είναι ένα μόνιμο άγχος για το πώς να μιλήσεις και τι θέμα να θίξεις, τότε βρίσκεσαι σε ένα κακό situationship. Σε μια υγιή σχέση δεν αναγκάζεσαι να στέλνεις συνεχώς screenshot τα μηνύματά σας στην ομαδική για βοήθεια, αλλά νιώθεις τελείως ελεύθερος/η να απαντήσεις. Επίσης, σόρρυ, αλλά αν τυχόν σε «αφήσει» εξαιτίας ενός μηνύματος, αυτό σημαίνει πως θα σε άφηνε όπως και να είχε.

#2 Όταν οι γνωστοί σε ρωτάνε αν είσαι ελεύθερος/η, νιώθεις αμήχανα

Γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις ούτε εσύ τι είσαι. Για να μη μιλήσω για τις ανησυχίες που βομβαρδίζουν το κεφάλι σου: «Και αν του/της πει κανείς ότι είπα ότι τα ‘χουμε και σπαστεί;» ή «Αν με κατηγορήσει ότι βάζω ταμπέλες χωρίς λόγο;». Λοιπόν, let’s make it clear. Όλο αυτό το παραμυθάκι της ταμπέλας πρέπει να σταματήσει. Όποιος ξέρει τι έχει και δεν κρύβεται, δε φοβάται να βγει να το πει. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τις πιο χαλαρές καταστάσεις. Εκείνοι που χρησιμοποιούν τη λέξη «ταμπέλα» έχουν κάτι να κρύψουν. Εσύ λοιπόν, ούτε ξέρεις τι έχετε ούτε ξέρεις τι να απαντήσεις όταν σε ρωτάνε. Είναι αυτό που πραγματικά θες; Να υπάρχει μια μόνιμη σύγχυση γύρω από το θέμα;

#3 Δεν ξέρεις καν ποια είναι τα όρια της «περίπου» σχέσης σας

Πίσω από κάθε σχέση υπάρχει μια μορφή δέσμευσης και αυτή η δέσμευση έχει κάποιους «όρους». Για παράδειγμα, ένας από αυτούς μπορεί να αφορά το φλερτ και τη φάση με άλλα άτομα. Όταν λοιπόν υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τη λέξη «σχέση», φαντάσου τι γίνεται με αυτούς τους «όρους». Και άντε για τον εαυτό σου είσαι σίγουρος/η ότι θες να μείνεις focus στο στόχο σου. Η απέναντι μεριά νιώθει το ίδιο; Ένας κρύος ιδρώτας αρχίζει να σε λούζει…

#4 Τον/την γνωρίζεις πολύ επιφανειακά

Δεν ξέρεις καν αν έχει αδέρφια, σκύλο, γάτα, καναρίνι, και γενικά τίποτα πιο ειδικό για τη ζωή του/της. Δε σε αφήνει να μάθεις παραπάνω για εκείνον/η πέρα από τα βασικά, πράγμα που σε ενοχλεί, αλλά το καλύπτεις με διάφορες δικαιολογίες. Καταλαβαίνεις ότι κάτι πάει λάθος, όταν γνωρίζεις περισσότερο για το τι έκανε μέσα στη μέρα του/της, παρά για όσα είναι σημαντικά για εκείνον/η. Αυτός/ή που θέλει να αφεθεί σε μία σχέση ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του/της σιγά-σιγά και με τον ρυθμό που πρέπει. Το ξετυλίγει όμως, δεν το αφήνει με κόμπο δεμένο στο ντουλάπι!

#5 Προσαρμόζεις το πρόγραμμμά σου στο δικό του/της

Παραδέξου το! Είσαι όλη την ημέρα πάνω από το κινητό, περιμένοντας πότε θα σου στείλει ένα μήνυμα να βγείτε ή όχι. Βάζεις στην άκρη τις δικές σου υποχρεώσεις για να τον/την δεις και στο τέλος να σου πει ότι έχει γυμναστήριο και για ακόμη μια φορά δεν μπορεί. Εσύ από την άλλη, όποτε εκείνος/η είναι διαθέσιμος/η, τρέχεις να στριμώξεις το πρόγραμμά σου να τα προλάβεις όλα, γιατί δε θέλεις να χάσεις την ευκαιρία να βρεθείτε. Αλήθεια τώρα; Κάτι τέτοιο θεωρείται υγιές;

#6 Φοβάσαι να ανοίξεις το θέμα «τι είναι αυτό που έχουμε;»

Ένα άτομο το οποίο δε θέλει ουσιαστική δέσμευση μαζί σου, προφανώς και δε θα δώσει βάση σε μία συζήτηση που έχει να κάνει ακριβώς μ’ αυτό, ούτε θα μπει σε περαιτέρω αναλύσεις. Ξέρεις ότι θα σου αλλάξει θέμα ή θα σε κάνει να αισθανθείς άσχημα με μια φράση όπως «Πάλι τα ίδια θα συζητάμε; Ωραία δεν περνάμε και έτσι;». Αυτό είναι το ερώτημα… Περνάτε; Food for thought.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, προφανώς μιλάμε για μία κατάσταση στην οποία δε θες να βρίσκεσαι. Στο μυαλό σου φάνταζε πιο ιδανική αυτή η σχέση απ’ ό,τι εν τέλει είναι και δυστυχώς τρέφεις πολλές ελπίδες για το τι μπορεί να βγει από αυτό το «κάτι». Εγώ θα πω ότι είμαστε πολύ μικροί για να συμβιβαζόμαστε με ό,τι δεν μας κάνει 100% χαρούμενους, και ναι, λίγος εγωισμός δεν έκανε ποτέ κακό!


Photo by Ron Lach from Pexels

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET