ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό περιμέναμε | Το Μετρό ετοιμάζεται να «κατηφορίσει» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

Γίνεται λόγος για επέκταση της γραμμής Μετρό με κατεύθυνση το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αυτό θα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στους πολίτες της Αθήνας και των Νοτίων προαστίων. Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στη δημοτική ημερίδα που φιλοξένησε το Ίδρυμα, παρουσία μελών της διοίκησής τού, με θέμα τα μέσα σταθερής τροχιάς […]

Neopolis Team

8 Νοεμβρίου, 2018

Γίνεται λόγος για επέκταση της γραμμής Μετρό με κατεύθυνση το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αυτό θα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στους πολίτες της Αθήνας και των Νοτίων προαστίων.

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στη δημοτική ημερίδα που φιλοξένησε το Ίδρυμα, παρουσία μελών της διοίκησής τού, με θέμα τα μέσα σταθερής τροχιάς που θα φθάνουν έως εκεί. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί δέσμευση του ελληνικού κράτους προς το ΚΠΙΣΝ, αποτυπωμένη από το 2009 στο νόμο που κύρωνε τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος και του ελληνικού Δημοσίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, έκανε σαφές ότι τα μελλονικά δίκτυα θα προκύψουν από τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού των μέσων σταθερής τροχιάς.

Όπως εξήγησε, το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2019 θα δημοσιευθεί η σχετική προκήρυξη, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί σε 2-3 χρόνια. Το 2020-2021, θα έχουν αποφασισθεί οι νέες γραμμές μετρό, οι οποίες εκτιμάται ότι θα παραδοθούν στο κοινό μια δεκαετία αργότερα.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας πανευρωπαϊκός προορισμός

Τόσο ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος κατά την ομιλία του, όσο και ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης αλλά και ο εκπρόσωπος του δημάρχου Π. Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, στις παρεμβάσεις τους, ανέλυσαν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο άξονα της Συγγρού και την παραλιακή ζώνη:

Τέσσερα νέα ξενοδοχεία, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στου Φιξ και κυρίως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για το οποίο οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρονταν σε 700.000 επισκέπτες ετησίως, και οι οποίοι ανήλθαν σε 3 εκατ. το 2017, αναμένεται να αγγίξουν τα 4 εκατ. επισκέπτες το 2018 και με συνεχή αύξηση. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, το ΚΠΙΣΝ έχει αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό προορισμό, με περισσότερες από 10 διεθνείς διακρίσεις μέχρι στιγμής.

Είναι δεδομένο πως αν πραγματοποιηθεί η επέκταση με προορισμό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο αριθμός θα αυξηθεί κάτα πάρα πολύ.

Παράλληλα, συζητήσεις έχουν ξεκινήσει μεταξύ Ιδρύματος και υπουργείου Οικονομικών, με τον κ. Μανωλόπουλο να στέκεται φυσικά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΚΠΙΣΝ, όπως για παράδειγμα ο μεγάλος αριθμός δωρεάν εκδηλώσεων, το γεγονός πως απευθύνεται στα πλέον ευάλωτα στρώματα, είτε ηλικιακά, είτε οικονομικά (ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, νέοι).

Όπως επισήμανε, βασική προϋπόθεση για να επωφεληθούν οι κοινωνικές αυτές ομάδες από όλο το Λεκανοπέδιο, είναι να υπάρχει στο ΚΠΙΣΝ στάση μετρό. Το μετρό, πρόσθεσε, πέρα από τη συγκεκριμένη κοινωνική προσφορά, θα επιφέρει περιβαλλοντικό όφελος, θα μειώσει το κυκλοφοριακό φορτίο στον άξονα της Συγγρού και θα αποτελέσει οικονομικό πόρο για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

«Στο Ίδρυμα πιστεύουμε ότι η οραματική θεώρηση είναι πολύ πιο σημαντική από την συμβατική θεώρηση» σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μαραβέλιας, ο οποίος τόνισε ότι και το Κέντρο Πολιτισμού Νιάρχος «προϊόν οράματος είναι», το οποίο υλοποίησε ο «τελευταίος αναγεννησιακός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο» μέσα από την ανθρωποκεντρική, αρχιτεκτονική του ματιά. Αναφέρθηκε στην εθνική αποστολή του ΚΠΙΣΝ, καθώς φιλοξενεί δυο μεγάλους εθνικούς οργανισμούς – την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή – καθώς η διάδοση πολιτιστικών ιδεών θρέφει την εξέλιξη στον τρόπο σκέψης, αλλά και διότι το ΚΠΙΣΝ έχει επαναπροσδιορίσει τη σκέψη για τους δημόσιους χώρους.

Επισήμανε ότι χάρις στον άξονα της Συγγρού που δημιουργήθηκε με το ΚΠΙΣΝ, η Αθήνα αποκτά πλέον χαρακτήρα παραλιακής πόλης – μεταμόρφωση που θα ολοκληρωθεί με τη σύνδεση του Κέντρου με το ΜΕΤΡΟ.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Μαθητής έγινε δεκτός με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Cambridge!

SPILL THE TEA

Καρολίνα: «Χαίρομαι που ο Μπο δε θα μου δώσει δεύτερη ευκαιρία, γιατί δείχνει ότι είναι νοήμων»!

ΕΛΛΑΔΑ

Με παραίτηση προειδοποιούν οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου για την υποβάθμιση των πτυχίων!

ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Η εικόνα του σκυλάκου που προστατεύει τον νεκρό φίλο του, μας έκανε κομμάτια!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET