fbpx

Αυτά είναι όλα τα Πανεπιστήμια που έχουν δεχθεί τον ύποπτο φάκελο με σκόνη!


Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία και την ΕΜΑΚ μετά το μπαράζ αποστολής φακέλων με ύποπτη σκόνη στα Πανεπιστήμια της χώρας, με αποστολέα έναν Ινδό και παραλήπτες τους Πρυτάνεις.

Μέχρι στιγμής έχουν παραλάβει συνολικά 15 εκπαιδευτικά ιδρύματα τον ύποπτο φάκελο που περιέχει φυλλάδια με το μήνυμα «H τελική νίκη είναι για το Ισλάμ, αλλά όχι μέσω των μουσουλμάνων».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά από την ολοκλήρωση ανάλυσης της σκόνης από το Χημείο του Κράτους, θεωρεί πως δεν υπάρχει πραγματική απειλή στην παρούσα φάση, αλλά αφορά περισσότερο την πρόκληση ντόρου και κινητοποίησης.

Τα Πανεπιστήμια που έχουν δεχθεί το φάκελο με την ερεθιστική ουσία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου:

Κλειστό παραμένει το Ίδρυμα μέχρι νεωτέρας, ενώ συνολικά εισήχθησαν στο Νοσοκομείο του νησιού επτά άτομα για ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης και του στόματος, από τους οποίους οι πέντε είναι το διοικητικό προσωπικό, ένας νομικός σύμβουλος και ένας αστυνομικός. Τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει πλήρως.

Πανεπιστήμιο Κρήτης:

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, εντοπίστηκε φάκελος μεν χωρίς την επικίνδυνη σκόνη δε, ωστόσο νωρίτερα δέκα άνδρες της ΕΜΑΚ αναχώρησαν για το Ρέθυμνο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, απεστάλη κι εκεί ύποπτος φάκελος.

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου:

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη, το σκηνικό είναι ανάλογο. Τρεις καθηγητές και ένας διοικητικός υπάλληλος τέθηκαν προσωρινά σε καραντίνα.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:

Το ΠΑΜΑΚ εξέδωσε ανακοίνωση όπου διευκρινίζεται ότι ο φάκελος περιήλθε ταχυδρομικώς στη γραμματεία κι όταν διαπιστώθηκε ο Ινδός αποστολέας, και με αφορμή πως είχαν προηγηθεί παρόμοιες ύποπτες αποστολές από τη συγκεκριμένη χώρα σε άλλα Πανεπιστήμια, ειδοποίησαν αμέσως τις αρμόδιες αρχές. Οι εκπρόσωποι παρέλαβαν τον φάκελο, τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας:

Ο φάκελος έφτασε στο τμήμα της Κοζάνης το δεύτερο 10ημερο του Δεκεμβρίου. Τον έσκισαν, τον άνοιξαν, τον πέταξαν και κράτησαν μόνο τα γραμματόσημα. Εννοείται πως μετά από τον πανικό που έχει σπείρει αυτός ο φάκελος στα άλλα Πανεπιστήμια, ενημερώθηκαν οι Αρχές, ενώ παρελήφθη και δεύτερος φάκελος χθες.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:

Τουλάχιστον πέντε άτομα φαίνεται να ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον Βόλο, και η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ακριβώς όπως και με τα παραπάνω Ιδρύματα, με τον αντιπρύτανη να προχωράει στην εξής ανακοίνωση:

Σας ενημερώνουμε ότι στο κεντρικό συγκρότημα Παπαστράτος, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν λόγω σοβαρού προβλήματος δημόσιας υγείας. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

Στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφτασε με τα ΕΛΤΑ, στις 08.15 σήμερα, ένας ακόμη ύποπτος φάκελος από την Ινδία. Ο φάκελος έγραφε στα αγγλικά αντιπρύτανης, χωρίς να κατονομάζεται ο παραλήπτης. Τρεις υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για προληπτικούς λόγους.

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

Μετά από τα συνεχή κρούσματα αποστολής φακέλων με ύποπτη σκόνη σε πανεπιστημιακά Ιδρύματα και με αποστολέα, κυρίως, από την Ινδία, παρακαλούνται όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη λήψη και το άνοιγμα φακέλων που φέρουν ύποπτο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, συνιστάται να μην ανοίγουν τους φακέλους αυτούς και να ενημερώνουν άμεσα το γραφείο του Πρύτανη για την ασφαλή διαχείριση αυτών.

ΤΕΙ Ηπείρου:

Χθες στις 11 το πρωί έφτασε ο ύποπτος φάκελος στη διοίκηση του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, με παραλήπτη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την ενημέρωση των Αρχών να γίνεται με καθυστέρηση 4 ωρών. Για προληπτικούς λόγους οι υπάλληλοι του Τεχνολογικού Ιδρύματος υποβλήθηκαν στις απαιτούμενες εξετάσεις στο Νοσοκομείο της ‘Αρτας.

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας:

 Μεταξύ των αποδεκτών ύποπτων δεμάτων ήταν και το ΤΕΙ Λαμίας. Συγκεκριμένα, δύο τέτοια πακέτα έφτασαν στις 28 Δεκεμβρίου, τα οποία άνοιξαν οι υπάλληλοι του Ιδρύματος και τα οποία περιελάμβαναν διαφημιστικό υλικό. Στην αρχή δεν προξένησε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, οι αρμόδιες αρχές βρέθηκαν στο ΤΕΙ προκειμένου να παραλάβουν τους δύο φακέλους και να διαπιστωθεί αν περιείχαν κάτι επικίνδυνο. Πάντως, δεν αναφέρθηκαν συμπτώματα στους υπαλλήλους.

ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας:

Ο ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε και στο ΤΕΙ της Πάτρας, όπου αντίστοιχα ελήφθησαν τα αντίστοιχα μέτρα.

Πανεπιστήμιο Κέρκυρας:

Ο φάκελος με αποστολέα τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου δεν έφτασε ποτέ στο Ίδρυμα, καθώς παρέμεινε στα ΕΛ.ΤΑ από όπου ειδοποιήθηκαν οι Αρχές. Επτά υπάλληλοι, έξι των ΕΛ.ΤΑ και ένας της Πρυτανείς που πήγε να παραλάβει τον φάκελο, ζήτησαν την προληπτική μεταφορά τους στο Νοσοκομείο. Επιπλέον, άλλα επτά άτομα παρέμειναν για σύντομο χρονικό διάστημα στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης και στη συνέχεια αποχώρησαν.

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων:

Στο Πανεπιστήμιο στο Αργοστόλι, δύο άτομα ήρθαν σε επαφή με τον φάκλο και ζήτησαν να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο προληπτικά.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο:

Ο πρύτανης του ΕΜΠ παρέλαβε χτες τον φάκελο, τον άνοιξε και τον πέταξε στα σκουπίδια, καθώς όπως είπε δεν είχε σκόνη και περιείχε μόνο κάποια φυλλάδια.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ύποπτος φάκελος είχε παραληθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ ένας ακόμη εντοπίστηκε στον διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα, όπου είχε παραλήπτη καθηγητή του Αριστοτελείου.

Τέλος, ίδιοι φάκελοι εντοπίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε στην Καλογρέζα και σε ιδιωτικό κολλέγιο της Θεσσαλονίκης.


Η επίσημη ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την σκόνη

«Στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε εχθές, μεσημβρινές ώρες, ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Παρόμοιοι φάκελοι με αυτόν της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν σήμερα σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία), για τους οποίους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET