ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να νοιάζεσαι για τη γνώμη των άλλων!

Όλοι νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μας. Ορίζουμε τις συμπεριφορές μας, το ντύσιμο μας, το χαρακτήρα μας με βάση κοινωνικά πρέπει γιατί φοβόμαστε την κοινωνική κριτική και την απόρριψη. Ίσως όμως πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε τόσο με το τι σκέφτονται οι άλλοι και να διαμορφώσουμε το χαρακτήρα αλλά και την εμφάνιση […]

Neopolis Team

28 Νοεμβρίου, 2013

Όλοι νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μας. Ορίζουμε τις συμπεριφορές μας, το ντύσιμο μας, το χαρακτήρα μας με βάση κοινωνικά πρέπει γιατί φοβόμαστε την κοινωνική κριτική και την απόρριψη. Ίσως όμως πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε τόσο με το τι σκέφτονται οι άλλοι και να διαμορφώσουμε το χαρακτήρα αλλά και την εμφάνιση μας με βάση τη δική μας κριτική σκέψη και τις δικές μας επιθυμίες.

 
Άλλωστε, η ζωή έχει να κάνει με την εύρεση της ευτυχίας και την απομάκρυνση όσων μας αναστατώνουν και μας κάνουν δυστυχισμένους. Κάποιος έχει πει: «Η ζωή είναι ωραία όταν ξέρεις να τη ζήσεις.» Αυτή η απλή δήλωση, η ολοφάνερη αλήθεια αλλάζει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τα πάντα στη ζωή μας. Ξαφνικά, συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι ανάγκη να περιορίζουμε πάντα τον εαυτό μας σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο που θεωρείται «νορμάλ».

 
Δεν είναι ανάγκη να ζούμε πάντα τη ζωή μας σύμφωνα με τα ιδεώδη που οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν. Μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ αυτό και απλά να είμαστε ο εαυτός μας. Στην ουσία, το μυστικό της ζωής, είναι απλά να μην νοιάζεσαι. Γιατί, το να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άνθρωποι, απλά δε θα σου φέρει ποτέ την ευτυχία.

 
Πόσες απ’ τις σκέψεις σου, αφιερώνονται στη γνώμη των άλλων; Αυτό το φορτίο που σε βαραίνει και σε τραβάει προς τα κάτω μέρα-νύχτα, απορρέει απ’ τις απόψεις των άλλων. Γιατί άραγε τόσο μεγάλο μέρος τις ευτυχίας μας εμπεριέχεται στις γνώμες των άλλων ανθρώπων; Μία και μόνο προσβολή έχει τη δυνατότητα να σε στείλει στα κατώτερα βάθη της μιζέριας και της αυτολύπησης.
«Μία ολόκληρη θάλασσα από νερό δεν μπορεί να βουλιάξει ένα πλοίο, εκτός κι αν μπει μέσα στο πλοίο. Ομοίως, η αρνητική διάθεση του κόσμου δεν μπορεί να σε καταβάλει εκτός κι αν της επιτρέψεις να μπει μέσα σου.»-Goi Nasu

 
Το βάρος των άλλων έχει γίνει ένα φορτίο. Σε κρατάει πίσω απ’ το να ζεις τη ζωή σου. Επειδή ολόκληρη η ύπαρξη, η προσωπικότητα, οι σκέψεις, οι πράξεις σου ελέγχονται από ένα ιδεώδες στάνταρ του τι οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν. Όταν γίνεσαι τόσο εμμονικός με τη γνώμη των άλλων για σένα, ξεχνάς τη δική σου.

 
Αναρωτιόμαστε κάθε μέρα για τόσα πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε καν να μας απασχολούν. Πώς με βλέπουν οι άλλοι; Τι σκέφτονται για μένα; Πώς φαίνεται η ζωή μου στους άλλους; Αυτή είναι μία συνεχής σειρά από αγωνίες και δυσπιστία προς τον εαυτό μας που μας κατακλύζει καθημερινά. Τώρα, φαντάσου πόσο ελεύθερος θα ήσουν αν απόβαλες όλες αυτές τις σκέψεις. Φαντάσου απλά να σταματούσες να νοιάζεσαι.

 
Μπορείς να κάνεις σημαντική προσπάθεια στο να πάψεις να δίνεις δεκάρα για τους άλλος, απλά να αφεθείς ελέυθερος. Είναι ένα προτέρημα που χρειάζεται προσπάθεια για να αποκτηθεί, αλλά τη στιγμή που θα καταλάβεις πραγματικά πώς να αφεθείς, θα δεις ολόκληρο τον κόσμο με εντελώς διαφορετική οπτική. Όταν πάψεις να νοιάζεσαι για τους άλλους, θα βρεις πραγματικά ποιος είσαι, που ανήκεις, και αυτή η ελευθερία θα είναι σαν να ανασαίνεις για πρώτη φορά.

 
Πρέπει να θυμάσαι ότι κανενός η γνώμη δεν έχει σημασία, παρά μόνο η δική σου. Γιατί είσαι ο πρωταγωνιστής της ζωής σου και μόνο εσύ μετράς. Κάθε άλλος είναι απλά ένας παρατηρητής. Οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για σένα, κάνουν παρατηρήσεις οι οποίες δεν σημαίνουν τίποτα. Οπότε σταμάτα να νοιάζεσαι. Παράτα τα. Γίνε ο εαυτός σου και άσε τους άλλους να ανησυχούν για τέτοιες χαζομάρες. Και αν ακόμα δεν πείστηκες, εδώ είναι οι λόγοι γιατί πραγματικά χρειάζεται να αδιαφορήσεις για τη γνώμη των άλλων.

 

Κάνουν λάθος.

Η αλήθεια είναι, οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι Αυτό το μαθαίνεις όσο μεγαλώνεις. Υπάρχουν πολλοί ηλίθιοι άνθρωποι εκεί έξω και πολλοί άνθρωποι που θέλουν να δουν την πτώση σου. Είναι στην ανθρώπινη φύση, και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι απλά έχουν μια πιο «κακή» πλευρά απ’ τους υπόλοιπους. Δεν ξέρω γιατί τα μικρά παιδιά πειράζουν το ένα το άλλο, αλλά αυτό αποδεικνύει ότι κάποια παιδιά είναι απλά «κακά» απ’ τη φύση και την ανατροφή τους. Απλά θυμήσου ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν σημασία. Οι γνώμες τους δεν αξίζουν τίποτα σ’ αυτό τον κόσμο και με το να τους δίνεις αξία, απλά τους επιτρέπεις να κάνουν τη ζωή σου μίζερη.

 

Αυτό σε χαλάει.

Αν η ευτυχία σου εξαρτάται απ’ τις γνώμες των άλλων, δεν θα είσαι ποτέ ευτυχισμένος. Είναι τόσο απλό. Αν μια μικρή προσβολή, ένας υπαινιγμός, μια αρνητική κριτική σε βυθίζει σε κατάθλιψη θα ζεις με το φόβο κάθε λέξης. Δεν μπορείς όμως να ζεις όντας τόσο ευάλωτος ώστε ένα τοσοδούλικο πραγματάκι να σου καταστρέφει τη μέρα. Χρειάζεται κότσια για να αδιαφορήσεις για τις γνώμες των άλλων, αλλά όταν το κάνεις, θα γίνεις πιο δυνατός.

 

Σε απομακρύνει απ’ τα όνειρα σου.

Αν συνεχώς ασχολείσαι με τις γνώμες των άλλων, δεν θα καταφέρεις, ίσως να μην προσπαθήσεις καν, να πετύχεις αυτά που επιθυμείς στη ζωή. Θα κάνεις μόνο αυτά που επιτάσσει η κοινωνία. Για να πετύχεις, ίσως χρειάζεται να βρεθείς σε μία θέση όπου θα διακυβεύεται η φήμη και η περηφάνια σου. Δες το και πρακτικά: αν ασχολείσαι όλο με τους άλλους, δεν θα έχεις καν το χρόνο να ασχοληθείς με τον εαυτό σου.

 

Θα συναντάς συνεχώς τους λάθος ανθρώπους.

Αν δεν φέρεσαι όπως νιώθεις, δε θα γνωρίσεις ποτέ κάποιον που να σε εκτιμά για αυτό που είσαι. Επίσης δε θα γνωρίσεις ανθρώπους που να συμπαθείς, γιατί δε θα είναι άνθρωποι που ο αληθινός σου εαυτός θα έκανε παρέα. Πιο απλά: αν φέρεσαι σα κολλημένη σκύλα, θα συναντάς κολλημένες σκύλες. Τέλος.

 

Οι γνώμες δεν είναι αλήθειες.

Όλοι έχουν γνώμη. Ποιος έχει την εξουσία να αποφασίζει ότι η δική του γνώμη είναι και η σωστή; Οι άνθρωποι λένε χαζομάρες όλη την ώρα, αυτό δε σημαίνει ότι αυτές είναι αξιόπιστες ή σωστές. Έχουν την τάση να μιλούν ενώ βρίσκονται σε άγνοια, που τους κάνει αδαείς και ανακριβείς. Οπότε την επόμενη φορά που κάποιος θα πει κάτι για σένα, σβήσε το αμέσως: είναι απλά λόγια.

 

Η ζωή είναι μικρή.

Έχεις μόνο μια ευκαιρία να ζήσεις, οπότε γιατί να τη σπαταλήσεις με την αγωνία για τις απόψεις των άλλων; Κάνε αυτό που θέλεις και γίνε αυτός που θέλεις. Άλλωστε, όταν πεθάνεις δε θα ξαναδείς αυτούς τους ανθρώπους (μάλλον). Το πιο πιθανό είναι ότι δε θα τους ξαναδείς ούτε σε ένα χρόνο από τώρα. Ζήσε τη ζωή σου όπως θέλεις και τότε θα είσαι ελεύθερος.

OUR20s

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET