ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

8 πράγματα που είναι απολύτως οκ να μην τα έχεις καταφέρει μέχρι τα 25 σου!

Μην ξεχνάς, τίποτα δεν έχει χρονικό όριο!

Στέλα Τσάναϊ

23 Μαΐου, 2022

Από τη στιγμή που μπήκαν τα social media στην καθημερινότητά μας, το μόνο που κάνουμε είναι να συγκρίνουμε τις «τέλειες» ζωές των γύρω μας με τις «αποτυχημένες» δικές μας. Καλά καλά δεν έχουμε φτάσει τα 25 και άλλοι έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, άλλοι παίρνουν το δεύτερο πτυχίο τους, άλλοι έχουν οικογένεια, και εσύ ανυπομονείς να σχολάσεις και να γυρίσεις στο πατρικό σου για να δεις Netflix τρώγοντας γαριδάκια. Και καλά κάνεις.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με το δικό του timing στη ζωή. Νιώθουμε μόνιμα ένα άγχος να μας βαραίνει, σαν να ακούμε το τικ τακ του ρολογιού να μας υπενθυμίζει ότι ο χρόνος τελειώνει. Ξεχνάμε ότι είμαστε ακόμα νέοι, γεμάτοι ζωή και ότι οι ευκαιρίες μπροστά μας είναι ατελείωτες! Έχουμε βάλει ένα όριο στον εαυτό μας, τα 25-30 έτη, κι αν δεν κάνουμε ό,τι σχεδιάζαμε μέχρι τότε, θεωρούμαστε αποτυχημένοι.  

Δε δεχόμαστε αυτό τo mentality εδώ φίλε/η μου! Είναι απόλυτα λογικό να μην έχεις καταφέρει να βάλεις τικ σε όλους τους στόχους σου μέχρι να φτάσεις 25! Και στο κάτω κάτω, μετά τι θα κάνεις; Θα κοιτάς το ταβάνι;

Μη σκας λοιπόν που δεν έχεις καταφέρει ακόμα τα παρακάτω:

1 Να ξέρεις το επάγγελμα που θες να ακολουθήσεις

Το ότι μπαίνουμε στη διαδικασία να ξέρουμε από τα 16 μας το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε, μας δημιουργεί, το λιγότερο, emotional damage! Ακόμα και να έχεις κάτι στο μυαλό σου, μπαίνοντας στη σχολή μπορεί να ανακαλύψεις ότι τελικά δε σου ταιριάζει, ή η δουλειά που πίστευες ότι ήταν ονειρική, εν τέλει να μην είναι. Έχεις πολλά χρόνια μπροστά σου να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σου αρέσει και ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις αλλαγή πλάνων. Αρκεί να μην ξεχνάς ότι παράλληλα πρέπει να ζήσεις κιόλας. Μη βάλεις δηλαδή μοναδικό στόχο ζωής τη dream job

2 Να έχεις βρει το άλλο σου μισό

Η ηλικία αυτή είναι ακριβώς η κατάλληλη για να δοκιμάσουμε, να πειραματιστούμε, να βιώσουμε σχέσεις, να αποτύχουμε, να στεναχωρηθούμε, να ξαναπροσπαθήσουμε. Δεν ξέρεις ακόμα τι ζητάς από μία σχέση, γιατί είσαι στο στάδιο που ανακαλύπτεις. Ανακαλύπτεις εσένα, τη ζωή, τα όριά σου, τα γούστα σου. Αφού λοιπόν προς το παρόν ψάχνεις τον εαυτό σου, πώς να ξέρεις τι ζητάς από τον άλλον; Δώσε χρόνο και τόπο στις εμπειρίες και μην απογοητεύεσαι. Ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος να συμβιβαστείς με πολύ λιγότερα από αυτά που αξίζεις! 

3 Να μένεις μόν@ σου

I mean, ποιος έχει λεφτά να μετακομίσει μόνος του; Εδώ ψάχνουμε ψιλά στις τσάντες μας μπας και βγάλουμε το μήνα, πιστεύεις ότι θα έχουμε λεφτά για τα πανάκριβα ενοίκια εκεί έξω; Μπορεί πολλοί από τους γύρω σου να μένουν μόνοι ή να συζούν, αλλά πάω στοίχημα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις σίγουρα είχαν άλλες διευκολύνσεις. Είναι απόλυτα νορμάλ να είσαι ακόμα με τη μαμά σου, αρκεί να προσφέρεις και εσύ στο σπίτι. Το να τα περιμένεις όλα έτοιμα, όντως, δεν είναι νορμάλ! 

4 Να ξέρεις να μαγειρεύεις

Άμα δε σου έχει χρειαστεί μέχρι σήμερα, γιατί να πρέπει να ξέρεις; Προφανώς είναι θέμα επιβίωσης και θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι να μάθουμε να βράζουμε ένα αυγό, αλλά υπάρχει χρόνος! Τόσα βιντεάκια έχει ο Πετρετζίκης, ένα ΣΚ φτάνει για να μάθεις τα βασικά. Και στο κάτω κάτω, πώς θα ζήσουν τα ντελίβερι της γειτονιάς αν μαγειρεύουμε όλοι στο σπίτι; Θες να καταρρεύσει η οικονομία της χώρας μας εξαιτίας μας; (Μην το σχολιάσεις!)

5 Να έχεις πολλά λεφτά

Μια καλή συμβουλή είναι να προσπαθείς να αφήνεις μερικά λεφτά στην άκρη. Ωστόσο, μια ακόμα καλύτερη συμβουλή είναι να τα επενδύεις σε εμπειρίες που θα θυμάσαι για μια ζωή. Σίγουρα μπορείς να κρατάς κάτι μικρό για μια ώρα ανάγκης, αλλά και το να φτάνεις στο άλλο άκρο είναι υπερβολικό. Δεν πρόκειται ποτέ ξανά στη ζωή σου να είσαι νέος, ελεύθερος και με τόσο χρόνο στη διάθεση σου για να δοκιμάσεις πράγματα. Δε λέω, υπάρχουν και τα έξοδα στη μέση, και η ακρίβεια που δε σε αφήνει να χαρείς, οπότε ένας λόγος παραπάνω να είσαι οκ που είσαι ταπί και ψύχραιμος!

6 Να μην έχεις πάρει το πτυχίο σου

Δεν είναι όλες οι σχολές εύκολες, ούτε όλοι έχουμε τη διευκόλυνση να σπουδάζουμε χωρίς να δουλεύουμε παράλληλα. Μερικά τμήματα εκεί έξω ζητάνε 24/7 την προσοχή και το χρόνο μας και αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει. Από την άλλη, ίσως αναρωτιέσαι αν όντως σου αρέσει αυτή η σχολή και να περνάς τη φασούλα σου. Όλα είναι απόλυτα φυσιολογικά και υγιή να συμβαίνουν, αρκεί να μην παραμένεις στάσιμος σε κάτι για πολύ καιρό. Μην αγχώνεσαι που άλλοι έχουν τελειώσει κι έχουν ξεκινήσει μεταπτυχιακό. Η επιτυχία και ο δρόμος προς αυτή δεν είναι ίδια για όλους.

7 Να έχεις πάρει το δίπλωμα οδήγησης

Καλά, αυτό πλέον για να το καταφέρεις θα πρέπει να πουλήσεις το νεφρό σου. Τι γιατί; Ένα 500άρικο το δίπλωμα, μια περιουσία το αμάξι και 2.5 ευρώ το λίτρο βενζίνης, ποιος έχει τόσα λεφτά;! Μια χαρά φιλικά προς την τσεπούλα σου και το περιβάλλον είναι τα ΜΜΜ, stick with them! Όταν θα έχεις την οικονομική άνεση να το κάνεις, κάν’ το. Ποτέ δεν είναι αργά. Εμένα η μάνα μου δεν πήρε δίπλωμα στα 50 και έγινε ο νέος Σουμάχερ; 

8 Να μην ξέρεις ποιος είσαι

Κι αυτό εμείς το αποκαλούμε ✨το πιο όμορφο κομμάτι της ηλικίας μας✨! Πώς να ξέρεις ποιος είσαι και τι θες από τη ζωή, αν δε βγεις εκεί έξω να ανακαλύψεις τον κόσμο και τους ανθρώπους; Κανείς δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε «αυτό θέλω από τη ζωή μου» χωρίς να έχει ζήσει, χωρίς να έχει αποτύχει, χωρίς να έχει προσπαθήσει, χωρίς να έχει ψάξει. Είμαστε πολύ τυχεροί που είμαστε ακόμα τόσο νέοι και το χρέος μας είναι να «ρουφήξουμε» τη ζωή και να φτιάξουμε τον εαυτό μας. Όχι να πετύχουμε την καλή δουλειά και την τέλεια καριέρα μέχρι τα 23, ούτε να παντρευτούμε και να κάνουμε παιδιά μέχρι τα 25. 

Χρέος μας είναι να ανακαλύπτουμε. Έχεις άπλετο χρόνο μπροστά σου, για να βιάζεσαι να τα κάνεις όλα τώρα! Βγες λοιπόν και μη φοβάσαι να φας τα μούτρα σου. Αυτός είναι ο στόχος! 

OUR20s

ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Υπάλληλος της Google εξηγεί γιατί το να μένει με τους γονείς της μέχρι τα 32 της ήταν ΟΤΚ!

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Το ‘Live A Legacy 2024’ θα σου δώσει τα εφόδια που χρειάζεσαι για την καριέρα που ονειρεύεσαι! 

DIGITAL

Οι AI ελληνικές παρωδίες του Μπομπ Σφουγγαράκη ήταν αυτό που έλειπε από τη ζωή μας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET