ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥΛΑ

7 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις ένα μήνα πριν την εξεταστική!

Κυρίως, προσπάθησε να μην τα παρατήσεις μπρο!

Μπρο μου, δε θέλω να γίνω αυτός ο εκνευριστικός συμφοιτητής που σε αγχώνει για το διάβασμα, αλλά κακά τα ψέματα, η εξεταστική είναι ακραία κοντά και το γεγονός ότι δεν προλάβαμε να συνέλθουμε ακόμα από την προηγούμενη, δε βοηθάει καθόλου. Σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί να υπάρχει καν ένα τέτοιο βασανιστήριο στη ζωή μας, πόσο μάλλον καλοκαιριάτικα, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή.

Αυτή τη φορά ωστόσο δε θα σου πιπιλίσω το μυαλό με το τι πρέπει να κάνεις για να οργανώσεις το διάβασμά σου! Σου έχει μιλήσει ποτέ κανείς για το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις πριν την εξεταστική σου; Το φαντάστηκα… Τα dont’s του διαβάσματος είναι εξίσου σημαντικά με τα dos, οπότε μιας που πλησιάζουμε τη στιγμή της κρίσεως, πάμε να ρίξουμε μία μαζί ματιά στις 7 φοιτητοεντολές!

*Fun fact: η έμπνευση ήρθε από εκείνο το επεισόδιο του Μπομπ με το τι να μην κάνεις σ’ ένα φανάρι. Αυτό ήθελα απλά να το μοιραστώ, προχωράμε! 

1 Μην τα δώσεις όλα στην αρχή

I know, σκέφτεσαι «τι μου λέει τώρα αυτή η τρελή…». Η λογική είναι ότι αν φορτσάρεις εξαρχής και βαράς 8ωρα μελέτης, κάπου στα μισά θα βαρεθείς ή θα σκεφτείς «διάβασα ένα κομμάτι τότε, οπότε είμαι κομπλέ» και μετά θα το ξαναπιάσεις μία μέρα πριν δώσεις. Trust me, μιλάει η πείρα! Σκέψου το σαν ένα μαραθώνιο τρεξίματος. Αν τα δώσεις όλα στην αρχή, όταν πλησιάζεις στο τέρμα θα είσαι εξουθενωμέν@! Αντ’ αυτού προτίμησε να διαβάζεις 2-3 ωρίτσες καθημερινά και σταδιακά ανέβασε ρυθμούς. 

2 Μην πελαγώσεις

Όταν σκέφτεσαι πόσα μαθήματα έχεις να δώσεις, πόσο μεγάλη είναι η ύλη, πώς θα βγάλεις τόσο διάβασμα, πώς θα την παλέψεις καλοκαιριάτικα, πόσα θα χρωστάς, πώς θα μαζέψεις όλες τις σημειώσεις, όλα αυτά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ε θα τα χάσεις και δε θα καταφέρεις τίποτα περισσότερο από το να κοιτάς το ταβάνι και να σκέφτεσαι ότι ήρθε το τέλος. Take it easy και πάρε τα πράγματα ένα-ένα. Βάλτα σε μία σειρά προτεραιοτήτων και μην σκέφτεσαι αρνητικά! 

3 Μη σκιπάρεις μαθήματα

Το ότι φτάνει η εξεταστική δεν σημαίνει πως πρέπει να πιστολιάζουμε τα τελευταία μαθήματα. Αρχικά σκέψου λίγο πιο πονηρά. Σε εκείνες τις διαλέξεις οι καθηγητές συνήθως μοιράζονται τα sos, τι θα πέσει ή κάνουν ασκήσεις και περίληψη της ύλης, που θα σε βοηθήσουν φουλ στο να εξοικονομήσεις χρόνο στο διάβασμά σου αργότερα. Προσπάθησε να μη χαλαρώνεις τόσο και πίστεψε με μπορεί ο καθηγητής να σε θυμηθεί στην εξεταστική (μιας που θα είσαι από τα λίγα άτομα που έμειναν μέχρι το τέλος!) και να σε ανταμείψει με κάτι καλύτερο. 

4 Μην κάνεις πως τα θυμάσαι όλα από τον Σεπτέμβρη

Αυτό το mindset ότι θα θυμάσαι τι είχες διαβάσει πόσους μήνες πριν οπότε δεν υπάρχει λόγος για επανάληψη, τρώει άκυρο από νωρίς. Για να στο δώσω να το καταλάβεις αλλιώς, πόσα πράγματα θυμάσαι από τις Πανελλήνιες; Αυτό φαντάστηκα κι εγώ, τίποτα! Μην έχεις τόση εμπιστοσύνη στη μνήμη σου. 

5 Άσε τα ταξιδάκια για μετά

Ο μεγαλύτερος αντιπερισπασμός, ειδικά από ένα τόσο βαρετό σπορ σαν το διάβασμα, εννοείται πως είναι ένα ταξίδι. Από την προετοιμασία μέχρι τις ημέρες που θα είσαι εκτός και κυρίως τις ημέρες αφού επιστρέψεις, που δεν θα μπορείς να επανέλθεις στην πραγματικότητα με τίποτα (πόσο μάλλον όταν αυτή έχει το όνομα εξεταστική), έχεις χάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα που θα μπορούσες να είχες βγάλει ένα decent κομμάτι ύλης. Μπορεί ο πειρασμός να είναι μεγάλος, ειδικά στο εαρινό εξάμηνο, αλλά ας μη σου βγει κι από τη μύτη. Κανόνισέ το για μετά, σαν επιβράβευση. Δίνεις και έξτρα κίνητρο στον εαυτό σου!

6 Μην το ρίξεις στα ποτά και τα ξενύχτια

Τα ξενύχτια φίλ@ μου είναι η πέτρα του σκανδάλου. Μία μικρή παγίδα στην οποία πέφτουμε υπερβολικά εύκολα! Αν λοιπόν αποφασίσεις πως θες να βγεις σερί για να ξεσπάσεις την πίεση και το άγχος σου, θα βρεθείς στο τέλος κουρασμέν@, άυπν@ και με καμία όρεξη για διάβασμα. Προτίμησε να διοχετεύσεις όλο αυτό το στρες σε κάτι πιο παραγωγικό, όπως σε ένα άθλημα, στο γυμναστήριο ή κάποιου είδους τέχνη!

7 Μην τα παρατήσεις τώρα

Είναι πολύ εύκολο να πεις «ΑΓ@ΜΗΣΟΥ» τώρα στην τελική ευθεία και να τα φορτώσεις όλα στον Σεπτέμβρη. Don’t do it Fedon! Λίγη υπομονή ακόμα και μετά θα νιώθεις πολύ περήφαν@ με τον εαυτό σου που δεν κώλωσες! Ακόμα κι αν δε νιώθεις πλήρως έτοιμ@ να δώσεις μάθημα, απλά πήγαινε κι ας μηδενιστείς – ειδικά αν πρόκειται για θεωρητικά μαθήματα. Πολλές φορές που έχω πάει να δώσω έτσι, έχω περάσει και μάλιστα με βαθμό. Ποτέ δεν ξέρεις. 

Το ξέρω πως πριν την εξεταστική νιώθεις κουρασμέν@, πιεσμέν@ και κυρίως… αγχωμέν@! Μπορείς να έχεις την καλοπέρασή σου και της στιγμές χαλάρωσης, χωρίς να πάει στράφι όλος αυτός ο κόπος που κάνεις για τη σχολή σου. Δε χρειάζεται ούτε να είσαι μόνιμα πάνω από τις σημειώσεις σου, αλλά ούτε και να μην τις ανοίξεις καθόλου. Προσπάθησε να τα ισορροπήσεις λίγο μεταξύ τους και μόλις τελειώσει η εξεταστική θα σε ευγνωμονείς για τις μικρές θυσίες και που δεν τα παράτησες. Καλή επιτυχία από εμάς!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα μισά ελληνικά παν/μια δε συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, κάτι έχουμε καταλάβει!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET