Άσε με να μαντέψω: άλλο ένα εξάμηνο που ξεκίνησε δυναμικά με εσένα γεμάτ@ όρεξη και αποφασιστικότητα να μην αφήσεις τίποτα στην τύχη του και να παραμείνεις συνεπής. Συνηθισμένοι στόχοι που βάζουμε σε κάθε τέτοια αρχή, είναι να δίνουμε καθημερινά το παρόν στη σχολή, να παρακολουθούμε τις διαλέξεις, να κρατάμε σημειώσεις και να παραδίδουμε τις εργασίες πολύ πριν το deadline.
Ναι, και μετά ξύπνησες. Βρισκόμαστε στα μισά του εξαμήνου κι έχεις ήδη αρχίσει να βαριέσαι και να πιστολιάζεις μαθήματα. Και ξέρεις πόσο εθιστικό είναι αν χάσεις μία διάλεξη. Θέλεις να το κάνεις συνέχεια!
Εγώ όμως είμαι εδώ να πάρω τον ρόλο της φωνούλας στο κεφάλι σου που σου υπενθυμίζει ότι έδωσες μια υπόσχεση και πρέπει να την τηρήσεις. Αφού κατά βάθος θέλεις να τα πας καλά και να είσαι ξέγνοιαστος τον Σεπτέμβρη, γιατί βάζεις τρικλοποδιές στον εαυτό σου; Κι επειδή ούτε να σε πάρω από το χεράκι μπορώ, ούτε να σε σύρω μέχρι τη σχολή, τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να ξαναβρείς το κίνητρό σου και να μη λοξοδρομήσεις τώρα που έχεις φτάσει στα μισά:
1. Σκέψου τον αρχικό σου στόχο
Πτυχίο, βαθμός, καριέρα… μα κυρίως, όχι άλλα χρωστούμενα! Όταν αρχίζεις να πελαγώνεις και να τα βλέπεις σκούρα, σκέψου γιατί ξεκίνησες να το κάνεις όλο αυτό. Ονειρεμένη καριέρα, στοίχημα με τον εαυτό σου ή οποιονδήποτε άλλο προσωπικό λόγο που αποφάσισες να μπεις στη Σχολή σου. I mean, δε λυπάσαι το χρόνο και το αίμα που έφτυσες στις Πανελλήνιες;
2. Πήγαινε απλά και μόνο για να δεις τη φοιτητοπαρέα σου
Το καλύτερο κομμάτι της σχολής σου είναι φυσικά τα ρεμάλια που δεθήκατε από την πρώτη μέρα! Όταν πηγαίνεις για μάθημα, σκέψου ότι βγαίνετε την κλασική σας βόλτα, με μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να προσέχετε τον καθηγητή. Άσε που μετά θα έχετε άπειρα πράγματα να σχολιάσετε και να συζητήσετε από τη μέρα σας στα αμφιθέατρα. Σαν το κουτσομπολιό για συμφοιτητές και καθηγητές, δεν έχει!
3. Κανόνισε έξοδο μετά τις διαλέξεις
Εάν δυσκολεύεσαι να βρεις ευχαρίστηση σε κάτι, τότε δημιούργησέ την εσύ. Εξηγώ. Εάν δηλαδή μετά τις διαλέξεις κανονίζετε με τα παιδιά εξόδους για καφέ ή ποτάκι, θα σου είναι πιο εύκολο να ετοιμαστείς 2 ωρίτσες νωρίτερα και πριν από αυτή να πεταχτείτε στο μάθημα. Έτσι, θα έχεις να αδημονείς για κάτι την ώρα της διάλεξης, ενώ θα το συνδυάσεις με ωραία συναισθήματα. Θα το δεις σαν το ξεκίνημα κάτι ευχάριστου, της εξόδου σας!
4. Σκέψου πόσο θα σε βοηθήσει στην εξεταστική
Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα όταν χτίζεις από την αρχή και με μικρά βήματα τις βάσεις για να περάσεις το μάθημα και στο τέλος σου φαίνεται παιχνιδάκι! It feels like a reward. Αντί να πελαγώνεις, εσύ είσαι χαλαρός γιατί τα μισά τα θυμάσαι από τη διάλεξη που βαριόσουν στην αρχή να πας, και τα άλλα μισά είναι τα σος που σας εκμυστηρεύτηκε ο καθηγητής. Άσε που μπορεί να έχεις κάνει και εργασίες ενδιάμεσα, κι εκεί πια δε μιλάμε μόνο για ένα περασμένο μάθημα, αλλά και για καλό βαθμό!
5. Βάλε να βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά στη διαδρομή
Κακά τα ψέματα, το χειρότερο κομμάτι του να πηγαίνεις μέχρι την σχολή είναι η διαδρομή. Ειδικά όταν συμπεριλαμβάνει ΜΜΜ. Ποιος σηκώνεται τώρα να πάρει μετρό, 2 λεωφορεία και μπλα μπλα μπλα; Ο μόνος τρόπος να πείσεις τον εαυτό σου είναι να κάνεις πιο διασκεδαστική τη διαδρομή αυτή. Κατέβασε τα επεισόδια από το τελευταίο σου κόλλημα, φόρα τα ακουστικά σου και μη σε νοιάζει τίποτα. Μέχρι να τελειώσεις το επεισόδιο, θα έχεις φτάσει!
6. Μη βάζεις unrealistic στόχους
Προφανώς και θα βαρεθείς στα μισά αν βλέπεις ότι οι στόχοι που είχες θέσει στην αρχή είναι κουραστικοί και άπιαστοι. Χαλάρωσε λίγο το λουρί, δεν μπορείς να πας από το «δεν πατάω ποτέ σχολή» στο «δε χάνω διάλεξη και είμαι πάντα συγκεντρωμένος». Για αρχή, μπορείς να πηγαίνεις σε όλα τα υποχρεωτικά και να είσαι λίγο πιο χαλαρός στα επιλογής. Έτσι σιγά σιγά θα χτίσεις ένα συνήθειο πιο εφικτό και σταδιακό!
Γι’ αυτό θυμήσου, μην τα παρατάς ακόμα! Το ‘χεις!