BINGE WATCHING

5 ξένες σειρές που θα μπορούσαν άνετα να αντικαταστήσουν τα μαθήματα του Πανεπιστημίου!

Είναι κοινό μυστικό ότι μεταξύ σειρών και διαβάσματος για τη σχολή, κατά 99% θα επιλέξουμε τις πρώτες. Βέβαια, αναπαράγουμε την ίδια μπούρδα με την οποία, ακόμη κι εμείς οι ίδιοι βάζουμε τα γέλια: «Μετά από αυτό το επεισόδιο, θα κάτσω να διαβάσω». Τελικά, καταλήγουμε να βλέπουμε 5 επεισόδια, δίχως να έχει περάσει καν από το μυαλό μας το άνοιγμα του βιβλίου. […]

Default avatar

Guest Author

9 Νοεμβρίου, 2016

Είναι κοινό μυστικό ότι μεταξύ σειρών και διαβάσματος για τη σχολή, κατά 99% θα επιλέξουμε τις πρώτες. Βέβαια, αναπαράγουμε την ίδια μπούρδα με την οποία, ακόμη κι εμείς οι ίδιοι βάζουμε τα γέλια: «Μετά από αυτό το επεισόδιο, θα κάτσω να διαβάσω». Τελικά, καταλήγουμε να βλέπουμε 5 επεισόδια, δίχως να έχει περάσει καν από το μυαλό μας το άνοιγμα του βιβλίου. Όχι οτι δε θα βλέπαμε και 6, αλλά μας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ…

Ωστόσο, για να λέμε όλη την αλήθεια, δεν είναι λίγες οι σειρές που πέρα από την πλάκα, μας μορφώνουν σε πολλούς τομείς και διάφορες επιστήμες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που θα μπορούσαν άνετα να αντικαταστήσουν τα μαθήματα του Πανεπιστημίου μας. Θέλετε να δούμε μερικά παραδείγματα;

Breaking Bad – Μαθήματα Χημείας

mathima-seira1

Ο πρωταγωνιστής του Breaking Bad, Walter White, ξεκινά ως ένας απλός καθηγητής λυκείου στο μάθημα της χημείας. Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα, ο Walter ξεκίνησε να φτιάχνει και να πουλάει μεθαμφεταμίνη μαζί μ’ έναν από τους μαθητές του. Η εκπληκτική αυτή σειρά, χαρίζει όχι μόνο μαθήματα ζωής, αλλά και θετικών επιστημών!

Προφανώς και δεν ενθαρρύνουμε τη συμπεριφορά του Walter, ωστόσο σας ενθαρρύνουμε ξεκάθαρα να παρατηρήσετε τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη χημεία, που αναφέρονται κατά την εξέλιξη του σεναρίου. Για παράδειγμα, το υδροχλωρικό οξύ θα πρέπει να τοποθετείται σε πλαστικό δοχείο, διαφορετικά θα λιώσει το πάτωμα κι οτιδήποτε άλλο πρόκειται να αγγίξει.

How I Met Your Mother – Πιθανότητες και Στατιστική

mathima-seira2

Ποιες είναι οι πιθανότητες να γνωρίσει ένας άνθρωπος την τέλεια σύζυγο; Θαρρώ πως δεν είναι πολλές, αν όχι μηδενικές. Και στο How I Met Your Mother τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα. Ο πρωταγωνιστής Ted Mosby βλέπετε, περιγράφει στα παιδιά του, όλες τις γυναίκες που γνώρισε μέχρι να συναντήσει τελικά, την υπέροχη σύζυγό του.

Βέβαια όσο ο Ted περιγράφει την εξέλιξη της ζωής του, που μόνο εύκολη δεν την λες μιας και για μεγάλο διάστημα δεν κατάφερνε να βρει δουλειά, σύντροφο κλπ, τελικά κέρδισε απ’ αυτές τις εμπειρίες βιώνοντας καταστάσεις που τον έκαναν να ωριμάσει σαν άνθρωπος. Ουσιαστικά όμως, όλα αυτά τα ανεξάρτητα γεγονότα, αύξησαν εν τέλει τις πιθανότητες ώστε να γνωρίσει την κατάλληλη γυναίκα για σύζυγό του. Ό,τι πρέπει δηλαδή, για να κατανοήσουμε σε βάθος την επιστήμη της Συνδυαστικής στα Μαθηματικά…

Games of Thrones – Πολιτική Ανάλυση

3

Όποιος ενδιαφέρεται για την πολιτική (και δη την εξωτερική), τότε το Game of Thrones είναι η κατάλληλη σειρά για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Ουσιαστικά μας περιγράφει τους διάφορους Οίκους (βλ. χώρες), που παλεύουν να κυριαρχήσουν στις φανταστικές ηπείρους του Westeros και του Essos.

Βέβαια ο κάθε Οίκος ακολουθεί διαφορετικές στρατηγικές προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία. Ένας απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών μάλιστα, προσπάθησε να περιγράψει τη μέθοδο του κάθε οίκου. Ας δούμε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε:

  • Oι Lannister: Αποτελούν το πιο επικίνδυνο αλλά και πετυχημένο πολιτικό πρότυπο, αν και δεν φημίζονται για το ήθος τους. Ουσιαστικά, είναι ικανοί να κάνουν το οτιδήποτε για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν.
  • Οι Targaryens: Ο συγκεκριμένος Οίκος ακολουθεί την πολιτική θεωρία του Κουμφούκιου. Ο εν λόγω στοχαστής ήταν λάτρης της αριστοκρατίας. Πίστευε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κατακτήσουν την αριστοκρατία, αλλά να την μιμηθούν. Στη συγκεκριμένη σειρά, η Daenerys Targaryen είναι αφοσιωμένη στο λαό της, όμως δεν παύει να θέλει να κατακτήσει και το θρόνο που πιστεύει ότι δικαιωματικά της αξίζει!
  • Οι Starks: Οι Starks πιστεύουν ότι η ηγεσία συνεπάγεται και την υποχρέωση απέναντι στα συμφέροντα του λαού. Ακόμα κι ο Bran έστελνε στρατιώτες για να βοηθήσουν τους άμαχους ανθρώπους, παρόλο που μ’ αυτή του την κίνηση, άφηνε απροστάτευτη τη θέση του…

How to Get Away With Murder – Ποινικό Δίκαιο

4

Η Annalese Keating είναι καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια. Η συγκεκριμένη λοιπόν καθηγήτρια, ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματός της, αφού εμπλέκει τους φοιτητές της σε υποθέσεις που η ίδια έχει αναλάβει! Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει ότι όλοι τους ή μάλλον οι φοιτητές που την βοηθούν, πρόκειται να εμπλακούν οι ίδιοι σε μια πραγματική υπόθεση φόνου.

Μέχρι τότε βέβαια, βλέπουμε σε κάθε επεισόδιο να επιλύεται και μια νέα υπόθεση μέσω της οποίας εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας σε νόμους αλλά και τεχνικές που χρησιμοποιούνται γενικά στην επιστήμη της Νομικής.

House M.D – Μαθήματα Ιατρικής

mathima-seira5

Ο Dr. Gregory House μπορεί να αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τηλεοπτικούς γιατρούς, όχι μόνο για τις γνώσεις που είχε αλλά και για το γεγονός ότι ήταν μισητός σε κάθε (σχεδόν) άνθρωπο με τον οποίο ερχόταν σ’ επαφή. Ωμός, αντικοινωνικός, ειρωνικός κι αγενής, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, που τον έκαναν τόσο αντιπαθή στα μάτια των συναδέρφων κι ασθενών του. Όλα τα παραπάνω βέβαια, έκαναν στην άκρη όταν ο Dr. House κατάφερνε να λύσει τις δυσκολότερες ιατρικές υποθέσεις του νοσοκομείου κι όχι μόνο.

Σε κάθε επεισόδιο της σειράς, γινόμασταν μάρτυρες των πιο περίεργων ασθενειών του κόσμου της Ιατρικής, των οποίων τα συμπτώματα πολλές φορές ήταν ιδιαίτερα βάρβαρα. Βέβαια, μαζί με τις πιθανές ασθένειες μαθαίναμε κι όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπισή τους, αφού σχεδόν ποτέ δεν πετύχαιναν τη σωστή αγωγή με την πρώτη προσπάθεια. Θαρρώ λοιπόν, πως θα ήταν ένα υπέροχο μάθημα ανατομίας, φαρμακευτικής και ιατρικής ταυτόχρονα!

Τι λέτε; Να στείλουμε προτάσεις στις Γραμματείες των Σχολών μας;

 

FUN ZONE

EVENTS

Στο TEDxAUTH 2024 θα ανακαλύψουμε πώς να επιτύχουμε τη δική μας «OSMOSIS»!

BINGE WATCHING

‘Bridgerton’: Το τρέιλερ της 3ης σεζόν έφτασε και έχει τόσο σούσουρο όσο περιμέναμε!

EVENTS

ThinkBiz Academy 2024: To event επιχειρηματικότητας από νέους για νέους επιστρέφει για 8η χρονιά!

BINGE WATCHING

‘The Gentlemen’: Μια σημαντική λεπτομέρεια δυσκολεύει πολύ τον ερχομό 2ης σεζόν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET