fbpx

3 απλοί τρόποι για να προστατεύσεις τους ωκεανούς!


Όλοι γνωρίζουμε ότι το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από ωκεανούς. Αυτό που οι περισσότεροι ίσως δε γνωρίζουμε είναι ότι οι ωκεανοί αυτοί είναι γεμάτοι πλαστικό.

Σκέψου μόνο ότι σε κάθε έναν από εμάς αντιστοιχεί ένας τόνος πλαστικού στον ωκεανό. Αν προσπαθείς να το κάνεις εικόνα, φαντάσου 1440 απορριμματοφόρα να αδειάζουν καθημερινά τόνους πλαστικού κατευθείαν στους ωκεανούς. Στην πραγματικότητα, αν αυτό συνεχιστεί, μέχρι το 2050 το πλαστικό θα είναι περισσότερο από τα ψάρια.

Τόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Κι όσο για τις συνέπειες της ρύπανσης των ωκεανών για όλο τον πλανήτη; Αυτές είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Πώς Επηρεάζουν τον Πλανήτη τα Πλαστικά στις Θάλασσες;

Τα πλαστικά στις θάλασσες δεν καταστρέφουν μόνο τη φυσική ομορφιά των ωκεανών. Το πλαστικό μπουκαλάκι, η πλαστική σακούλα ή η πλαστική συσκευασία προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά τις περισσότερες φορές παραμένουν στο περιβάλλον για αιώνες μετατρέποντάς το σε μια απέραντη χωματερή. 

Μάλιστα, η ρύπανση των ωκεανών από τα πλαστικά απόβλητα είναι εξίσου επικίνδυνη τόσο για τα ζώα όσο και για εμάς. Αφενός για τα πρώτα που καταναλώνουν τα πλαστικά απόβλητα μπερδεύοντάς τα με τροφή ή παγιδεύονται σε αυτά και πεθαίνουν. Αφετέρου, τα πλαστικά που καταναλώνονται από τη θαλάσσια ζωή ως τροφή καταλήγουν στο σώμα μας ή διασπώνται σε μικροΐνες που περνούν στον οργανισμό μας με τη μορφή του πόσιμου νερού.

3 απλά Βήματα Ενάντια στη Ρύπανση των Ωκεανών

Ωστόσο, όσο μεγάλη κι αν είναι η περιβαλλοντική κρίση, υπάρχει ακόμα χρόνος για να την ξεπεράσουμε. Τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουμε ευθύνη για το μέλλον του πλανήτη μας. Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις τη ρύπανση των ωκεανών.

1. Αντικατάστησε Πλαστικά Σκεύη και Συσκευασίες με Αντίστοιχα Φιλικά προς το Περιβάλλον

Πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια, πλαστικά φαγητοδοχεία, πλαστικές τσάντες, πλαστικές συσκευασίες. Αν πρόκειται για συσκευασίες μιας χρήσης, να προτιμάς εκείνα με τη σήμανση “PPT (Pet Polyethylene Terephthalate) μιας και είναι συνήθως εύκολο να ανακυκλωθούν. Ακόμα καλύτερα, φτιάχνε τον καφέ σου ή ζήτα να σου τον φτιάξουν στο γυάλινο ή το ανοξείδωτο ποτήρι σου, αποθήκευε το φαγητό σου σε γυάλινο φαγητοδοχείο, και κάνε χρήση επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας πολλαπλών χρήσεων στα ψώνια σου. Η συνήθεια της υπεύθυνης διαχείρισης των πλαστικών μιας χρήσης πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

2. Προτίμησε Εναλλακτικές Συσκευασίες που Σέβονται το Περιβάλλον

Από τη βιομηχανία τροφίμων έως και εκείνη των ειδών προσωπικής υγιεινής, οι συσκευασίες μιας χρήσης είναι κάτι αναπόφευκτο –  είτε αυτές είναι ανακυκλώσιμες ή/και ανακυκλωμένες είτε όχι.

Βέβαια, το ενθαρρυντικό είναι ότι όλο και περισσότερες εταιρείες επαναπροσδιορίζονται προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας: από την προμήθεια των πρώτων υλών και τη χρήση φυσικών/ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως και τις βιώσιμες συσκευασίες.

3. Απόκτησε Αγοραστική Συνείδηση

Ναι, υπάρχουν εταιρείες που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παρθένο πλαστικό – δηλαδή νέο πλαστικό που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ή μεταποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, παρά την παγκόσμια τάση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η adidas δεν είναι μια από αυτές. Από το 2015, συνεργάζεται με την περιβαλλοντική οργάνωση Parley for the Oceans, επεμβαίνοντας σημαντικά στην καταπολέμηση της ρύπανσης των ωκεανών από τα πλαστικά. 

Μάλιστα, ο κολοσσός των αθλητικών ειδών κυκλοφόρησε πρόσφατα το PRIMEBLUE – ένα 100% ανακυκλωμένο νήμα που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Parley for the Oceans. 

Ένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούν την καινοτομία αυτή είναι και το eco-friendly running παπούτσι Ultraboost 21 Primeblue που ήρθε για να ανατρέψει τον τρόπο που τρέχεις. Με το επάνω μέρος του κατασκευασμένο κατά 92% από νήμα Primeblue, και με μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες, είναι το μοναδικό παπούτσι τρεξίματος που σου επιτρέπει να κάνεις μια πιο βιώσιμη επιλογή στοχεύοντας στην καλύτερη απόδοσή σου, αλλά και στην προστασία του πλανήτη.

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειές μας όσο ασήμαντες κι αν μας φαίνονται, προστατεύουμε το περιβάλλον, τα ζώα που ζουν σε αυτό και κατ΄επέκταση εμάς τους ίδιους. Βρες ολόκληρη τη σειρά Adidas Primeblue στα καταστήματα αθλητικών ZACKRET SPORTS και γίνε μέρος της πρωτοβουλίας για καθαρούς ωκεανούς χωρίς πλαστικά.

Τρέξε για σένα – τρέξε για τους ωκεανούς!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET