UNI LIFE & TIPS

20 χρήσιμα tips που πρέπει να διαβάσει κάθε πρωτοετής, προτού νοικιάσει σπίτι!

Η μεγάλη στιγμή έφτασε και το πρώτο (φοιτητικό) σου σπίτι, είναι προ των πυλών. Τι πρέπει να γνωρίζεις όμως, προτού το «κλείσεις»;

Neopolis Team

31 Αυγούστου, 2019

Οι Πανελλήνιες τελείωσαν, οι βάσεις ανακοινώθηκαν και τώρα… πόλεμος! Είναι η εποχή όπου οι φοιτητές μόλις έχουν μάθει για την πόλη στην οποία θα περάσουν την επόμενη τετραετία τους (χαχα, πλάκα κάνουμε) και κατακλύζουν τις φοιτητουπόλεις της χώρας ψάχνοντας το σπίτι που θα στεγάσουν τα χρόνια της… κραιπάλης.

Δύσκολο άθλημα η εύρεση κατοικίας, πόσο μάλλον στην εποχή του Airbnb και των τρελών ενοικίων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η πλειοψηφία των μηχανογραφικών συμπληρώθηκε με βάση την έδρα του τμήματος κι όχι το επιστημονικό πεδίο αυτού.

Εν μέσω «πολέμου» όμως, το ΣΚ όπου «φεύγουν» τα περισσότερα σπίτια ολόκληρου του χρόνου, σκεφτήκαμε να γράψουμε τον παρακάτω οδηγό, μήπως και διευκολύνουμε κάπως την κατάσταση. Ρίξτε μια ματιά στον 20λογό μας και τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο απλά:

1. Τις ημέρες των εγγραφών, τα ενοίκια εκτοξεύονται. Σε καμία περίπτωση μην ψάξετε σπίτι εκείνη την περίοδο.

2. Ξεκινήστε την αναζήτησή σας σε Χρυσή Ευκαιρία και Σπιτόγατο, αλλά μη μείνετε μόνο στις ιντερνετικές πλατφόρμες. Πολλές ευκαιρίες, βρίσκονται «στο δρόμο».

3. Όσο κι αν σας αρέσει το πρώτο ή το δεύτερο σπίτι που θα δείτε, μην καταλήξετε αμέσως σε συμφωνία. Επισκεφθείτε και δείτε έναν ικανό αριθμό διαμερισμάτων, ούτως ώστε να καταλήξετε στην πιο συμφέρουσα (από κάθε άποψη) επιλογή.

4. Συζητήστε με την οικογένειά σας το διαθέσιμο μπάτζετ ενοικίου και μην ξεφύγετε από αυτό. Για να το θέσατε υπήρχε λόγος κι αυτός ο λόγος, αργά ή γρήγορα θα βγει στην επιφάνεια.

5. Εταιρείες ή ακόμη και φυσικά πρόσωπα που ζητούν προκαταβολή για να προσφέρουν ένα σπίτι σε «υπερβολικά καλή τιμή», είναι ανάξιοι προσοχής.

6. Προσπαθήστε να νοικιάσετε το φοιτητικό σας διαμέρισμα από ιδιώτη κι όχι από μεσιτικό γραφείο. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να διαπραγματευτείτε τη ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΕΓΓΥΗΣΗΣ.

7. Αν επιμείνει σε εγγύηση ο ιδιώτης, μη δεχτείτε οποιαδήποτε πρόταση πάνω από ένα μίσθωμα. Όπως επίσης, υπογράψτε έγγραφα που θα αποδεικνύουν την καταβολή του εν λόγω ποσού.

8. Αν καταλήξετε να συνεργαστείτε με μεσιτικό γραφείο, φροντίστε να ελέγξετε τη νομιμότητά του. Επίσης, μέσω των μεστικών γραφείων διεκδικήστε ευκαιρίες που θα σας βγάλουν κερδισμένους μακροπρόθεσμα.

9. Απορρίψτε οποιοδήποτε συμβόλαιο προβλέπει «αυτόματη αύξηση ενοικίου» στο τέλος του κάθε έτους.

10. Να θυμάστε πως κάθε μίσθωση κατοικίας ισχύει για 3 τουλάχιστον έτη, ανεξάρτητα αν στο συμβόλαιο έχει συμφωνηθεί μικρότερη ή αόριστη διάρκεια.

11. Στο συμβόλαιο που θα υπογράψετε, να αναφέρεται ρητά πως τα έξοδα συντήρησης του σπιτιού (σωληνώσεις, καλωδιώσεις, κεραίες, αλουμίνια κλπ), αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον ιδιοκτήτη.

12. Πριν υπογράψετε το συμβόλαιο, βεβαιωθείτε πως το διαμέρισμα είναι «καθαρό» από οφειλές σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και κοινόχρηστα.

13. Να θυμάστε πως το ενοίκιο πρέπει να καταβάλλεται στην ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί στο συμβόλαιο, ούτως ώστε να μπορείτε να διεκδικήσετε από μέρους σας, όλα τα νόμιμα δικαιώματα που έχετε.

14. Η καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμών και κοινοχρήστων, έχει την ίδια ισχύ και το ίδιο αποτέλεσμα με την καθυστέρηση καταβολής του ενοικίου.

15. Αναζητήστε διαμερίσματα με αυτόνομη κι όχι κεντρική θέρμανση. Αν διαθέτουν κλιματισμό, ακόμα καλύτερα.

16. Τις περισσότερες φορές, οι νεόδμητες πολυκατοικίες αποδεικνύονται πιο οικονομικές σε βάθος χρόνου, από κατασκευές προ του 1990.

17. Σε περίπτωση που καταλήξετε σε παλαιότερη οικοδομή, ελέγξτε εξονυχιστικά το διαμέρισμα, εντοπίζοντας και την παραμικρή βλάβη, προκειμένου να επιδιορθωθούν από τον ιδιοκτήτη πριν εισέλθετε σε αυτό.

18. Αποφύγετε τα υπόγεια και τα ημιυπόγεια, για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων και η ασφάλεια.

19. Μην προτιμάτε τα σπίτια ακριβώς δίπλα από την είσοδο του Πανεπιστημίου. Η τιμή τους είναι πολλαπλάσια ακόμη κι εκείνων που βρίσκονται ένα ή δύο τετράγωνα πιο δίπλα.

20. Ελέγξτε αν η γειτονιά καλύπτει τις βασικές ανάγκες της κατοικίας σας. Η ύπαρξη σούπερ μάρκετ, τράπεζας, εστιατορίων (ειδικά με μαγειρευτά/σπιτικά γεύματα) και φυσικά στάσεων αστικής συγκοινωνίας, θεωρείται απαραίτητη.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET