ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

1930 και το Αναγνωστήριο του ΕΚΠΑ στην Ιπποκράτους ήταν φίσκα στους φοιτητές που διαβάζουν!

Κάποιες συνήθειες δεν αλλάζουν όσα χρόνια κι αν περάσουν!

Neopolis Team

19 Ιουνίου, 2019

Η ίδρυση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου μετράει πολλά χρόνια πριν, το 1837 συγκεκριμένα, με τους πρώτους φοιτητές να μην αγγίζουν σε καμία περίπτωση τον σημερινό αριθμό. Ωστόσο, πολύ από αυτούς προέρχονταν από επαρχίες της Ελλάδας, καθώς μέχρι το 1927 δεν είχε ιδρυθεί το σημερινό ΑΠΘ.

Για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δεν απαιτούνταν πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς μ’ ένα απολυτήριο γυμνασίου βολεύονταν μια χαρά. Σίγουρα βέβαια, μιλάμε για τελείως διαφορετικές εποχές και συνθήκες, οπότε το απολυτήριο αυτό ίσως ν’ αποτελούσε πολύ μεγαλύτερη υπόθεση από τις Πανελλήνιες.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους φοιτητές επέλεγαν τις πιο δύσκολες και για τα σημερινά δεδομένα σπουδές, όπως Νομική, Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και Φιλοσοφική. Μικρότερη ζήτηση είχε η Θεολογική και Φυσικομαθηματική σχολή. Τα τμήματα όμως όλο και πολλαπλασιάζονταν με τον καιρό, με τους φοιτητές να αποκτούν κύρος και τους πρώτους φοιτητικούς συλλόγους να κάνουν την εμφάνισή τους.

Πέραν όμως τις όποιες διαφορές υπήρχαν λόγω πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων της τότε εποχής, μια φωτογραφία από το Αναγνωστήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης στην Ιπποκράτους, δείχνει ότι οι ακαδημαϊκές συνήθειες παραμένουν ίδιες στο χρόνο.

Αν σκεφτούμε, δε, ότι διανύουμε περίοδο εξεταστικής, τότε η παραπάνω εικόνα σίγουρα έχει πολλά κοινά με τη σημερινή!

Παρατηρώντας βέβαια τη συγκεκριμένη φωτογραφία της δεκαετίας του 1930, θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για κάποια σχολή αρρένων, η αλήθεια όμως είναι ότι ελάχιστες γυναίκες ακόμα είχαν τη δυνατότητα να έχουν τόσο υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες. Κάποιες ωστόσο, είχαν.

Και φτάνουμε στο σήμερα λοιπόν, όπου το ΕΚΠΑ μετράει περισσότερους από 40.000 φοιτητές, άντρες και γυναίκες, και το αναγνωστήριο εξακολουθεί να εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, ύστερα από δύο αιώνες σχεδόν. 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET