ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

15 σπουδαία μαθήματα από τον …τεράστιο Mark Zuckerberg!

Είτε τον συμπαθείς είτε όχι, οφείλεις να παραδεχτείς πως πρόκειται για μία σπουδαία φυσιογνωμία του σύγχρονου κόσμου. Άλλωστε, δεν είναι πολλοί αυτοί που κατάφεραν να αλλάξουν το διαδίκτυο και να το επηρεάσουν τόσο έντονα. Σύμφωνα με την τελευταία λίστα Forbes, η περιουσία του ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα χρήματα αυτά να αυξάνονται με […]

Νότης Κουτσούκος

7 Μαρτίου, 2015

Είτε τον συμπαθείς είτε όχι, οφείλεις να παραδεχτείς πως πρόκειται για μία σπουδαία φυσιογνωμία του σύγχρονου κόσμου. Άλλωστε, δεν είναι πολλοί αυτοί που κατάφεραν να αλλάξουν το διαδίκτυο και να το επηρεάσουν τόσο έντονα.

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα Forbes, η περιουσία του ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα χρήματα αυτά να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς κάθε έτος που μας αφήνει! Η επιτυχία του όμως, δεν ήρθε χωρίς σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα κι ένα σωρό λάθη.

Για αυτό παρακάτω, παραθέτουμε τα 15 μαθήματα που πήραμε μέσα από την πορεία αυτού του νεαρού. Ένα για κάθε δύο χρόνια της ζωής του…

Το πάθος είναι το παν

Ο Zuck είναι γνωστός για την άποψή του: Στη ζωή σου, πρέπει αν βρεις κάτι για το οποίο είσαι απίστευτα παθιασμένος και αφοσιωμένος. Μονάχα έτσι, θα αντέξεις να ξεπεράσεις τις στιγμές κρίσης και μελαγχολίας. Διαφορετικά, θα τα παρατήσεις στο πρώτο σου εμπόδιο.

Η αποτυχία προηγείται της επιτυχίας

Πολύ δύσκολα, θα βρεις ανθρώπους που πέτυχαν στην πρώτη τους προσπάθεια. Κάτι τέτοιο ισχύει και για τον Mark. Είναι γνωστή η ιστορία του με το Facemash και την κριτική που δέχτηκε από τους συμφοιτητές του. Κατάφερε όμως να αντιστρέψει το κλίμα και δείτε που βρίσκεται σήμερα.

Ποτέ μην αποδεχτείς την πρώτη προσφορά

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, ο Zuckerberg είχε πάρα πολλές προσφορές από επενδυτικές εταιρείες κι επιχειρηματίες, να πουλήσει το Facebook. Και μάλιστα, έναντι ενός τρομερού ποσού. Δεν το έκανε όμως, πίστεψε στον εαυτό του κι εν τέλει, τα κατάφερε! Τι να περιμένεις όμως από ένα παιδί που στο Γυμνάσιο αρνήθηκε 1.000.000 δολάρια από τη Microsoft; Τουλάχιστον αυτό λένε οι φήμες.

Μην ψωνιστείς

Μεγάλο πράγμα να «μην τη δεις κάποιος». Παρόλο που πρόκειται για τον πιο νεαρό δισεκατομμυριούχο όλων των εποχών, ο Mark δεν αγόρασε ποτέ ένα σωρό φανταχτερά αντικείμενα. Οδηγά ένα φθηνό Acura ενώ μέχρι πρόσφατα έμενα σ’ ένα διαμέρισμα κοντά στα γραφεία της εταιρείας. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η επιτυχία της εταιρείας του. Και προφανώς, αυτή είναι η σωστή τακτική.

Κάνε μεγάλα όνειρα

Πόσοι νέοι νομίζετε ότι πιστεύουν πως η φοιτητική τους τρέλα, θα οδηγήσει στο πιο πετυχημένο site του διαδικτύου με παραπάνω από 1.000.000.000 χρήστες και εκατομμύρια εξ’ αυτών, να το χρησιμοποιούν περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα; Μάλλον ελάχιστοι. Αν δεν ονειρεύεσαι όμως, δε θα καταφέρεις ποτέ τίποτα!

Κάνε τους άλλους να νιώθουν μοναδικοί

Ο Mark μας το δίδαξε αυτό μέσα από την στρατηγική του να λανσάρει το Facebook ως μία ιστοσελίδα μονάχα για φοιτητές του Harvard. Έτσι, όλα τα άτομα που διέθεταν email «Harvard.edu» θέλησαν να γίνουν μέλη αφού ένιωθαν πως έχουν ένα προνόμιο που αξίζει να εκμεταλλευτείς. Με αυτόν τον τρόπο, δημιούργησε μία σημαντική βάση δεδομένων από χρήστες προτού επεκταθεί και στις υπόλοιπες αγορές και γίνει αυτό που ξέρουμε σήμερα.

Μην τρελαίνεσαι με τον ανταγωνισμό

Ανταγωνισμός υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα. Ξέρετε πολλές εταιρείες που δημιούργησαν ένα προϊόν από το απόλυτο μηδέν; Ελάχιστες αν όχι καμία. Η παρθενογένεση είναι ιδιαίτερα σπάνια στην εποχή μας οπότε ο ανταγωνισμός είναι καλό να αναλύεται και να υπάρχει στα υπόψιν αλλά όχι να γίνει εμμονή. Εσύ, αφιερώσου στη δική σου δημιουργία, στο δικό σου όραμα και να είσαι σίγουρος πως αν τα εκτελέσεις όλα στην εντέλεια, θα πετύχεις!

Μην τα παρατάς

Κατά τη διάρκεια του πρώτου καλοκαιριού, ύπαρξης του Facebook, προτού έρθουν τα πρώτα χρήματα των επενδύσεων, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα ρευστού. Τελικά, έπειτα από σπουδαία προσπάθεια, ο Mark κατάφερε να βρει 85.000$ και να δώσει το φιλί της ζωής στην startup του. Ένα φιλί που οδήγησε σε ευτυχισμένο γάμο τελικά…

Κάνε λάθη

Όταν προσπαθείς είναι βέβαιο ότι θα κάνεις λάθη. Διαφορετικά, οι προσπάθειες σου δεν είναι αρκετά καλές. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Απλά, πρέπει να έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ορθάνοιχτα και να καταλαβαίνεις γρήγορα πότε οδεύεις προς τη λάθος κατεύθυνση. Διορθώνοντάς το, φτάνεις πιο κοντά στον στόχο σου και ταυτόχρονα μαθαίνεις τι δεν πρέπει να επαναλάβεις στο μέλλον. Όταν τα πράγματα γίνουν πιο πιεστικά και απαιτητικά.

Πάρε τα ρίσκα

Ο Mark πήρε ένα τεράστιο ρίσκο από την αρχή της ενασχόλησής του με το Facebook και δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος που το έκανε. Όλοι οι startupers παρακαλούν για ένα ραντεβού με επενδυτές. Ο Zuckerberg αντίθετα, δεν απαντούσε στις κλήσεις των εκατομμυριούχων, ακύρωνε τα ραντεβού τους κι έδειχνε γενικότερα αδιάφορος. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να έχει 12 επενδυτικά κεφάλαια στα πόδια του, με κάθε ένα από αυτά να παρακαλά για τη συμμετοχή του μέσω σημαντικής επένδυσης. Είχε τα @@ και το έκανε ο τύπος!

Φτιάξε την πιο δυνατή ομάδα

Ένας ορισμός της Διοίκησης Επιχειρήσεων λέει πως «Μία ομάδα μπορεί να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι θα είχαν αθροιστικά τα μέλη της σε περίπτωση που λειτουργούν μεμονωμένα». Την άποψη αυτή αποδέχεται στο έπακρο ο Mark Zuckerberg ο οποίος πιστεύει στη συνεργασία και την καλή χημεία των ανθρώπων.

Δεν είσαι ποτέ τόσο καλός ή κακός όσο λένε

Πάντοτε να θυμάσαι ότι δεν είσαι τόσο καλός όσο λέει ο κόσμος γύρω σου. Ταυτόχρονα όμως, δεν είσαι ούτε τόσο κακός. Οι άνθρωποι, έχουν την τάση να μεγαλοποιούν πράγματα και καταστάσεις και να δημιουργούν μύθους γύρω από αυτές. Μέσα μας, όλοι γνωρίζουμε την αλήθεια. Αρκεί να μη φοβηθούμε να την παραδεχτούμε.

Διαχειρίσου την πίεση

Όταν αποφασίζεις να ασχοληθείς με κάτι σπουδαίο και μεγάλο τότε είναι σίγουρο πως θα δεχτείς πίεση. Αρχικά από τον εαυτό σου και σε δεύτερη φάση από το περιβάλλον σου. Πρέπει αν είσαι προετοιμασμένος για αυτό και να ξέρεις πως θα αντιδράσεις. Εκεί ξεχωρίζει ο επιχειρηματίας από τον εκατομμυριούχο και …δισεκατομμυριούχο!

Η ολοκλήρωση είναι σημαντικότερη από την τελειότητα

Η φράση αυτή ανήκει στον CEO του Facebook και στην ουσία σου λέει πως το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα. Όσο καλύτερο γίνεται αυτό το κάτι, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος σου. Οπότε, αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να βρεις μία ισορροπία και να φροντίζεις να παραδίδεις όσα περισσότερα tasks γίνεται και να μη χάνεσαι στην προσπάθεια επίτευξης του τέλειου!

 

BINGE WATCHING

‘Poor Things’: Έρχεται στο Disney+ λίγο πριν τα Όσκαρ, για να ξέρεις ποιος θα τα σηκώσει!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χιλιάδες μαθήτριες χάνουν μαθήματα στο σχολείο, γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες!

ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφισμα για τα Τέμπη: Τι πετυχαίνουν οι 1.300.000 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί;

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Καθηγητής φτιάχνει παρουσίαση για να κάνει expose όσους αντέγραψαν στις εξετάσεις!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET